Notte Medievale и KsAN със съвместен концерт. Древното зове в столичния клуб Live & Loud
Vrani Volosa специални гости на Ihsah, Radiogeist откриват за Mono Inc. в Пловдив
Керана и Космонавтите представят официално новия си албум "Октант"
Reverend Beat-Man със специален концерт за Деня на София
Мария Илиева обяви предстоящ световен проект на финала на турнето си "100 причини"
Orphaned Land отново в България след 11 години, удрят заедно със Science Of Disorder, Lone Survivor и Nest Of Plagues
Турнето "Световното кино в музиката" на Хилда Казасян и Плевенската филхармония продължава. Виж къде и кога
Без Monument Оf Misanthropy на концерта на Belphegor и Malevolent Creation този четвъртък
Британците The Singing Loins откриват есенния сезон на "Аларма Пънк Джаз"
Дни до юбилейния концерт на Андреа Бочели. Виж с кои изключителни гости излиза на стадион "Васил Левски"
14 нови песни се състезават в ХIV-ото издание на фестивала за поп и рок музика "София 2024"
Тежко се задава концертът на Ildaruni

Кралят на акордеона Кепа Хункера пристига за концерт в България


Кралят на акордеона Кепа Хункера пристига за концерт в България

1258

Кралят на акордеона Кепа Хункера (Kepa Junkera) ще свири за първи път у нас в столичната зала „България” на 27 октомври.

Концертът е част от третото издание на фестивала Meet The World 2010 и е посветен на 100-годишнината от испанско-българските дипломатически отношения. Организиран е с любезното съдействие на посолството на Кралство Испания.

Музиката на баските – странна, непозната и с изключително богата ритмика, ще прозвучи за първи път у нас. Гостът  пристига със своя състав от музиканти, които свирят на екзотични инструменти, сред които акордеонът trikitixa (трикитиша) и ударните txalaparta (чалапарта).
 
Кепа е роден през 1965 в Билбао – главния град на страната на баските. Еl Pais Vasko (страната на баските) e уникално кътче, разположено в планините между Испания и Франция. Всички културни и музикални извори, които текат по света се вливат в неговия роден град, според Кепа. Баският музикант персонифицира за своята публика дефиницията уърлд музика. Той използва баската музикална традиция като бяло платно, което потопява в цветните реки на всички музикални течения, с които се сблъсква. Резултатът е красиво и неописуемо платно, придобило визията на разноцветен и мултикултурен свят.
 
Чрез работата и отношението си с артисти от целия свят, Хункера обогатява родната си музика. Той постига това заради самосъзнанието си на човек с уникален език и култура - ценности и традиции, които имат нужда от поддръжка и вливане на нова енергия. Тази интересна концепция се изразява в много негови видеоклипове. Песента “Хири” ("Hiri") (от дискa, носещ същото име), показва Кепа, пътуващ в един влак през множество държави и “градове” – на баски "хири" означава град. В края на тази песен, включваща пиано, оркестър и дори малък български женски хор – влакът на Кепа най-накрая спира. Лицето на музиканта се огрява от огромна усмивка, когато прочита къде се намира. Той е в своя роден Билбао. Кепа носи този дом в сърцето си, където и да е.

Концертът на Хункера ще пренесе зрителите в едно от най-невероятните кътчета на планетата, за да се докоснат до историята и културата на уникален народ.

Кепа е най-известният баски музикант на планетата. Започва да свири на акордеон още съвсем малък, окуражаван от дядо си и майка си. Той е типичен баск – страстно е желанието му да работи върху националната музика, да я популяризира, поднасяйки я по съвременен начин, а огромният му музикален потенциал го прави един от най-ярките и темпераментни представители на съвременната уърлд сцена.Той е не само виртуозен изпълнител, но и забалежителен композитор. Свири на националния акордеон - трикитиша, инструмент, чийто възможности всъщност произлизат от неговите лимитации. Той е по-малък от пиано-акордеона, който сме свикнали да виждаме и е ограничен до една или две тоналности. И все пак изпълнителят прави с него дори невъзможното, развивайки и популяризирайки свой собствен стил, бързо прескачащ границите на всички страни.

Името Кепа Хункера е познато в целия свят днес. Работи с цяло съзвездие от известни музиканти – Caetano Veloso, Bela Fleck, Carlos Nuñez, Pat Metheny, Dulce Pontes, а музиката му е блестящо съчетание между традиции и съвременност.

Изпълнителят има 16 самостоятелно издадени албума и и стотина проекта, записани в колаборация – повечето с множество награди. Дискът му „К”, издаден през 2004, получава "Грами" (Grammy). В някои от дисковете му - като „Triki Up” и “Triki Zoom” например, преобладава влиянието на джаза. С Джон Къркпатрик и Рикардо Теси създава инструментално трио през 1992, което печели много нови почитатели в Европа. А в проекта си „Kalegira Al - BukКепа търси връзката между рока и баската традиционна музика.

Екзотичният изпълнител работи много в САЩ и Латинска Америка в последните години. През 2008 започва един от най-вълнуващите проекти в своята кариера, посветен на традиционната баската музика. По този повод песни и мелодии от земите на баските са интерпретирани от певци и музиканти от повече от 20 държави, като идеята е по този начин да се размият границите и всички се приближат до баската култура.

Кепа се изявява и с българска дамска етно формация, която придава особен чар на неговите композиции.

Билети за концерта се продават в мрежата на "Ивентим" и магазини "Пикадили", "Германос", "Ориндж център", "Мултирама", "Техномаркет" и "Фотосинтезис", както и на касата на зала "България".

Още от Поп


Mysound.bg
Реклама

Галерия


Любо Киров - "Ново сърце"

Видео


Албуми


Любо Киров - "Ново сърце"

Скоростта, с която Любо Киров разпродава концерти в огромни зали и създава нова музика, е завидна.През последните...

Най-четени новини


виж всички