Една година без божествената Ейми Уайнхаус


Една година без божествената Ейми Уайнхаус

4041

Ейми Уайнхаус (Amy Winehouse) напусна този свят точно преди година.

Изпълнителката на хита "Rehab" бе една от големите звезди на соул музиката и нейната кончина на 27-годишна възраст на 23 юли 2011 бе изживяна като трагедия от милиони почитатели.

Талантливата Уайнхаус е родом от Cеверен Лондон. Отгледана е в четиричленно семейство. Баща ѝ Мичъл често си припявал вкъщи, още по-често пеел Франк Синатра на малката, което се превърнало в толкова голямо хоби за момичето, че на учителите им било доста трудно да я накарат да спре да пее в час.

Уайнхаус получава своята първа китара, когато е на 13 и година по-късно вече твори музика.

В дебютния албум на Уайнхаус, "Frank" (октомври 2003), много от песните са вдъхновени от джаза. "Frank" доведе до сравнения на гласа на Ейми с блендите на Сара Вон и Мейси Грей.

В контраст с повлияния от джаза първи албум, Уайнхаус се фокусира върху момичешките групи от 50-те и 60-те години. "Вече не съм джаз певица. Дори не мога да слушам вече "Frank", всъщност никога не съм могла. Харесва ми да свиря и пея парчетата на живо, защото тогава е различно. Дори когато ходих на промоцията на албума и бяха пуснали "Frank", помолих да го спрат и да пуснат нещо друго. Песните в "Back To Black" са много по-достъпни от тези във "Frank". Хората не го схващаха. Така че дотук с джаза!", зарече се приживе певицата.

През следващите години, може би най-истинското и кратко определение за нея  дава писателят Джош Тайрънгил: "Тя е бъбрива, забавна, огнена и дори малко луда. Невъзможно е човек да не бъде прелъстен от оригиналността ѝ."

През 2007 турнето на Уайнхаус обаче не тръгва добре. Музикален критик от Birmingham Mail споделя: "Това беше една от най-тъжните вечери в живота ми. Видях извънредно талантливата певица обляна в сълзи да крещи към публиката, препъвайки се на сцената".

Ейми Уайнхаус печели "Грами" през 2008 в категориите за запис на годината, за песен на годината и за най-добро женско представяне. Така Уайнхаус влиза в Книгата на рекордите "Гинес" за най-много спечелени такива отличия от британска певица.

Преследвана от папараците и обект на жълтите писания, Ейми е открита мъртва в апартамента си в Лондон. След аутопсията не са дадени причини за смъртта. На 23 август 2011. излизат резултатите от направените токсикологични тестове. Според тях в кръвта на певицата няма следи от наркотици, а от алкохол. Бащата на ЕймиМич Уайнхаус, откровено споделя, че дъщеря му все още е имала проблеми с алкохола и не е успявала да се контролира след няколкоседмично въздържание, съобщават източници със свободен достъп.

"Дъщеря ми Ейми" на издателството "Харпър Колинс" излезе преди месец. Авторът - не само баща на покойната, но и "най-близкият ѝ съветник, вдъхновител и най-добър приятел" – поиска с нея "да сложи финална точка на полемиките, белязали живота на дъщеря му".

Но може би тепърва ще търсим следите, които Ейми остави в музиката и живота...

Още от Поп


Mysound.bg
Реклама

Галерия


Любо Киров - "Ново сърце"

Видео


Албуми


Любо Киров - "Ново сърце"

Скоростта, с която Любо Киров разпродава концерти в огромни зали и създава нова музика, е завидна.През последните...

Най-четени новини


виж всички