Музиката на Америка стартира с филмови мелодии днес


Музиката на Америка стартира с филмови мелодии днес

3525

Цикълът "Музиката на Америка" ще се състои за втора поредна година.

Събитието, което се организира съвместно от "Кантус Фирмус" и фондация "Америка за България" със съдействието на радио Класик FM, стартира в столичната зала "България" от 19.30 ч. днес. Над 130 музиканти от Класик FM М-Тел оркестър и Хор на Класик FM радио ще излязат на сцената в първия концерт.

Той е от поредицата, посветена на Златния век на холивудската филмова музика, като Класик FM М-Тел оркестър ще представи за първи път на българска сцена в оригинал пиеси от лентите "Великолепната седморка", "Отнесени от вихъра", "Карибски пирати", "Спартак", "Бен Хур", "Тарас Булба" и "Лаура". Специално за изявата, американският музикант и композитор Пол Фъргюсън е подготвил темата от "Спартак" в джаз аранжимент, в който като солист ще се представи един от най-добрите родни тромпетисти - Венци Благоев. За първи път на българска сцена ще бъде изпълнена и оригиналната версия на темата от "1492: Завладяването на Рая", една от най-запомнящите се мелодии в историята на киното. Пиесата е композирана от Вангелис. Диригент на хора: Теодора Палвович.

За любителите на филмовата музика програмата включва още и сюита с най-популярните мелодии, създадени от Джеймс Хорнър. Публиката ще чуе и три песни от известния филм "Сам вкъщи" със специалното участие на хора на Класик FM радио. Гост-диригент е американецът Джон Маклафлин Уилямс (на снимката вдясно), познат на българската аудитория от миналогодишния афиш на "Музиката на Америка". Интересното е, че тази година афро-американският носител на "Грами" (Grammy) ще се изяви и като солист с цигулковото соло от "Списъкът на Шиндлер".

Билетите за събитието довечера са изчерпани.

"Музиката на Америка" включва 7 концерта, които ще се проведат в периода февруари – юни. Програмата ще представи още цигуларя Шломо Минц, който отново ще излезе на българска сцена като диригент и солист; три концерта под наслов "Любими виртуози и нови звезди" с пианистите Людмил Ангелов и Георги Черкин и българските цигулари Мила Георгиева, Димитър Иванов и Симеон Симеонов, като заедно с тях на сцената ще дебютират три деца, възпитаници на Национално музикално училище "Любомир Пипков". Hello, Broadway! с откъси от известни мюзикъли и солисти Орлин Горанов и Олга Михайлова – Динова, предстои през април.

Цикълът ще завърши през юни с клавирно дуо Аглика Генова Любен Димитров, с изява, наречена "Америка за двама".

Билети за концертите от цикъла "Музиката на Америка" могат да бъдат закупени на касата на "Кантус Фирмус" в зала "България" и онлайн чрез www.ticketsbg.com на цени от 12 до 40 лв.

Още от Поп


Mysound.bg
Реклама

Галерия


Любо Киров - "Ново сърце"

Видео


Албуми


Любо Киров - "Ново сърце"

Скоростта, с която Любо Киров разпродава концерти в огромни зали и създава нова музика, е завидна.През последните...

Най-четени новини


виж всички