Когато слушаме картини


Когато слушаме картини

3729

Поредната - четвърта, самостоятелна изложба на младата художничка Мира Рахнева отново е вдъхновена от музиката.

Картините, инспирирани от различни стилове, ще бъдат изложени в галерията на "Рейнбоу Плаза", от днес до януари 2013.

И за да е откриването още по-емоционално довечера, ще се погрижат и двама музиканти с поп-джаз изпълнения на живо - Цветелин Сираков (пиано) (и вярно перо на MySound.bg - б, р.) и Борис Чангъров (акустична китара).  

Разходка във времето от 1999 до днес. Музиката следва Мира през годините на създаването им не само като тематика, но и буквално. Тя рисува под въздействието на разнообразен музикален фон, зависещ от моментното настроение (от български фолклор, през Елла Фицджералд и Луис Армстронг, та до Шаде, Депеш Мод (Depeche Mode), Ролинг Стоунс, Металика, Пърл Джем и много друго), което дотолкова се отразява в картините й, че с настоящата изложба ставаме свидетели на една еклектична симфония на цветове и интерпретации. Каквато всъщност е и самата Мира – съвкупност от енергия и спокойствие едновременно, цветни взривове, но и тъмна дълбочина.

Тушове върху джазови стандарти (на снимката), масло и акрил... Не е случаен и изборът изложбата да започне тази година и да продължи в следващата, преходът като цяло е важен за Мира, това се усеща и в картините й, които сякаш на моменти са рисувани от различни хора. Дори да композира формите в разпознаваеми съчетания, много от тях въздействат повече като колорит, емоция и усещане, отколкото като "подреден сюжет".  

Тя споделя, че често като първоначален замисъл има единствено насока в темата за предстоящия процес, но не и определена гама, техника, подход, дори композиция. Художничката се води единствено от вътрешното си усещане в конкретния момент. Крайният резултат често е изненадващ и за самата нея. Мира предпочита да й е интересно през цялото време, докато се случва картината, да е едновременно и участник, и страничен наблюдател на процеса, в което се крие и смисълът на творчеството, защото: "Където духът не води ръката на художника, там няма изкуство" (Леонардо да Винчи).

Почеркът й е личен и запомнящ се, рисува "картини с дух", много от тях - изпълнени с мистика и тайнство, абстрактни композиции. Работи основно с маслени бои, акрил и туш. Ярък колорит, декоративен подход, раздвижени форми, линеарност характеризират нейното творчество. Мира всеки път изнендва с нови търсения и подход и би било погрешно да я затворим в определени граници като стил.  

Мира Рахнева завършва Художествената гимназия за изящни изкуства "Акад. Илия Петров" в София през 1999, специалност "Живопис", а през 2010 магистратура в СУ "Св.Климент Охридски", специалност "Изобразително изкуство".

Самостоятелни изложби:

Галерия "Палитра", София (2007)
Галерия "Арт фея", София (2010)
Галерия "Тандра", Банкя (2011)

Още от Поп


Mysound.bg
Реклама

Галерия


Любо Киров - "Ново сърце"

Видео


Албуми


Любо Киров - "Ново сърце"

Скоростта, с която Любо Киров разпродава концерти в огромни зали и създава нова музика, е завидна.През последните...

Най-четени новини


виж всички