Джазът в ноти, думи и картини – по Jazz FM


Джазът в ноти, думи и картини – по Jazz FM

4075

Jazz FM радио ще отбележи Международния ден на джаза – 30 април, с концерта World Orchestra, обединяващ мъдростта на натрупания опит в народните традиции с перспективата към бъдещето, която джазът дава.

Събитието, което се състоя в столичната зала "България" на 28 април, представи полския музикант Гжех Пьотровски, българските изпълнители Теодосий Спасов, Български гласове – Ангелите с диригент Георги Петков и струнен квартет от Оркестъра на Класик FM радио, другите гости от ПолшаМарчин Вашилевски (пиано), Себастиан Випих (бас), Роберт Лути (ударни) и Atom String Quartet. Програмата с композиции на Гжех Пьотровски и Теодосий Спасов е основана на традиционната музика на различни народи, предадена на езика на джаза.

Организиран от "Кантус Фирмус" и Полския институт, концертът е част от фестивала София Джаз Пик и от Европейския музикален фестивал. Запис от концерта ще бъде излъчен в две поредни седмици в предаването на Jazz FМ за музика на живо - "Джаз емоции".

На 30 април в ефира на Jazz FM и на www.jazzfm.bg ще разкажем какво споделят за джаз музиката любими артисти. Ще чуем и техни думи от интервюта за Jazz FM радио, анонсираха от медията. През целия ден слушателите могат да се включват на тел. 02/8039090, електронен адрес studio@jazzfm.bg, на профилите във фейсбук и туитър: jazzfmbg, за да споделят какво са открили за себе си и за света, откривайки джаз музиката. В ефир ще прозвучат много слушателски мнения.

Аудиторията също така ще избира музиката по Jazz FM на този специален ден, като споделя кои композиции иска да прозвучат в ефир. С оригинален музикален подбор през целия ден ще ни радва и нашият партньор в този празник – Chivas Regal.

В "Джаз ден" Светослав Николов разговаря с Антония Дочева – художникът, който рисува джаз. Нейните родени от музиката картини излъчват енергия и зареждат с настроение.

В "Следобедни импровизации" Таня Иванова представя премиерно новия албум на кубинския пианист Алфредо Родригез "The Invasion Parade", в който участва един от най-успешните български джаз музиканти – басистът Петър Славов младши. "В предаването още – на въпросите "Кога се влюбихте в джаза?" и "Какво е джазът за вас?" отговарят някои от любимите български джаз музиканти: Ангел Заберски, Живко Петров, Хилда Казасян и Теодосий Спасов.

В Singin’ & SwinginМирослава Кацарова ще срещне слушателите с родената в Лондон и покорила Ню Йорк и целия свят млада джаз певица Ники Шрайър. Музиката ѝ е новаторска, талантливо изпълнена и силно въздействаща.

В All-Time Jazz Masters Емил Войников ще проследи развитието на джаза, а един от символите (в ефир и на сайта на медията) ще бъде основополагащата композиция на Уилям Кристофър Хенди "St. Louis Blues".

Вижте пълната информация за програмата на www.jazzfm.bg.

Още от Поп


Mysound.bg
Реклама

Галерия


Любо Киров - "Ново сърце"

Видео


Албуми


Любо Киров - "Ново сърце"

Скоростта, с която Любо Киров разпродава концерти в огромни зали и създава нова музика, е завидна.През последните...

Най-четени новини


виж всички