Стилен джаз и естествена красота: Ив Мендес на Банско Джаз Фест


Стилен джаз и естествена красота: Ив Мендес на Банско Джаз Фест

3870

Поредната вечер от Банско Джаз Фест 2013 е в разгара си, а площадът, изглежда, никога не е виждал толкова много хора на едно място.

Местата са заети. Но всяка празна седалка - любител/ка на хубавата музика,  очакващ/а поредната джаз изненада.

Уникалната българска формация Сентиментъл Суингърс (Sentimental Swingers) е първа в програмата тази нощ. Вокалистките Рони, Вера и Деси са акомпанирани от Мишо Йосифов - тромпет, и един от най- пленителните български пианисти - Васил Спасов, работещ и гласовитата Милица Гладнишка.

Първата песен от репертоара, "Sing, Sing, Sing", запали сърцата на публиката, но, за съжаление, тя явно не беше подготвена за танци в този по-ранен час. А именно това би било логично да се случи по време на невероятните изпълнения на групата. Духът на 40-те превзе площада и отново зазвуча позната песен – "In The Mood" на Глен Милър. Последва и джаз версия на "Blame It On The Boogie" на Майкъл Джексън и едно от най-известните суинг парчета на Андрюс Систърс -  "Ber mis bis du shin", но представено на български език. С последното си изпълнение - "Unemployed Lovers", трите вокалистки и придружаващият ги бенд предизвикаха бурни аплодисменти и показаха, че в България има таланти, които правят истински джаз от висока класа.

Ти Джи Кинг излязоха на сцената и магична червена светлина огря лицата на любопитната публика. Те се впуснаха в лудите ритми на фламенкото, а ние потеглихме с тях на едно дълго, чувствено пътуване в цигански каравани със страстни любови наоколо.

Трета в програмата бе внушителната Анджи Кинг. Екстравагантната англичанка, обявена за една от най-добрите джаз изпълнители на Острова, започна с уникалното "Close Your Eyes". Последваха "Bitter Earth" и бразилското "So Nice", както и "I've Got TheWorld On A String" на Харолд Арлен. Гигът на певицата кулминира с вариант по "Route 66".

Черешката на торатата за нощта беше Ив Мендес (на снимката). Площадът се пукаше по шевовете, а очакването на красивата бразилка беше изпълнило въздуха с напрежение и нетърпение. Моментът на истината настъпи и тя се появи на сцената, цялата в бяло, с дълги разпуснати коси. Меденият ѝ глас накара присъстващите първо да избухнат в аплодисменти, след което смирено да запазят мълчание и да се оставят да бъдат отведени в непозната посока.

Представянето на Ив не беше само музикално. То беше лек за разбити сърца и надежда за всички влюбени. В паузите между изпълненията, очарователната гостенка сподели вижданията си за любовта и взаимоотношенията между хората, а песните ѝ звучаха като лична изповед пред публиката.

"Girl From Ipanema", "I Don’t Want To Talk About It" и "Natural High" бяха малка част от композициите, с които певицата омагьоса аудиторитията.

Ив е родена и израснала във ферма в град Сирес във фамилия на родители протестанти. Има испански, френски, португалски и бразилски корени. Като дете пее в местната църква. Баща ѝ я учи да свири на пиано от 9-годишна. Само 7 години по-късно - вече като тийнейджърка, започва да преподава пиано. След като завършва университета в родния си град, продължава да учи и става професор по музика.

Преподава в различни университети в Бразилия, а няколко години по-късно се завръща в дома на баща си, доусъвършенства своите музикални умения и помага във фермата.    Снимки - в секцията "Галерия"  .

Още от Поп


Mysound.bg
Реклама

Галерия


Любо Киров - "Ново сърце"

Видео


Албуми


Любо Киров - "Ново сърце"

Скоростта, с която Любо Киров разпродава концерти в огромни зали и създава нова музика, е завидна.През последните...

Най-четени новини


виж всички