Чуй какво вижда Стиви Уондър


Чуй какво вижда Стиви Уондър

3380

Преходът на Стиви Уондър (Stevie Wonder) от дете-звезда към самостоятелен музикант започва със спор около договора му с издателя Motown.

Слепият мултиинструменталист започва предоговаряне и получава в крайна сметка пълен контрол над музиката си – думите, звуците, смесването им, всичко, когато навършва 21 години и става пълнолетен през 1971.

Шефовете на лейбъла далеч не е щастливи в началото, но последвалата експлозия в творческите изяви на Стиви, която резонира мощно в целия музикален свят и извън него, се отразява изключително положително на приходите на звукозаписния гигант. Музикантът преминава в този период от шлагерноориентирания подход в соул музиката на 60-те години към цялостно осмислени албуми.

Между "Where I'm Coming From" (първият му самостоятелен проект, появил се през 1971) и "Songs In The Key Of Life" (1976) той издава последователно четири албума- шедьоври, белязани от новаторството му във всеки един елемент - от композирането, през звукозаписа, та до графичния дизайн.

Особено място сред тях заема "Innervisions" ("Вътрешни видения") (1973). И то не защото му носи първото отличие "Грами" (Grammy) за най-добър албум – мнозина изследователи го определят за най-концентриран изказ на неговия гений.

Темите са посветени на образите, които му се явяват много по-ясно отколкото на зрящите, за действителността в началото на 70-те години на миналия век – расовата сегрегация, алчността и арогантността на част от политическата клика по времето на президента Ричард Никсън, цинизма на организираната религия, пристрастеността към наркотиците.

"Ние като хора нямаме вече интерес към песни за "бейби, бейби", в живота има много по-важни за нас теми. Например бих искал да вярвам в прераждането, в това че има друг живот. Мисля си, че понякога нашето съзнание се явява повторно на този свят. Написах песента "Higher Ground" много преди да попадна в катастрофата, след която бях в кома четири дни. Нещо ми говореше преди това, че ще се случи подобна ситуация и ме предупреждаваше. Сега имам втори шанс за живот, за да направя нещо стойностно или да направя повече неща, за да оценя факта, че съм жив", спомня си Стиви Уондър, цитиран от водещия на предаването Сергей Шишов.     

Албумът "Innervisions" ще прозвучи в предаването "Картини от една изложба" на програма "Хоризонт" по БНР след новините от 21.00 ч. довечера.

Още от Поп


Mysound.bg
Реклама

Галерия


Любо Киров - "Ново сърце"

Видео


Албуми


Любо Киров - "Ново сърце"

Скоростта, с която Любо Киров разпродава концерти в огромни зали и създава нова музика, е завидна.През последните...

Най-четени новини


виж всички