Eмблематичният джаз лейбъл OKeh с ре-старт през 2013


Eмблематичният джаз лейбъл OKeh с ре-старт през 2013

3532

Sony Music Entertainment възстановява дейността на историческия лейбъл OKeh с амбицията да го превърне в новия дом на джаз, блус и уърлд артисти и предстоящите им проекти.

Първият албум, който ще излезе през 2013 от лейбъла, е новият студиен проект на John Medeski (Джон Медески)- "A Different Time".

OKeh (произнася се 'okay') е основана в Ню Йорк през септември 1918 от Ото К.Е. Хайнеман (Otto K. E. Heinemann), малко след като създава звукозаписно студио и фабрика за производство на грамофонни плочи. Името "OKeh" е абривиатура от инициалите на Хайнеман. OKeh стартира с продуциране на популярна музика - песни за танцуване и мелодии от сатирични водевили и вариететни представления, подобно на другите лейбъли по това време.

Но Хайнеман не се ограничава само с това - той решава да експериментира и с музика за публика, която е пренебрегвана от големите звукозаписни компании. OKeh започва собствена продуцентска серия със записи на немска, полска, чешка, шведска и еврейска музика, предназначена за големите емигрантски общности в Америка. През 1920 идва и големият успех. Плочите, които  Ralph Peer (един от пионерите на звукозаписната индустрия - откривател на таланти, саунд-инженер и продуцент) записва на афро-американския блус певец Мами Смит постигат неочакван и голям успех. OKeh става фактор на музикалния пазар в САЩ и за компанията записват редица джаз и блус афроамерикански артисти. Луис Армстронг, Дюк Елингтън и Бикс Бейдербек са само част от историческия архив на OKeh, съдържащ редица велики имена на джаза.

През 1926 Columbia Records купува Okeh. Компанията продължава да се развива и през 60-те години се превръща в най-големия лейбъл за джаз и ар-ен-би музика. През 1994 Sony Music лансират OKeh в продуцирането на ню-ейдж блус албуми и компанията подписва с артисти като Keb' Mo (Кеб Мо), Popa Chubby и Little Axe.

Дейността на лейбъла е замразена през 2000, но през 2013 започва нова глава в историята на Okeh и джаз музиката.

Още от Поп


Mysound.bg
Реклама

Галерия


Любо Киров - "Ново сърце"

Видео


Албуми


Любо Киров - "Ново сърце"

Скоростта, с която Любо Киров разпродава концерти в огромни зали и създава нова музика, е завидна.През последните...

Най-четени новини


виж всички