Jojo Mayer + Nerve: помитащата сила на импровизацията


Jojo Mayer + Nerve: помитащата сила на импровизацията

1090

Към 21.30 пред Sofia Live Club все още има хора, които купуват билети за концерта на Jojo и Nerve.

Сред желаещите за видят гостите са и немалко родни музиканти, сред които Миро Иванов (екс-Сафо), Дидо от D2, Даката, момчетата от Гравити Ко. (Gravity Co.).

По програма триото трябва да е на сцената в 21.00 ч, но закъснява с 45 минути. Никой от присъстващите обаче не нервничи. Наоколо са хора (средна възраст - 30 години) разбиращи, ценители, част от шоубизнеса и ситуацията им е ясна. Въртят се музикантски разговори, някои коментират и чудесното представяне на Jojo на неговия уъркшоп предишния ден.

Всички обаче утихват, когато под приглушения прожектор се появява Такуя Накамура, а след него - Джон Дейвис и Jojo. Пред сцената има метър дистанция - нещо изключително нетипично за родната публика. Като че ли присъстващите изпитват страхопочитание пред Jojo и неговите музиканти. Не - "респект" е като че ли по-подходяща дума. В това ще се убедя от начина, по който публиката посреща първите композиции на своите любимци петнайсетина минути по-късно.

Когато...

...гостите вече са изсипали неописуема смес от дръм-ен-бейс, рок, джаз и всевъзможни психеделични ритми. Ето това се нарича фюжън. Бомбен микс, който взривява Sofia Live Club. Всеки тон, преход и смяна на ритъма показва, че в тази формация случайни музиканти няма. Хората около мен танцуват с усмивки на лицата.

Кратка пауза.

Предстои втората част на шоуто. Още в самото й начало феновете окупират мястото пред сцената. Дистанцията, за която вече споменах, като че ли никога не е съществувала. Разтопени са и последните ледове.

Jojo и Nerve не спират да се усмихват. Очакват ни по-лежерни моменти. Тромпетът на Накамура ни превежда през мрачен и дълбок саунд, в което време давам  почивка и на ума, и на тялото. Тази динамика обаче е артистично измамна, тъй като съвсем скоро агентите на сцената подемат по-скоростни парчета. А Jojo става все по-вихрен на барабаните, всички ни в хвърляйки в еуфория. Знаменитият дръмър знае как да покори публиката по възможно най-добрия, но и бърз начин.

Тромпетът на Накамура вече ръси неравноделни ритми. Абе - купон!

Следват още няколко парчета и финалът на сета. Задължителен бис и шеметното трио е на сцената отново. Jojo обяснява, че почти всичко, изсвирено преди малко, е било импорвизация, и анонсира последната пиеса - "Seven".

Партито преминава в неформална, но още по-красива и приятелска фаза: снимки, разговори, обсъждане на концерта.

На този много як концерт.

Още от Поп


Mysound.bg
Реклама

Галерия


Любо Киров - "Ново сърце"

Видео


Албуми


Любо Киров - "Ново сърце"

Скоростта, с която Любо Киров разпродава концерти в огромни зали и създава нова музика, е завидна.През последните...

Най-четени новини


виж всички