Гръцкият музикант Charilaos Xenodochidis приема артистичния псевдоним Xenos с намерението да даде изказ на своя интерес към прогресив рока и психеделичната музика в лицето на такива групи като Pink Floyd и The Doors

Charilaos е родом от Комотини, Гърция, в България е от 2004 година, завършил е Пловдивския университет "Паисий Хилендарски". Ето какво споделя той специално за "Картини от една изложба":

"Винаги съм бил привлечен от дългите музикални композиции, в които авторите разгъват своята концепция и разказват история. Песни като "Child In Time" (Deep Purple), "This Is The End" (The Doors), "Riders On Тhe Storm" (The Doors), "Shine On You Crazy Diamond" (Pink Floyd), "Echoes" (Pink Floyd), "Stairway To Heaven" (Led Zeppelin) и "Fade To Black" (Metallica) са моето вдъхновение за композиране на мелодии и рифове върху грифа на китарата ми. Лириките на тези и други изпълнения, развиващи идеята за духовен и емоционален упадък, са моята мотивация за създаване на проектите на Xenos. Най-силно бях повлиян от творчеството на клавириста Richard Wright (Pink Floyd) и органиста Ray Manzarek (The Doors). Това до голяма степен определи и психеделичния стил на музиката ми. В моите композиции интегрирам сола и рифове, повлияни и от китаристи като David Gilmour, Richie Blackmore, Joe Satriani и Gary Moore. Винаги обаче се стремя да композирам и свиря в прогресивен и психеделичен стил. Благодарение на всички тези музиканти успях да създам и реализирам идеите, записани в проекта "Inner Crisis" ("Вътрешна криза").

"Идеята за този концептуален албум се роди, когато за първи път чух философа Jiddu Krishnamurti, който в една от своите беседи казва: "Кризата, а в света винаги има криза, е криза на съзнанието. Светът е объркан, изпълнен с мизерия, конфликти, разрушителна бруталност, агресия. Хората следват тенденциите и създават социум около тези рамки - продължава Charilaos Xenodochidis-  Музиката за мен е средство, чрез което душата се образова, тя е ритуал, чрез който човекът може да достигне най-висшата си форма. Мой дълг като артист е да не обръщам гръб на разделението и конфликтите в ежедневието, а да ги покажа с цел да се разберат и приемат от публиката като погрешен подход в начина на мислене.

На индивидуално ниво тези негативни черти и тенденции се отразяват в чувства като принадлежност. Тя винаги води и до зависимост. Притежателната любов е друг подобен проблем, който се изразява чрез доминиране и незачитане на чувствата на другия, а също чрез вътрешни и външни конфликти. На социално ниво хората са разделени по националности, религии, класи, в това число бедност или аристократизъм, образование, професионален успех или неуспех... Виждайки и усещайки всичко това, разбрах, че човекът винаги се стреми към емоционална сигурност. Неговите действия се ориентират към този стремеж, без обаче човекът дори да помисли, че точно този стремеж създава хаос в него и около него. И води до негова вътрешна празнота и нещастие. Усилва вътрешната криза", завършва Charilaos Xenodochidis.

 Сергей Шишов ще представи "Вътрешна криза" в предаването за концептуални албуми "Картини от една изложба®" на програма "Хоризонт" в събота, 29 април, след новините от 22.00 ч.