Тайнства на Илия Фортунов с премиера в Картини от една изложба


Тайнства на Илия Фортунов с премиера в Картини от една изложба

4017

"Третият и последен албум от трилогията "Безкрайно бягство" озаглавих "Тайнства". След албума "Диалози със себе си" и "Въпроси" направих опит да потърся отговори на отдавнашни и по-близки събития, които са ме интригували през годините.

Влагам своя интуиция, която също е фактор, който понякога подценяваме. За пример посочвам централната пиеса в албума - "Елисейски полета". Близо до нея в този контекст са "Последен танц – Иван Шишман", "Испания" и "Към храма". "Орбитално" ми посочва Космоса, връща ме там, където е рубежът, отвъд който търся собствения си катарзис... Това не е бягство, а спасение и отдалечаване от прозаичните неща…"

Казват, че музиката е многовариантно изкуство. Други твърдят, че е абстрактно. Приемам второто без да се колебая, затова още при първия албум "Превъплъщения" бях цитирал следната мисъл на Гьоте: "Което не разбирате, не ви принадлежи". Това се прие добре.

В света, който живеем, съзирам различни неща. Едни градивни, други изпълнение с тъга. Не обичам тишината, бягам от нея. Запълвам я с музика, каквато и да е тя. Ако спра, значи съм умрял. Е, не се предавам!

Музиката и философията възприех като неразривно свързани. Това може да е парадоксално, но повярвах, че този синтез увеличава знанието и провокира учудването ми за битието ни – до безкрайност".

Ето така музикантът Илия Фортунов въвежда в темите от най-новия си албум "Тайнства" в рамките на трилогията "Безкрайно бягство", породена от проблемите на нашето съвремие.

Албумът "Тайнства" на мултиинструменталиста, издаден на 2 декември 2013, ще бъде представен от Сергай Шишов в предаването "Картини от една изложба" по  програма "Хоризонт" на БНР в събота, 1 март, след новините от 21.00 ч., когато ще се състои неговата радиопремиера.

Музика и изпълнение: Илия Фортунов, текст: Серафим Милчев; четец: Иван Тонев.

Дискът е записан в студио FTR през септември – ноември 2013 година от Илия Фортунов, който е и негов съпродуцент наред с Александър Сокеров.

Мастеринг: Златимир Дивчев, Михаил Павлов и Александър Сокеров, чийто е и дизайнът на проекта.


Още от Поп


Mysound.bg
Реклама

Галерия


Любо Киров - "Ново сърце"

Видео


Албуми


Любо Киров - "Ново сърце"

Скоростта, с която Любо Киров разпродава концерти в огромни зали и създава нова музика, е завидна.През последните...

Най-четени новини


виж всички