Notte Medievale и KsAN със съвместен концерт. Древното зове в столичния клуб Live & Loud
Vrani Volosa специални гости на Ihsah, Radiogeist откриват за Mono Inc. в Пловдив
Керана и Космонавтите представят официално новия си албум "Октант"
Reverend Beat-Man със специален концерт за Деня на София
Мария Илиева обяви предстоящ световен проект на финала на турнето си "100 причини"
Orphaned Land отново в България след 11 години, удрят заедно със Science Of Disorder, Lone Survivor и Nest Of Plagues
Турнето "Световното кино в музиката" на Хилда Казасян и Плевенската филхармония продължава. Виж къде и кога
Без Monument Оf Misanthropy на концерта на Belphegor и Malevolent Creation този четвъртък
Британците The Singing Loins откриват есенния сезон на "Аларма Пънк Джаз"
Дни до юбилейния концерт на Андреа Бочели. Виж с кои изключителни гости излиза на стадион "Васил Левски"
14 нови песни се състезават в ХIV-ото издание на фестивала за поп и рок музика "София 2024"
Тежко се задава концертът на Ildaruni

Танго от Стоян Караиванов и неговия Orquesta Libertango по случай световния ден на бандонеона


Танго от Стоян Караиванов и неговия Orquesta Libertango по случай световния ден на бандонеона

1800

Световният ден на бандонеона ще бъде отбелязан с концерт на известния български бандонеонист, обявен за музикант на годината от слушателите на БНР, Стоян Караиванов, и ръководения от него Orquesta Tipica Libertango.

Събитието е обявено в атриума на галерия "Квадрат 500", София, от 19.00 ч. на 11 юли, вторник.

Бандонеонът е основният и най-важен инструмент на танго музиката, чиито водещи изпълнители се ползват с изключителна популярност в родината на тангото Аржентина. Не случайно  през 2000 година аржентинците обявяват рождената дата на своя най-обичан и известен бандонеонист Анибал Тройло като официален ден на бандонеона. В същия този ден най-обичаният и известен български бандонеонист Стоян Караиванов ще отдаде своята почит към легендарния Тройло и към енигматичния бандонеон, изпълнявайки специална програма с известни танго композиции заедно с музикантите от първия български танго оркестър.

Стоян Караиванов е едно от най-горещите имена на българската музикална сцена в момента. През 2020 година, когато вече е утвърден и многократно награждаван изпълнител на баян, Стоян решава да смени инструмента и да се посвети на бандонеона. Причината е любовта му към музиката на Астор Пиацола. Тя го кара да се потопи дълбоко в историята на тангото и да започне да изучава великите оркестри и композитори на танго, вдъхновявали самия Пиацола. Талантът и уменията на Стоян, както и уроците при такива легендарни изпълнители на бандонеон като Хуан Хосе Мосалини и Даниел Бинели, му позволяват изключително бързо да усвои техниките и тънкостите на "инструмента на дявола" и през 2021 и 2022 той вече е канен като солист от най-големите симфонични и филхармонични оркестри в България и и свири с редица водещи камерни ансамбли и изпълнители. Не закъсняват и наградите – освен че печели престижния приз "Музикант на годината" през 2023 г., Стоян става победител в категория "Музика" в конкурса на фондация "Стоян Камбарев" и отнася първа награда от реномирания конкурс в Клингентал, Германия.

През лятото на 2022 г. Стоян създава първия класически български танго оркестър, с който пресъздава музиката на великите оркестри от историята на тангото. За краткото си съществуване Orquesta Tipica Libertango два пъти вече е изправял препълнената зала "България"на крака - на дебютния си концерт, посветен на стила на легендарния оркестър на Освалдо Пулиезе през декември, както и на последвалото участие в Европейския музикален фестивал през май. Очакваме това да се случи и на концерта, посветен на деня на бандонеона (11 юли), когато талантливите млади музиканти ще изпълнят разнообразна програма с известни танга в стила на прочутите оркестри на Анибал Тройло, Хуан Д'Ариенцо, Карлос Ди Сарли и Освалдо Пулиезе, заедно с някои от най-големите хитове на Астор Пиацола.

Предстои вълнуваща и емоционална лятна вечер както за зрителите,  така и за владеещите танца на аржентинското танго, за които организаторите са предвидили специална зона за танцуване. Билетите за концерта са в продажба в системата на EpayGo, на касите на EasyPay и онлайн на http://tickets.diadeltango.bg. Важно е да се знае, че достъпът до концерта ще се осъществи през входа на гърба на галерията от страната на бул. "Васил Левски", а не през главния вход на "Квадрат 500".

При дъждовно време събитието ще се проведе в залата на последния етаж в галерията.

Официални страници на събитието www.diadelbandoneon.com, https://www.facebook.com/events/1705978736541964.

Още от Поп


Mysound.bg
Реклама

Галерия


Любо Киров - "Ново сърце"

Видео


Албуми


Любо Киров - "Ново сърце"

Скоростта, с която Любо Киров разпродава концерти в огромни зали и създава нова музика, е завидна.През последните...

Най-четени новини


виж всички