Изток в Парка този уикенд


Изток в Парка този уикенд

4422

Улисани в делничното, често пропускаме да забележим, че София далеч не е просто една балканска столица на половината път от Европа към Изтока. Днес тя е много повече от това, а именно – космополитен град, в който среща си дават епохи и култури.

В потвърждение на това, този уикенд за втори път ще се проведе фестивалът на азиатските култури "Изток в парка". Организаторите от сдружение "Арабис" с удоволствие съобщават, че този път в програмата е предвидена и музика на живо.

В събота на Лятната сцена в Борисовата градина ще свири група Soulfia - отворен, интернационален проект на пътуващи музиканти. Ето кои от тях ще присъстват на фестивала: Стенли (кларитен, тамбура, кавал, диджериду, перкусии), Еди (тарамбука , тамбура), Цветомир и Кристина (перкусии), Ивайло (тамбура, глас и сърце), Хоманд и Татяна (вокали). Репертоарът на Soulfia (на снимката) включва традиционни композиции от Балканите, Близкия Изток и Турция. Звукът им е повлиян от суфизма, а посланията им са за мир, толерантност и единство.

В неделя ще се представят младежите от първата музикална формация по изпълняване на самулнори у нас – Уриранг. В нея участват студенти по Кореистика от Софийския университет - Кристияна Иванова, Маргарита Телалим, Милена Жекова, Сузана Първова и Тодор Мерджанов. Самулнори е перкусионен жанр, като името му се превежда приблизително като "игра с четири инструмента" - куенгуари (малък гонг), чинг (голям гонг), чангу (барабан във формата на пясъчен часовник) и пук (овален барабан). Всеки от тях символизира конкретно природно явление. Самулнори въплъщава в себе си много аспекти на корейския бит и традиция, сред които шаманизъм, будизъм и идеята за баланс между ин и ян.

Освен музика, на фестивала ще има демонстрации на бойни изкуства и традиционни източни танци, йога и множество работилници, които да задоволят любопитството на малки и големи.

"Изток в парка" е финансиран от програма "Култура" на Столична община и е част от кандидатурата на София за Европейска столица на културата 2019.

Партньори на проекта са Милена Давидова и танцова школа "Алима", BMST( Body, Mind Аnd Soul Training), "Мулти култи колектив", Национален аниме и манга клуб "Накама".

"Изток в парка":
http://iztokvparka.eastories.com/

Сдружение "Арабис":
http://www.arabis-bg.org/

"Соулфия":
https://www.facebook.com/soulfia.music

София 2019:
http://www.sofia2019.bg/

Програма "Кулура":
http://www.sofiaculture.bg

Още от Поп


Mysound.bg
Реклама

Галерия


Любо Киров - "Ново сърце"

Видео


Албуми


Любо Киров - "Ново сърце"

Скоростта, с която Любо Киров разпродава концерти в огромни зали и създава нова музика, е завидна.През последните...

Най-четени новини


виж всички