Notte Medievale и KsAN със съвместен концерт. Древното зове в столичния клуб Live & Loud
Vrani Volosa специални гости на Ihsah, Radiogeist откриват за Mono Inc. в Пловдив
Керана и Космонавтите представят официално новия си албум "Октант"
Reverend Beat-Man със специален концерт за Деня на София
Мария Илиева обяви предстоящ световен проект на финала на турнето си "100 причини"
Orphaned Land отново в България след 11 години, удрят заедно със Science Of Disorder, Lone Survivor и Nest Of Plagues
Турнето "Световното кино в музиката" на Хилда Казасян и Плевенската филхармония продължава. Виж къде и кога
Без Monument Оf Misanthropy на концерта на Belphegor и Malevolent Creation този четвъртък
Британците The Singing Loins откриват есенния сезон на "Аларма Пънк Джаз"
Дни до юбилейния концерт на Андреа Бочели. Виж с кои изключителни гости излиза на стадион "Васил Левски"
14 нови песни се състезават в ХIV-ото издание на фестивала за поп и рок музика "София 2024"
Тежко се задава концертът на Ildaruni

Сергей Шишов домакинства "Момичето от Северната страна" в ефира на "Картини от една изложба"


Сергей Шишов домакинства "Момичето от Северната страна" в ефира на "Картини от една изложба"

1431

През 2012 година хора от екипа на певеца, поета и композитора Bob Dylan, легендарна фигура в музиката на ХХ век, се обаждат на ирландския драматург и режисьор Conor  McPherson:

"Попитаха ме дали мога да напиша мюзикъл, който да включва песни на Bob Dylan. Първоначално не чувствах, че имам вдъхновение да го направя, и го бях изхвърлил от главата си, когато един ден, вървейки, видях визия за къща за гости в Минесота през 30-те години на миналия век. Бил съм в Минесота два пъти преди това – и двата пъти в разгара на зимата. Приветливостта на хората, сухият леден вятър, огромните разстояния между къщите ми останаха в съзнанието. И видях начина, по който песните на Dylan могат да влязат в пиеса. Записах тази идея в стилистиката на драматурга Eugene O’Neill, изпратих я на неговите издатели от Sony, и няколко дни по-късно разбрах, че Bob Dylan  харесва идеята и ми разрешава да ползвам целия му каталог от песни по мой избор. Просто така. Изпратиха ми всичките му албуми - някъде около 50. Слушах ги и наистина се наслаждавах, а ако ми харесаше някоя песен, си казвах: "Е, ще я вкарам". И това беше всичко".

Така през 2012 година хора от екипа на певеца, поета и композитора Bob Dylan, легендарна фигура в музиката на ХХ век, се обаждат на ирландския драматург и режисьор. Conor McPherson се спира на 22 песни по текст и музика на Bob Dylan, създадени между 1963 и 1997 г., които възлага на Simon Hale да оркестрира и аранжира, като използва музикални инструменти, съществували преди 1935 година.  

Либретото в мюзикъла "Girl From The North Country" ("Момичето от Северната страна") ни пренася в град Duluth, щата Минесота, а това е родното място на Bob Dylan, по време на Голямата депресия, през зимата на 1934 г., в къщата за гости на Ник Лейн. Историята е разказана от д-р Уокър, лекар на семейство Лейн. Банката заплашва да наложи възбрана върху имота на Ник и той отчаяно търси начин да спаси семейството си. Съпругата му Елизабет страда от форма на деменция и проявява невъздържани изблици, които стават все по-трудни за овладяване.

Техните деца са Джийн, който е на двадесет години, и осиновената им дъщеря Мариан, която е на деветнадесет. Мариан е бременна в петия месец и самоличността на бащата е мистерия, която тя пази внимателно. Ник се опитва да уреди брак между Мариан и местния обущар г-н Пери, за да подсигури бъдещето си. Социалната неловкост се усложнява от факта, че Мариан е чернокожо момиче, живеещо с бяло семейство. Тя е била изоставена в къщата за гости като бебе и отгледана от Ник и Елизабет. Джийн не може да контролира живота си и се колебае между амбициите си да стане писател и изтощителния алкохолизъм, а ситуацията му се усложнява, когато любимата му Кейт обявява, че се омъжва за мъж с по-добри перспективи. Ник пък има интимна връзка с друг обитател на къщата за гости - г-жа Нилсън, вдовица, която чака завещанието на покойния си съпруг, за да получи средства. Двамата мечтаят за по-добро бъдеще, когато парите ѝ ще дойдат, въпреки че тя критикува Ник за неговия постоянен песимизъм.

В къщата отсяда и семейство Бърк. Г-н Бърк загубва бизнеса си по време на Голямата депресия. Съпругата му Лора и синът му Елиас споделят една стая на горния етаж. Елиас има затруднения с ученето и семейството опитва да се справи с намалените си финанси. Към тях неочаквано се включват самозваният продавач на библии, проповедникът Марлоу, и бившият боксьор Джо Скот, които късно през една нощ пристигат да търсят подслон по време на снежна буря, и това променя всичко за обитателите на къщата.

Всъщност в мюзикъла, освен влиянието на Eugene O’Neill, долавяме отгласи и от творчеството на John Steinbeck, Thornton Wilder и James Agee, защото става дума за мечтите, за хората, на които държим, и за мястото, което наричаме свой дом. Така се получава вдъхновяваща приказка за странни хора в повратна точка на живота им. Докато търсят по-светло бъдеще и се крият от миналото, те откриват, че в този момент имат необходимост от едно и също нещо: нуждаят се един от друг.

Премиерата на мюзикъла е на 8 юли 2017 година в лондонския театър Old Vic, за да стигне до Broadway в театъра Belasco на 5 март 2020 г. Именно бродуейската версия, записана на 9 март 2020 г. и издадена през август 2021 г. като самостоятелен албум, е номинирана за наградата "Грами" през 2022 г., и точно на нея ще се спрем,  уточнява Сергей Шишов.

Любопитно е, че Bob Dylan влиза инкогнито на бродуейското представление: "Гледах го като анонимен зрител, а не като някой, който има нещо общо с това. Просто го оставих да се случи. Пиесата ме разплака в края. Дори не мога да кажа защо. Когато завесата се спусна, бях зашеметен, наистина бях". 

Албумът "Girl From The North Country" ще бъде представен в предаването на “Сергей Шишов "Картини от една изложба®" на програма "Хоризонт" в събота, 9 април, и този път след новините от 16.00 ч.
 

Още от Поп


Mysound.bg
Реклама

Галерия


Любо Киров - "Ново сърце"

Видео


Албуми


Любо Киров - "Ново сърце"

Скоростта, с която Любо Киров разпродава концерти в огромни зали и създава нова музика, е завидна.През последните...

Най-четени новини


виж всички