Лили Йончева с безплатни уроци по джембе за децата на A to Z 2013


Лили Йончева с безплатни уроци по джембе за децата на A to Z 2013

4929

Перкусионистката Лили Йончева ще обучава децата на София на основните латино ритми върху 50 автентични африкански барабани - джембета, изработени в Индонезия.

Това ще се случи в рамките на поредното издание на фестивала A to JazZ ( 28- 30 юни). Както MySound.bg информира, A to JazZ Festival 2013 – America Latina бе преместен в столичния Южен парк, зад басейна "Спартак".

Инструментите са осигурени специално за първия уъркшоп по ударни инструменти на открито по време на събитието. Тридневният образователен клас по перкусии е част от съпътстващата програма и ще се състои от 10 до 14 часа всеки ден.

По същото време в последните три дни на юни танцовото гуру Алфредо Торес пък ще учи децата на латино танци. Проектът "Децата на София свирят и танцуват с A to JazZ Festival”, в който са включени двете образователни програми, е част от Календара на културните събития на Столична община за 2013 и е безплатен за децата. Родителите на малчуганите, навършили 7 години, могат да ги запишат предварително на имейл workshop@atojazz.bg, като посочат възрастта и името на детето, както и предпочитанията му за съответния уъркшоп.

Специалните джембета за музикалния клас на Лили Йончева са изработени от дърво, естествена животинска кожа и са ръчно гравирани с уникални африкански орнаменти. С красивите автентични барабани в ръце, заедно с още 50 маракаса и няколко каубелар децата ще могат успешно да усвоят ритмите на Латинска Америка под вещото ръководство на професионалния музикален педагог.

“За първи път ще обучавам толкова много деца в България на основните ритми в латино музиката и то на автентични африкански инструменти. Убедена съм, че в рамките на тридневния образователен клас малчуганите ще добият първите си умения да свирят на ударни инструменти и много ще се забавляват. Техните родители също ще могат да се включат, ако имат желание и заедно да усетим магията на латино ритъма”, обяснява винаги усмихната Лили Йончева, която от години преподава ударни инструменти в няколко британски училища.

Тази година A to JazZ Festival е посветен на едно от най-значимите течения в музиката – латино джаза, а на сцената му ще свирят световни величия – като двукратният носител на “Грами” Мишел Камило, саксофонистът на Тито Пуенте Мич Фромън, бразилската дива Жандира Силва, както и кубинските Dany Noel Latin Jazz Quintet. България също е достойно представена от групата на Калин Вельов Tumbaito, музикалния проект на Мартин Ташев Bandera Rossa и Биг Бенд Брас асоциация, които ще свирят съвместно с Мишел Камило и триото му в третата фестивална вечер.

Концертната програма на джаз събитието на столицата ще започва в 18.30 ч. ще приключва всеки ден малко преди 22.00 ч. Организатори са фондация A to Z и фондация "мерика за България".

Още за артистите и програмата на джаз фестивала можете да намерите на www.atojazz.bg

Допълнителна информация:

Джембето е вид африкански барабан, родил се в Мали през 12 век. Първоначалното му предназначение е строго ритуално - за празници и церемонии. С течение на времето екзотичният музикален инструмент се разпространява из цяла Африка и постепенно добива популярност в цял свят и се използва в  най-различни музикални стилове, включително обичаната от милиони по света латино музика.

Маракасите са перкусионен инструмент, издигнат в култ от майсторите на кубинското и венецуелско музикално изкуство. Те се състоят от две кръгли кухи тела, пълни с ориз, семена, пясък или синтетичен пълнеж и при тръскане с ръце издават свистящ звук. Каубелът е инструмент, използван както в поп, така и в латино музиката.

Представлява вид звънец, който е в основата на всеки латино ритъм.

Още от Джаз/Блус


Mysound.bg
Реклама

Галерия


Любо Киров - "Ново сърце"

Видео


Албуми


Любо Киров - "Ново сърце"

Скоростта, с която Любо Киров разпродава концерти в огромни зали и създава нова музика, е завидна.През последните...

Най-четени новини


виж всички