Край Босфора шум се вдига: Йълдъз Ибрахимова на живо в София


Край Босфора шум се вдига: Йълдъз Ибрахимова на живо в София

4976

Йълдъз Ибрахимова ще пее в София.

След дългогодишно отсъствие от нашата сцена, вокалистката се завръща в обятията на българската си публика с рецитал в столичната зала "България".

Концертът е от 20 часа на 17 април, известиха от "София Мюзик Ентърпрайсис".   
В репертоара й са пиеси както от европейската, така и от турската класическа музика, български и турски фолклорни образци. При Йълдъз обаче всяка първоначално превидена нота и/ли хармония е единствено идея, която получава живот от непредсказуема импровизация на сцената - при досега с пулса на конкретната аудитория.

Както винаги, така и сега, четирите октави на примата ще бъдат съпътствани от неслучайни инструменти: пиано, канун и ней. На тях ще свирят турските виртуози Хакан Токер (пиано), Тахир Айдоглу (канун) и Бългън Джаназ (ней).

Последните два инструмента са много популярни в Турция. Канунът е древен струнен инструмент, напомнящ цимбал, който се използва предимно в местната класическа музика. Ней пък е от духовите, подправящи мелодията с ориенталски мистицизъм. Звучи в религиозната музика предимно.

Феновете знаят: Йълдъз Ибрахимова не прехвърля мостове, тя създава нови реалности. Магия, която дими от уникална комбинация между добри музиканти, неземния глас на вокалистката и нейния интерпретаторски гений.

Защото с гласа и мисленето си тя не твори просто брод между културите и етносите, между географските ареали и историите. Това си е абсолютно ново измерение, създадено изцяло от звукова визия. Без никакво противопоставяне.

Просто перфектно съчетание на модерни и традиционни инструменти, някои от които доста екзотични за нас.

Български, анадолски и румелийски фолклор в джаз интерпретации и една бленда, чертаeща главоломни покачвания и спадове; вокал, който достига до звученето на музикални инструменти и излиза извън границите на физическите закони... за да се превърне в продължение на въображението. Цигански блус.

Билетите - на цени от 20 лв., 30 лв. и 40 лв., вече са в продажба на касата на зала "България", и онлайн - в мрежата на Тикетпро и неговите партньори в цялата страна.

Още от Джаз/Блус


Mysound.bg
Реклама

Галерия


Judas Priest - "Invincible Shield"

Видео


Албуми


Judas Priest - "Invincible Shield"

Точно 50 години след издаването на дебютния си албум, Judas Priest доказват на света, че за рока няма възраст....

Най-четени новини


виж всички