Гласът на струните: Шибил Бенев трио в бар Фабрик


Гласът на струните: Шибил Бенев трио в бар Фабрик

6433

Китаристът Шибил Бенев ще изнесе концерт с трио в пловдивдския бар "Фабрик" днес.

Събитието Jazz Fabric Live: Strings & Whisper е с начален час 22.00. Вход - 5 лв.

Вокалистката Марина Господинова и контрабасистът Димитър Карамфилов ще бъдат с Бенев на сцената.

Чували ли сте за Димитър Тенев? В Ню Йорк е известен като ювелира сред лютиерите. Майсторът от дълги години живее в САЩ и сред клиентите му са много богове на струните. Един ден Уста Димитър измайсторил нова китара. Още докато я правел, знаел, че тя няма да е просто поредното бижу, сътворено от ръцете му. Сложил струните и за първи път чул звука й...  Китарата звъннала с най-чистия тон. Майсторът онемял – сякаш струните шептяли, сякаш инструментът говорел... Майстор Тенев решил, че тази китара няма да се продава, а ще бъде подарена на музиканта, който най-добре ще я разбира. Питал, разпитвал, прослушал стотици изпълнения на различни китаристи. И открил сродната й душа...

Именно с тази китара - специално за пловдивската публика, ще се представи Шибил Бенев. За начина му на свирене казват, че органично се вписва в стила на най-добрите световни джаз образци. Музикалната критика го сравнява със светила като Джо Пас и Джон Скофийлд. Милчо Левиев го определя като музиканта, който най-прецизно изпълнява творбите му. Като част от Венци Благоев бенд Шибил партнира на петкратния носител на "Грами" (Grammy) Ранди Брекър на феста "Пловдивски джаз вечери" 2009. При кратките си завръщания в България Бенев с удоволствие работи с Марина Господинова.

Нейният глас е неповторим. Няма как да го сгрешите. Нежен, топъл, дискретен, дълбок - той не дава отговори, а помага да чуете собствените си желания и ритъм, припомнят капацитети. Господинова доказа, че умее с лекота да омагьосва публиката и неслучайно бе поканена да сложи началото на живите джаз вечери във Фабриката.

Повелителят на ниските честоти Димитър Карамфилов е роден през 1981. Започва да се занимава с музика от ранна детска възраст. На 4 години вече се обучава на солфеж и теория на музиката, а половин година по късно получава и първата си цигулка. Още като ученик в музикално училище се докосва до блус и джаз изпълнители като Рей Чарлз, Би Би Кинг, Оскар Питърсън и Чик Кърия, които трайно оставят у него влечение към джаза и импровизациите. Което пък по-късно прераства в истинска страст към контрабаса и бас китарата.

Митко защитава магистърска степен по композиция и контрабас в Музикалната академия през 2008. Участва във всички значими джаз фестивали в България, работи с най-изявените ни джазмени.

Пише и авторска музика.

"Фабрик" e на улица "Отец Паисий" 31.

Още от Поп


Mysound.bg
Реклама

Галерия


Любо Киров - "Ново сърце"

Видео


Албуми


Любо Киров - "Ново сърце"

Скоростта, с която Любо Киров разпродава концерти в огромни зали и създава нова музика, е завидна.През последните...

Най-четени новини


виж всички