Посланик Джеймс Уорлик и Рут Колева откриха джаз изложба


Посланик Джеймс Уорлик и Рут Колева откриха джаз изложба

4507

Посланикът на САЩ у нас – Джеймс Уорлик, Цветелина Бориславова, основател на фондация Credo Bonum и певицата Рут Колева откриха изложбата с фотографии на най-големите афроамерикански музиканти - Black & White & Jazz в столичната галерия Credo Bonum оная вечер.

Събитието събра в залата на "Славянска" 2 многобройна и интересна публика, като беше уважено и от някои от живите джаз легенди в България като Камелия Тодорова и Милчо Левиев. Цветелина Бориславова подчерта, че изложбата отговаря именно на кредото на нейната фондация. "Независимо от трудностите, независимо от изпитанията, от обществените предразсъдъци, ние трябва да се борим за това, което обичаме, и за това, в което най-силно вярваме. Тези изключителни имена са оставили трайна следа не само в американската, но и в световната история именно защото са отстоявали себе си на всяка цена", каза Бориславова.

Рут Колева изпълни няколко от най-великите джаз произведения на всички времена, сред които "I Put A Spell On You" във вариант на Nina Simone, както и песни от репертоара на Nat "King" Cole и Арета Франклин (Aretha Franklin).
 
Black & White & Jazz показва историята на Америка в необичайна перспектива чрез родения от сливането на африканската и европейската музикални традиции джаз. За пръв път колекциите на Getty Images са изложени за българските зрители и те имат възможността да се впуснат във вълнуващо пътуване из живота на джаз легендите.

В изложбата е представена и българската следа – афроамериканските музиканти, посещавали България през изминалите десетилетия, като снимките са дело на българския фотограф-художник – Зафер Галибов. Изложбата, която е в чест на Месеца на афроамериканската история и култура, отбелязван в САЩ от 1926 насам, ще продължи до 17 март включително. Галерия Credo Bonum е на улица "Славянска" 2 и работи всеки ден от 11 до 19 часа, а събота и неделя – между 12 и 19 часа.

Входът е свободен.

Още от Поп


Mysound.bg
Реклама

Галерия


Любо Киров - "Ново сърце"

Видео


Албуми


Любо Киров - "Ново сърце"

Скоростта, с която Любо Киров разпродава концерти в огромни зали и създава нова музика, е завидна.През последните...

Най-четени новини


виж всички