Аyo в София, или мисията Радост в действие


Аyo в София, или мисията Радост в действие

4013

Всичко гори!

Събуди сърцето си и бягай надалеч! Следвай Аyo!

Me i be ayo ogunmakin fear no foe i am real from head to toe just like my heart and my soul.
Me i be ayo ogunmakin fear no foe i am real from head to toe like life is real and you should know.

Аз съм Айо, не се страхувам от врагове, истинска съм от глава до пети, точно като сърцето и душата ми!
Аз съм Айо, не се страхувам от врагове, истинска съм от глава до пети, животът е истински, знай го.

Това е посланието, с което Айо оцвети сивото вещество в главата ми. Безкомпромисно завинаги!

Изящната нигерийка с немски произход омагьоса българската публика за втори път. Денят е четвъртък, 19 юни, а мястото - столичният клуб Joy Station. След проливните дъждове, в които се давим всекидневно, на фона на тъмната депресивна облачност, която тегне над столицата - певицата се появи наистина като слънчев лъч. Светлина, която пронизва безпощадно хоризонта с магията на музиката. Светлината, за която българската публика копнее от 9 май, когато щеше да се състои концертът ѝ първоначално. Чакането обаче си заслужаваше - безспорно! - а клубът, който тя самата избра, за да усеща близостта с почитателите си, допринесе за магнетичното музикално пътешествие по света, с което ни дари!

Името Аyo (в превод от африканския език йоруба) означава "радост". Първият ѝ албум, издаден през 2006 година, олицетворява същото чувство със заглавието си "Joyful". А името на българската сцена - Joy Station, със сигурност не е просто случайно съвпадение. Събитието бе обявено в зала 3 в НДК, но певицата настоя да бъде на ръка разстояние от почитателите, да чувства близостта. Огромната пленителна усмивка (сякаш има  не 32 зъба, а 48 - перфектно подредени, като хармоничната музика, която създава) + искрящите кафяви очи, с които гледа конкретно теб, и мен, и малкото момиченце върху раменете на баща си + сърце, което сякаш носи в джоба си и подарява късче любов на всеки, до когото се доближи -  определено я правят незаменим дилър на радост!

Мисията "Радост" стартира с песни от последния - четвърти, студиен албум на вокалистката - "Ticket To The World", и както повелява името му, пътешествието започна.

Изгоряхме до основи с "Fire". Изпълнението бе парадоксално - с усмивка, разказвайки чрез музика за бедственото състояние на нищета и безкомпромисен живот в Африка. Усмихва се, защото в наше присъствие открива хора, на които им пука, хора, които се замислят за различията между човешките индивиди и обстоятелствата в един общ свят, където би трябвало да има място и щастие за всички. Слушайте и осъзнайте мислите, които ще ви връхлетят:

https://www.youtube.com/watch?v=-UYK-d8l_sgHYPERLINK

Помоли ни да участваме в изпълнението на песента "Complain", за да бъдем част от едно цяло. И след всеки изпят от нас припев ни поздравяваше с аплодисменти и окуражаващ поглед. Предизвика ни да усетим ритъма на нейното сърце, пулса на Африка! Поздрави ни и за музикалния усет, който очевидно притежаваме като публика. По време на концертите си по света осъзнала, че не винаги феновете ѝ са достатъчно музикални, за да ѝ акомпанират с умерено ръкопляскане и леко припяване. В Германия, сподели още чаровната Айо, хората пляскали бавно, а танците им представлявали поклащане наляво и надясно - по-бавно и от пляскането - сякаш са в бирария! След което избухнахме в смях заедно с нея, въпреки че е родена и отраснала в Германия. Почувствах се като на stand-up comedy, добра актриса е!

Да, тя е певица и писател. Свири на китара, барабани и пиано. Успява да засмее публиката с интересния си, на места самоироничен хумор. Пътешествието с Айо е незабравимо и задължително за всеки музикален ценител!

Преподаде ни уроци по любов с песента си "Teach Love" и - с цялото величие на гласа си. Подари на всеки един от нас целувка по челото, от която ти поникват крила и отлиташ в нейния свят! А ние я дарихме с множество усмихнати лица и дружно пронизване право в сърцето с огромна доза признателност и благодарност. Благодарност за това, че я има, затова, че е с нас! Благодарност за страстта, с която пленява, за силните емоции, с които пулсира всяка част от нейното тяло. Тази жена пее с цялата си душа! Музиката ѝ е като лечебен билков еликсир, който може да трансформира всяка болка в щастие, всяка трошичка злонамереност - в любов!

Освен парчетата от последния си албум, не пропусна да изпълни и задължителните хитове: "Down On My Knees", "Life Is Real" ,  "Help Is Coming", "Slow Slow". Бе очарована, когато на сцената се появи малко момиченце с огромен слънчоглед в ръчичка и свенливо го поднесе към нея. Усмивката ѝ отново плени всички в публиката. Eнергията, с която завладява цялото пространство, през което преминава и отеква гласът ѝ, е абсурдно мощна. Забравяш за минало, настояще и бъдеще, времето се измерва в нежни и чувствени хармонии. Вселената вибрира с честотата на нейната музика, а всички човешки индивиди са под хипноза и съществуват като един.

Споделяйки живота си, певицата не пропусна да отбележи, че тя е и християнин, и мюсюлманин, и евреин, и будист. Вярата сме ние и единственото, от което се нуждаем, е любов! Фразата, след която избухнахме в бурни аплодисменти, бе:
"Music is like God - you can't touch it, but you know that it is there!"

Пренесе ни в САЩ, началото на 20-ти век. Клубът прие облика на християнска църква, посещавана от тъмнокожи американци. Айо  бе нашият проповедник и всички заедно участвахме в госпъл песнопения.

Изпълнителката отправи специален поздрав към нас чрез песента "Who", която завършва в България по време на миналогодишното си гостуване и включва в албума "Ticket To The world":
https://www.youtube.com/watch?v=EPMrXkyZTfk

Who can I run to?
Who can I run to?
Who can I trust my life if I have to?
Who can I give love to if I need to?
Who, who?

Присъствието ѝ на българската сцена е като епидемия, която те оставя без дъх. За неимоверно кратък интервал от време. Убива те за кратко. След което оживяваш и ти е студено. Имаш сълзи в очите и чувстваш непонятна чистота и невинност - по детски. Усещане, което си загубил някога, някъде, заради някого. И си забравил да си напомниш, че трябва да ги откриеш. Музиката на Ayo e като пророчество за свят без насилие и престъпна дейност. Свят, в който бялата магия унищожава черната. И ние - човеците, сме най-могъщата вселенска сила.

Грабвай Билета за Света и потегляй! Не ти трябват багаж и хартийки с напечатани цифри по тях. Там, където отиваш, има всичко, от което се нуждаеш!.

Дръж си сърцето в джоба и не забравяй да оставяш следи зад себе си!:)

Снимка: Ивелина Стефанова

Още от Поп


Mysound.bg
Реклама

Галерия


Любо Киров - "Ново сърце"

Видео


Албуми


Любо Киров - "Ново сърце"

Скоростта, с която Любо Киров разпродава концерти в огромни зали и създава нова музика, е завидна.През последните...

Най-четени новини


виж всички