Джазът като картини на Живко Мутафчиев


Джазът като картини на Живко Мутафчиев

7408

Докато тромпетните сола на Мишо Йосифов оживяват летните нощи на БанскоДжаз Фест , живописните "сола" на художника Живко Мутафчиев разказват музиката без ноти.

Галерия "Мирта" представя неговата изложба Round Midnight в лоби-бара на хотел "Бъндерица". Творбите могат да се видят до 13 август.

За някои от 16-е картини (12- акрил върху платно и 4- пастел върху хартия) тази изложба ще е първата им среща със света, но това, което обединява и вдъхновява всичките платна, е любовта на Живко. Към музиката. Към красотата. Към живота.

Мутафчиев, за когото музиката е изкуството, което най-директно въздейства върху сетивата му, определя някои от платната в Round Midnight като "по-джазови"("Там някъде" (на снимката), "Спомен", "Соло"), и разказва, че най-новите, "пресни" платна, са нарисувани съвсем наскоро в къщата му край морския бряг. В ателието, което е направил преди 3 години, но тази година за пръв път е използвал по предназначение ("Тиха обич", "Докосване", "Изгревът", "Бели нощи").
 
За художника, в чиито творби музиката често присъства, това е 46-а изложба, в която участва, и втората, свързана с джаза за тази година  - през пролетта негова картина отново беше част от провеждащата се за втора година в Бургас изложба "Джазопис". Някога, преди, Живко, който днес рисува музиката, я е изпълнявал – с китара в ръка в един от любимите му стилове – фламенкото. Днес, докато работи, Живко не може да слуша музика – защото за него тя не е просто фон и когато звучи, той спира да прави каквото и да било друго. Включително и да я рисува.

За автора:

1967 – роден на 15 февруари в Айтос
1986 – завършва Художествената гимназия в Казанлък
1994 – завършва Художествената академия в София, специалност графика в класа на профeсор Стоян Стоянов

Работи в областта на живописта, графиката и рисунката.

Негови творби са собственост на НХГ,София, на Музея за модерно изкуство във Фонтенбло, Франция, частни колекции в Австрия, Германия, Франция, Швейцария, Гърция, Холандия, Белгия, Великобритания, Русия, САЩ, Испания.

От 1993 е член на фондация Taylor

Награди:

2006  -  първа награда в конкурс на тема комуникация, обявен от Телеком - htp, и Sparkasse Hannover и Kreissparkasse Peine, Германия.
2010 – награда за екслибрис, Шанхай

Последната самостоятелна изложба на Мутафчиев бе в галерия "Боев", Пазарджик, тази година.

Хотел "Бъндерица" е на улица "Хан Аспарух" 2.

Още от Поп


Mysound.bg
Реклама

Галерия


Любо Киров - "Ново сърце"

Видео


Албуми


Любо Киров - "Ново сърце"

Скоростта, с която Любо Киров разпродава концерти в огромни зали и създава нова музика, е завидна.През последните...

Най-четени новини


виж всички