Якоб Бро и Йон Кристенсен откриват ДжаZZ Плюс 2012


Якоб Бро и Йон Кристенсен откриват ДжаZZ Плюс 2012

3391

Триото на датския китарист Якоб Бро (Jacob Bro) и легендарния барабанист Йон Кристенсен, свирил в култовия европейски квартет на Кийт Джарет с изгряващата звезда на младия тогава Ян Гарбарек, ще открият тазгодишния фестивал ДжаZZ Плюс.

Както Mysound.bg вече извести, концертът е в Sofia Live Club на 24 октомври. Началото на събитието е 20.30 ч. Това е уникален шанс на почитетелите на европейския джаз да станат съпричастни с извайването на красивия звук от майсторските ръце на ветерана Йон Кристенсен (Jon Christensen) и младия лидер на формацията Якоб Бро. Триото свири за първи път това лято на джаз фестивала в Копенхаген при два напълно разпродадени концерта и бе признато за музикално откровение от критика и публика. Якоб Бро е на страниците на сп. Downbeat, както в Time-Jazz Dimensions. Есенното турне на музикантите започна на 15 октомври с изяви в Дания, Норвегия, Финландия, Белгия, Австрия, Германия, Румъния, България. За 11 дни те ще свирят в 10 различни града, сред които се нарежда и София. Концертът им в Румъния, ден преди този в столрицата ни, е напълно разпродаден.

Когато датският китарист Якоб Бро се качи на сцената с американския басист Томас Морган и норвежкия барабанист Йон Кристенсен, се случва нещо необикновено красиво. Музиката придобива форми и емоционални състояния, които не сте чували до този момент, обясняват организаторите.

Да слушаш легендата на ЕСМ звук Йон Кристенсен - еталон за лиричен подход в свиренето на ударни, в компанията на едни от най-талантливите съвременни млади музиканти като Бро и Морган, е все едно да станеш свидетел в сътворяването на музика, изпълнена с поезия, емоция и красота.

Красотата е една от най-често асоциираните с музиката думи, но също така е и доста мъглив термин, що се отнася до музикална критика. Но когато трябва да охарактеризираме музиката на Якоб Бро не можем да не кажем, че е красива - това е първото нещо, което изниква в съзнанието на слушателя. Бро подчинява целия творчески процес на създавенето на музиката в търсене на красотата. Това е опит да открие музикалната форма, която е родена от традицията и ведно с това лежи извън нея. Той опитва да намери и усети пространството между композицията и импровизацията, да го улови и да му вдъхне живот вътре и извън времето. Макар и на 34,китаристът е вече един от най-търсените сайдмени както на американската - свирил е с Лий Кониц, Пол Моушън, Бил Фризел, Джо Ловано, Марк Търнър, така и на европейската джаз сцена. "Той е разковничето как трябва да се свири на китара и как трябва да се изпълнява музика изобщо", казва за него китаристът Курт Розенвинкел. А това е наистина признание за талант.

Билети за осмото издание на  ДжаZZ Плюс може да намерите "Дюкян Меломан", в търговските вериги "Пикадили", "Техномаркет", "Ориндж", "Фотосинтезис", както и в онлайн мрежата на TicketPlus.bg.

Фестивалният билет струва 100 лв. Пропуските за отделните концерти са от 15 до 30 лв.

Проектът е подкрепен от програмата "София 2019 - кандидат за европейска столица на културата”.

Още от Поп


Mysound.bg
Реклама

Галерия


Любо Киров - "Ново сърце"

Видео


Албуми


Любо Киров - "Ново сърце"

Скоростта, с която Любо Киров разпродава концерти в огромни зали и създава нова музика, е завидна.През последните...

Най-четени новини


виж всички