Еврейката Ноа и палестинката Мира Ауад за ЧРД на Jazz FM


Еврейката Ноа и палестинката Мира Ауад за ЧРД на Jazz FM

2132

Радио Jazz FM ще отпразнува 10-и си рожден си ден с концерт на най-емблематичата певица на Израел - Нoa (Noa), със специалното участие на палестинката от български произход Мира Ауад (Mira Awad).

Двете певици ще излязат за първи път пред българската публика, за да поднесат с уникалните си гласове послания за мир, хармония и разбирателство в зала 1 на НДК от 19.30 ч. на 20 септември.

Те ще изпълнят своите хитове по покана на "Кантус Фирмус" със съдействието на "Лир Консултантс" и Столична община.

За 15 години Ноа (на снимката вдясно), която има зад гърба си 4 изключително успешни албума в Израел и 6 международни, сред които е проектът й с Мира Ауад за Universal Music - "There Must Be Another Way", е записвала и е пяла заедно с музиканти като Стинг, Боно, Дзукеро, Стиви Уондър, Шерил Кроу, Джордж Бенсън, Род Стюарт (Rod Stewart), Масимо Раниери, Жан Жак Голдман, Карлос Сантана (Carlos Santana) и много други. Три пъти е пяла пред Папа Йоан Павел Втори и и многохилядна публика. Изявявала се e с Израелската филхармония и The Solis String квартет.

Ноа и Мира изпълняват песента "Babel" ("Вавилон") към едноименния филм на Жерар Пуличино. С френския композитор Ерик Сера Ноа работи по две филмови теми - "The Experience Оf Love" от продукцията за Джеймс Бонд - "Golden Eye", и "My Heart Calling" за лентата на Люк Бесон "Жана д’Арк".

Ноа, известа и като Израелския гълъб на мира, започва да работи с палестинката Мира Ауад през 2009, когато двете представят Израел на "Евровизия" в Москва с песента "There Must Be Another Way". Мелодията  достига до финал, а оттогава двете певици реализират заедно много съвместни проекти. В България пристигат не само по повод рождения ден на Jazz FM радио, но и за Деня на София. Това няма да в първото посещение на Мира Ауад в страната ни, тъй като майка й е от български произход. Певицата е идвала в България многократно, ноще пее пред родна публика да първи път.

Ноа идва у нас заедно със своята група от музиканти, като целият екип е съставен от 10 души. На сцената в зала 1 на НДК ще излезе заедно със своя дългогодишен професионален партньор – Гил Дор.  

Ноа и Гил често работят с арабски и палестински артисти от целия свят: Калед от Алжир, Набил Саламех от Ливан, Хандала от Наблус, Рим Бана от Назарет, Амал Муркус от Кфар Ясиф и Мира Ауад от Кфар Раамех. Съвместните проекти с тези артисти им помагат да покажат как на практика е възможно чрез езика на музиката, общуването и диалогът да се превърнат в средство за разпространение на мир и разбирателство.

Ноа е първата и единствена значима израелска артистка, която дава съгласие името й да присъства на билбордовете в подкрепа на съдбоносния митинг в Тел Авив на 4 ноември 1995, по време на който е извършено покушението срещу Ицхак Рабин. Няколко години по-късно Ноа е поканена да пее пред президента на САЩ Бил Клинтън в Белия дом на събитие, организирано от фондация "Ицхак Рабин" по случай 77-а годишнина от рождението на покойния Рабин. Тя е и специален гост в норвежката столица за юбилея по случай подписването на Споразуменията от Осло, събитие, на което присъстват президентът на САЩ Бил Клинтън, Йехуд Барак, Ясер Арафат и Кралят на Норвегия. Носителят на Нобеловата награда за мир Шимон Перес присъжда на Ноа специалното отличие  "Гълъб на мира". Самата тя многократно участва в концерти в неговия "Център за мир".

