Сто цигански цигулки без диригент в НДК на 13 май


Сто цигански цигулки без диригент в НДК на 13 май

7306

Сто цигански цигулки от прочутата унгарска музикална школа ще прозвучат в зала 1 на НДК от 20 часа на 13 май.

Визитата на най-голямата ромска формация в света – симфоничният оркестър на Будапеща - 100 цигански цигулки, е в рамките на годината на унгарското председателство на Европейския съюз у нас.

Това е най-големият симфоничен оркестър, идвал в България някога, припомнят организаторите от "Арт БГ". Неговите членове са без музикално образование и се представят без диригент и без да използват партитури.

Пред родната публика освен фолклорни мотиви, гостите ще свирят творби на Йохан Щраус, Чайковски ("Валс на цветята" от балета "Лешникотрошачката"), Йоханес Брамс и произведения на Ференц Лист ("Втора унгарска рапсодия") по случай 200-годишнината от рождението своя легендарен сънародник.
 
В репертоара на оркестъра са още пиеси на Виторио Монти, Григорис Диницу, Джордж Бизе, Арам Хачатурян, Пабло де Сарасате и много други. Светкавичните имровизации в ритъм, цвят и стил могат да бъдат моментално почувствани - инстиктивното усещане за унисон и богати хармонии са вродени умения на музикантите, обясняват запознати с вихреното им шоу.

Изпълнителите предават на публиката енергията на един народ, за който музиката е универсален език. Инстинктивен като циганска вечеринка, традиционен като виенски концерт, в черни смокинги или блестящи национални костюми, симфониците предлагат също такава атракция за окото, каквато и за слуха.

Президент, артистичен директор и ръковотител на 100 цигански цигулки в момента е Шандор Буфо Риго.

Оркестърът се състои от 60 цигулки, 9 виоли, 6 чела, 10 контрабаса, 9 кларнета и други.

Формацията е основана на погребението на прочутия унгарски цигулар Шандор Ярока през 1985.

Много от неговите колеги започват да свирят след траурната церемония, за да го изпратят в последния му път, изумявайки присъстващите с уникално звучене. Така се ражда оркестърът 100 цигански цигулки.

Оттогава насетне музикантите се радват на редица успехи в световноизвестни концертни зали и фестивали: Австрия, Белгия, Чехия, Хърватско, Дания, Естония, Финландия, Франция, Германия, ГърцияИрландия, Италия, Япония, Люксембург, Монако, Холандия, Полша, Португалия, Румъния, Русия, Сърбия, Словения, Словакия, Швеция, Швейцария и Турция.

Още от Поп


Mysound.bg
Реклама

Галерия


Любо Киров - "Ново сърце"

Видео


Албуми


Любо Киров - "Ново сърце"

Скоростта, с която Любо Киров разпродава концерти в огромни зали и създава нова музика, е завидна.През последните...

Най-четени новини


виж всички