Оркестър с име


Оркестър с име

4160

Тези от вас, които слушат свежарски, приповдигащ джаз с елементи на олдскуул фънк със сигурност са трещели неведнъж в пещерите на Суинга до два-три сутринта под съпровода на най-здравата, яка, мощна и толкова многолюдна джаз формация у нас - Брас Вилидж (Brass ViliDJ).

През онези среднощни и неуморни джем сешъни, излезли директно от някой халюциногенен купон на Джак Керуак, Вили и ко. забиваха главно кавъри на известни парчета като "Valerie" на Amy Winehouse или "Love Is What I Got" на Sublime.

В петък вечер обаче момчетата представиха дебютния си албум с изцяло авторска музика – "Blow Your Brainzz Out".

Гигът избухна в Sofia Live Club и на мен определено ми се искаше да си пръсна главата, но не от музиката, а от количеството народ, което се стече, защото - за съжаление, концертът беше с вход свободен. А това означава, че всеки истински български меломан ще присъства. Вътре човек с лекота можеше да получи топлинен удар или поне натравяне с въглероден диоксид.  Може би управата на клуба е сключила договор с градския транспорт в опит да проведат експеримент ала "колко сардини могат да се натъпчат в една консерва".

Другият незабравим елемент от прекарването е, когато някое събитие започне десет години след обявения час, като например концерта на Алис Ръсел пак там, който стартира с два часа закъснение.

Този път - за щастие, не бяхме кибици, защото пичовете започнаха след много деликатно половинчасово изчакване всички да се наместят и закъснелите да кацнат.

Велислав Стоянов, "хефе-то", бендлидерът, пълководецът на формацията, започна да сипе благодарности на продуцентите, на Bushmills, на Жоро Панчев (художник на обложката на диска), на Елисавета Петрушева (PR), на Деси от Phuture Shock, с която са записали едно парче, както и на много други съюзници, колаборатори и съмишленици. Много готино! Защото момчетата наистина се развиват и вървят нагоре, а по пътя не трябва да забравяш всички, които вярват в теб и те съпортват. Вили се изкефи, че заведението е пълно, и допълни, че "сега е време да чуем нещо различно от това, което слушаме на живо".

Концертът пое хронологично с първия трак от албума - "Heroic", композиран от тромпет мастъра Мишо Йосифов. И като истински коментатор на футболен мач ще кажа: "Какво начало!". Енергийният заряд на парчето подпали главите на публиката и даде невероятен кикстарт на вечерта.

За съжаление, второто "Cirque le brazz", представено от Вили като "итало-френска музикална фреска" смачка настроението. Аранжиментът е на Ангел Заберски, но по мое мнение човекът си е купил няколко партитури на Нино Рота, задраскал е неговото име и е написал своето отгоре с тъп молив.

Положението много бързо се възстанови с бърза фолклорна одисея, по време на която публиката не успя да възпре заложените в ДНК-то си традиции и врътна едно хорце като на селски събор.

Вечерта преля в жестоко стилово разнообразие с рага/реге композиции. Чухме и темата от "Роки" "Gonna Fly Now", преаранжирана от Мишо Йосифов, но написана през 76-та година от Бил Конти.

Brass ViliDJ за сетен път доказаха, че могат да вдигнат бая народ на крака и да  влеят заряд от добро настроение.

Който не е избухвал досега с духовия оркестър, може да следи неговата фейсбук страница (на Бразз Асоциация) за ъпдейти, а най-добре просто да си купи албума "Blow Your Brainzz Out" и да си трещи вкъщи.
 

Още от Поп


Mysound.bg
Реклама

Галерия


Любо Киров - "Ново сърце"

Видео


Албуми


Любо Киров - "Ново сърце"

Скоростта, с която Любо Киров разпродава концерти в огромни зали и създава нова музика, е завидна.През последните...

Най-четени новини


виж всички