Десетки са изявите на Ноа в подкрепа на световния мир. Тя концертира заедно със Стивън Спилбърг за фондация "Шоа" в Берлин през 1999, удостоена е с Кристалната награда на Световния икономически форум в Давос, Швейцария, където пее съвместно с палестински артисти и участва в многобройни дискусии, свързани с мира в Близкия Изток и с ролята на артистите и изкуството като посланици на мира. Две години по-късно, през 2001, Ноа отново е поканена да участва в Световния икономически форум в Ню Йорк, където споделя сцената със знаменитости като Боно, Питър Гейбриъл (Peter Gabriel), Лорин Хил, Индия Айри и други. в една звездна галавечер, организирана от Фил Рамон и Куинси Джоунс. Тук тя изпълнява безсмъртната песен на Джон Ленън "Imagine" с алжирския певец Калед (Khaled)на иврит, английски и арабски.

Ноа се изявява в първия по рода си концерт на Колизеума в Рим през 2002 под наслов "Време за живот – в името на мира" заедно с Рей Чарлз, Калед, Никола Пиовани, както и различни музиканти от Афганистан, Сараево, Африка и Ирландия. Вокалистката е номинирана за Посланик на добра воля на Организацията за прехрана и земеделие на ООН (FAO). През 2004, бременна в шестия месец, пее в излъчения по цял свят благотворителен концерт за деца в региони на конфликт "Ние сме бъдещето". Събитието, организирано от Куинси Джоунс и с домакин кмета на Рим Валтер Велтрони, събира невероятна плеяда от международни знаменитости и изпълнители като Опра Уинфри, Анджелина Джоли, Крис Тъкър, Наоми Кембъл, Серина Уилямс, Пати Остин, Карлос Сантана, Алиша Кийс, Андреа Бочели и други.

Ноа е първата жена, получила ордена "Галилео Галилей" от "Гранд ориент", италианския клон на франкмасоните. Тя пее и на концерта на Боно и сър Боб Гелдоф Live 8 пред стотици хиляди зрители на стадион "Цирко Масимо" в Рим, както и пред милиони телевизионни зрители по целия свят. Целта на събитието е да се окаже натиск върху водещите нации да опростят дълговете на страните от Третия свят. В концерта участват Дюран Дюран, Фейт Хил, Лоренцо (Джованоти), Нек, Пино Даниеле, Антонело Вендити, Клаудио Балиони, Тим МакГроу, Велвет и много други артисти. Италианският посланик в Израел уведомява Ноа през юни 2006, че президентът на Италия Джорджо Неаполитано е решил да я награди с престижната Stella de la Republica ("Звезда на Републиката"). Тази награда е със статута на рицарско звание и е най-високата чест в Италия. Официалната церемония се провежда в посланическата резиденция през февруари 2007.

Заедно с палестинската певица и автор на песни Мира Ауад, Ноа представлява Израел в "Евровизия" през 2009. Конкурсът е гледан от над 450 милиона зрители в цяла Европа. Смелото послание на Ноа и Мира за единство в смутни времена се възприема като най-драматичното и разтърсващо изпълнение на "Евровизия" 2009.

Най-верните слушатели на Jazz FM могат да спечелят пропуски за изявата. Отговор на въпроса "С какво ви впечатлява най-много творческата биография и социалната дейност на Ноа?" ще се превърне в истинско преживяване за част от тях. Всеки делничен ден в предаванията "Джаз ден" и "Следобедни импровизации" в ефира на медията, двама, споделили в ефир кое оценяват най-високо в кариерата и социалната дейност на Ноа, ще получават билети за концерта.

В деня на създаването на Jazz FM и празник на София – 17 септември, водещите ще раздават пропуски за събитието на всеки час.

Билети могат да бъдат закупени в Билетен център, НДК, както и онлайн на ticketsbg.com на цени от 20 до 50 лв.

 

Още от Поп


Mysound.bg
Реклама

Галерия


Любо Киров - "Ново сърце"

Видео


Албуми


Любо Киров - "Ново сърце"

Скоростта, с която Любо Киров разпродава концерти в огромни зали и създава нова музика, е завидна.През последните...

Най-четени новини


виж всички