Блус перли в огърлицата на Банско Джаз Фест 2012


Блус перли в огърлицата на Банско Джаз Фест 2012

3596

Джаз, разбира се - то му е в заглавието на събитието.

Но 15-то, юбилейно издание на престижния форум Банско Джаз фест тази година, подобно на големите си световни събратя, изкушава и с много различни стилове, които вървят с ръка за ръка с високия стил - да угодят и на най-претенциозния вкус. И да спомагат купона да не спре нито за миг. Сред  тях е и блусът.

За участието на превърналите се в любимци Мънго Джери на 8 август вече ви информирахме, но кои други, освен Рей Дорсет и бендът му, подгряват очакванията на родните ценители на саунда на 12-та и 3-акорда?

Музикантите от Big Lenny Power Exson, които ще се представят на 9 август,  идват от Чикаго – Меката на блуса. Още от малък Лени обикаля джаз клубовете в своя град. Голямо влияние върху музиката му имат титани като Отис Рединг, Джеймс Браун и Уилсън Пикет. Днес, след почти 4 десетилетия активно присъствие на сцената, заради своя специфичен тембър и експлозивна китара, той се е наредил сред най-добрите блусмени в света. Гостът идва със саксофониста Ханс Саломон и виртуоза на ударните инструменти Хайни Алтбарт.

Изплувалото от дълбоките води на Мисисипи буги-вуги пък ще бъде представено още веднъж у нас от доказания парти-мен Аксел Цвингенбергер (Axel Zwingenberger).

Не по-малко интересни са холандците от Джаз Кънекшън (Jazz Connestion) (на снимката, свирят на 11 август). Те са колкото блус, толкова суинг и джайв (50/50). Основан преди 23 години, бендът обикаля света с изяви  на едни от най-големите фестивали, сред които и прословутият "Аскона Джаз Фестивал" в Швейцария.

Секстетът е свирил с именитите Анди Купър и Фритц Ланденсберген.

Още от Поп


Mysound.bg
Реклама

Галерия


Любо Киров - "Ново сърце"

Видео


Албуми


Любо Киров - "Ново сърце"

Скоростта, с която Любо Киров разпродава концерти в огромни зали и създава нова музика, е завидна.През последните...

Най-четени новини


виж всички