2 000 пяха и танцуваха на Утринна звезда в Банско


2 000 пяха и танцуваха на Утринна звезда в Банско

3742

2 000 млади певци, артисти, танцьори и художници от цяла България и от Украйна, Молдова, Турция и Македония се изявиха на 7-ия Международен фестивал на изкуствата "Утринна звезда" в Банско в рамките на изминалите 5 дни.

По мнение на мнозина от участниците и публиката тази година организаторите от Арт академия "Утринна звезда" бяха създали най-добри условия за изява на младите таланти. Залата на читалище "Н. Й. Вапцаров" бе тясна, за да побере всички желаещи да се насладят на артистите. Този път редом до своите внуци се наредиха и техните баби, които им показаха, че все още го могат. Емоцията на публиката често пъти взривяваше залата.

Фестивалът започна с флашмоб на площада в Банско, по време на който се смесиха звуците на световния мега хит "Гангнам стайл" и Дунавското хоро и завърши с македонска сюита на танцова формация Празник от Сандански. В петте фестивални дни на сцената на читалището се изявиха хиляди таланти. Най-малкият участник бе 3-годишният Филип от Македония, който удиви журито и публиката с невероятните си танцови умения. Бебето танцьор бе откритието на събитието, по думите на президента Кирил Костадинов, който му връчи специална награда. Филип, който едва ходеше, докато стигна до сцената, остави с отворени уста всички присъстващи, показвайки невероятни умения по хип-хоп, а на финала се поби на глава в характерна за стила поза. Това накара акробата Ерик Тапия от Куба, който бе член на журито, да изплези език от удивление. Минути след това цялата зала стана на крака, за да аплодира дами над 60 години, които се понесоха в ритъма на валса и възхитиха всички с невероятната си жизненост и емоционалност. Председателят на журито - Росица Панайотова-Григорова, една от най-изявените наши сопрани с многобройни записи в Българското Национално радио, и за родни и холивудски филмови продукции и директор на бакалавърска програма "театър" в Нов Български университет, остана възхитена от младите артисти от Кресна и Благоевград, които се представиха в първия ден, и наруши всички правила на фестивала, като отиде лично да ги поздрави и да ги увери, че веднага могат да бъдат приети в НБУ.

До последния ден обаче я чакаха още много приятни изненади от младите артисти, певци и танцьори. Уважаваните композитори доц. Георги Петков и Асен Драгнев останаха очаровани от изпълненията на певците, участващи в конкурсната програма. Музикални шедьоври от българската и световна музикална класика, народни песни и танци, танцово шоу, класически балет и хип-хоп бяха част от жанровете, представени на фестивала. Тази година имаше и категория "релакс", в която се изявиха любители танцьори над 20, над 40 и над 60 години. Още дълго страстите на участниците и публиката няма да утихнат след емоционалното изживяване, убедени са присъстващите. А следващият фестивал вече очаква всички в Албена от 8 до 18 юни.

Журито, в което участваха и експертът по танцово изкуство Ирина Дубровина от Казахстан и балерината Виолета Петрова, бе изключително затруднено при определянето на наградите. Все пак това е конкурс и някои бяха най-добри. Специалната награда на президента на фестивала получи ТС "Празник" при община Сандански. Специалната награда за цялостно представяне бе присъдена на танцова формация Сухашко настроение при НЧ "Асен Златаров – 1921, с. Сухаче с художествен ръководител Христинка Димитрова.

Директорът на предприятие "Ученически отдих" и областният управител на Перник Иво Петров връчиха свои отличия.

Още от Поп


Mysound.bg
Реклама

Галерия


Любо Киров - "Ново сърце"

Видео


Албуми


Любо Киров - "Ново сърце"

Скоростта, с която Любо Киров разпродава концерти в огромни зали и създава нова музика, е завидна.През последните...

Най-четени новини


виж всички