Notte Medievale и KsAN със съвместен концерт. Древното зове в столичния клуб Live & Loud
Vrani Volosa специални гости на Ihsah, Radiogeist откриват за Mono Inc. в Пловдив
Керана и Космонавтите представят официално новия си албум "Октант"
Reverend Beat-Man със специален концерт за Деня на София
Мария Илиева обяви предстоящ световен проект на финала на турнето си "100 причини"
Orphaned Land отново в България след 11 години, удрят заедно със Science Of Disorder, Lone Survivor и Nest Of Plagues
Турнето "Световното кино в музиката" на Хилда Казасян и Плевенската филхармония продължава. Виж къде и кога
Без Monument Оf Misanthropy на концерта на Belphegor и Malevolent Creation този четвъртък
Британците The Singing Loins откриват есенния сезон на "Аларма Пънк Джаз"
Дни до юбилейния концерт на Андреа Бочели. Виж с кои изключителни гости излиза на стадион "Васил Левски"
14 нови песни се състезават в ХIV-ото издание на фестивала за поп и рок музика "София 2024"
Тежко се задава концертът на Ildaruni

Торд Густавсен квартет - копринено докосване


Торд Густавсен квартет - копринено докосване

2052

Когато дъждът неусетно се намести сред шумоленето на зала "България" в столицита и миризмата на мокра пролет снощи притихна в косите ми, усетих, че всичко беше готово в очакване на концерта на Торд Густавсен (Tord Gustavsen).
 
Светлините се плъзнаха по сцената и накараха събралите се хора да замлъкнат. Музиката се разнесе из залата - нежна като коприна. Торд Густавсен и музикантите ни показаха лицето на една по-откровена и разголена музика – онази, която не се свени да докосва сетивата по различен начин.
 
Изпод пръстите на гостите се изливаха ноти, навяващи усещане за море, залези и романтични пейзажи. Квартетът ни поднесе музика, която звучи нощем, стелейки се над пукота на свещи, понасяща се между капките дъжд, които барабанят по прозорците.

Джазмените ни инжектираха с емоциите на пианото, чийто гръб извиваше Торд; на контрабаса, погален нежно от Матс Ейлертсен; на барабаните с ритъм на пулсиращо сърце (Йарле Веспестад) и саксофона на Торе Брунборг, чиито трели унесоха...

"Still There, Been There, Tears Transforming" (този път в аранжимент за саксофон), и, разбира се, композиции от новия албум "Restored, Returned". Квартетът ни обгръщаше в топлите прегръдки на музиката. Стоях в залата и усещах как тялото ми се отпуска и натежава. Очите се заиграваха със сенките. Чувствах пулса си, а пръстите ми се плъзгаха по кожата ефирно. Бях изпаднала в почти нирванно състояние, унесена и успокоена от мелодията. Хармонията на Торд Густавсен квартет идва и от силния емоционален заряд, с който всеки един от музикантите вдъхва живот от инструментите. Тази емоция, която усети и родната публика. Гореща музика от Норвегия.

Густавсен беше предал напълно чувствата си на пианото. Вливаше цялата си страст в клавишите – ту ги докосваше с върховете на пръстите си, ту задъхано разкъсваше сънливата обвивка на тоновете. Контрабасът меко обгрижваше слуха. Две големи ръце прегръщаха тялото на инструмента. Матс се привеждаше над плътните струни сякаш да им нашепне нещо, да ги целуне, да пренесе чувството си по цялото тялона инструмента. Йарле даваше на барабаните лек и меден пулс. Торе затваряше очи, за да остави сетивата си да се слеят със саксофона и да изпълнят пространството наоколо.

Музиката на квартета е такава, за която не трябват думи. Тя иска само две нежни длани и един поглед, който се разтваря в теб. Мелодия, която нашепва хиляди красиви мисли. Хармония, която търси всяко сетиво, за да го погали. Саунд, който обгръща с коприна. Гами, понасящи на крилете на мечтите.

За финал, на втория бис, бендът изсвири нова композиция, посветена на София. Торд сподели, че харесва нашата столица и красотата на Витоша, надвесена над града, му е направила впечатление. Неговите момчета бяха искрено развълнувани от топлото отношение на родните фенове. Сигурна съм, че в сърцата на гостите ще остане малко кътче радостен спомен от концерта им тук.

А аз си тръгнах в дъжда усмихната и в хармония.

Знаех - буквално след часове, събитието "ДжаZZ Плюс" ще ми поднесе още прелест и невероятна музика.  

Още от Джаз/Блус


Mysound.bg
Реклама

Галерия


Любо Киров - "Ново сърце"

Видео


Албуми


Любо Киров - "Ново сърце"

Скоростта, с която Любо Киров разпродава концерти в огромни зали и създава нова музика, е завидна.През последните...

Най-четени новини


виж всички