Notte Medievale и KsAN със съвместен концерт. Древното зове в столичния клуб Live & Loud
Vrani Volosa специални гости на Ihsah, Radiogeist откриват за Mono Inc. в Пловдив
Керана и Космонавтите представят официално новия си албум "Октант"
Reverend Beat-Man със специален концерт за Деня на София
Мария Илиева обяви предстоящ световен проект на финала на турнето си "100 причини"
Orphaned Land отново в България след 11 години, удрят заедно със Science Of Disorder, Lone Survivor и Nest Of Plagues
Турнето "Световното кино в музиката" на Хилда Казасян и Плевенската филхармония продължава. Виж къде и кога
Без Monument Оf Misanthropy на концерта на Belphegor и Malevolent Creation този четвъртък
Британците The Singing Loins откриват есенния сезон на "Аларма Пънк Джаз"
Дни до юбилейния концерт на Андреа Бочели. Виж с кои изключителни гости излиза на стадион "Васил Левски"
14 нови песни се състезават в ХIV-ото издание на фестивала за поп и рок музика "София 2024"
Тежко се задава концертът на Ildaruni

Ultra high фламенко насред ДжаZZ Плюс 2010


Ultra high фламенко насред  ДжаZZ Плюс 2010

5629

Поредното издание на фестивала "ДжаZZ Плюс" 2010 година получава още по-екзотичен привкус със специална вечер, посветена на Испания.

Две въодушевяващи групи - пиано триото от Галисия - Сумра (Sumrra), и квартетът Ултра Хай Фламенко (UHF) (на снимката), ще се изявят във втората фестивална вечер (16 май) в Sofia Live Club.

Ултра Хай Фламенко откриват събитието в 20.30 часа. Проектът е от добри музиканти, които правят страхотна музика, стъпила на фламенко основа. Това е среща на великолепни инструменталисти, извървели дълъг път поотделно в групите на Херардо Нуньес, Висенте Амиго, Мигел Поведа, Марина Ередиа и решили да съберат усилия и интереси в UHF – абревиатура, която означава ultra high flamenco, но пряко се асоциира с тази за ултракъси вълни. Формацията се ражда през 2005, когато Хосе КеведоБолита”, Пабло Мартин, Алексис Льофевр и Пакито Гонсалес се събират да акомпанират на фламенко трупата на Хоакин Грило. Тогава разбират, че могат да продължат пътя си заедно.

Дебютният им диск "UHF" е записан като лайв сесия в студиото в Морон и е представен на множество престижни джаз уърлд фестивали – в Испания, Швеция, Германия, Франция, Норвегия, Холандия. Групата доразвива традициите на артисти като Пако де Лусия, Томатито и Висенте Амиго, дали самостоятелен живот на инструменталната фламенко импровизация. Китарата на Болита и кахонът на Пакито Гонсалес разговарят с нетипични за фламенкото инструменти като контрабаса на Пабло Мартин и цигулката на Алексис Льофевр. Резултатът е вдъхновено, страстно изпълнение на нови мелодии, стъпили на фламенко основа и облечени в широка джаз дреха. Те са въодушевяващо екплозивни при всяка своя концертна проява и разбирателството между тях личи още от първия тон.

Още - на:

http://ultrahighflamenco.com
 
Галисийците Мануел Гутиерес - пиано, Жакобе Мартинес Антело – контрабас, Лар Лехидо - ударни са заедно от 2001, когато сформират Сумра. Формацията има четири самостоятелни албума, доказващи, че концепцията изкуството на триото (макар и родена в Америка от великото трио на Бил Евънс) разцъфтява красиво на европейска почва днес. Примерите са много – от e.s.t. и Бобо Стенсън, Лоран де Вилд, Алборан, Торд Густавсен (Tord Gustavsen) и много други. Сред тях с достойно се нареждат и Сумра. Те предлагат изцяло оригинална джаз програма с поп, рок и етно щрихи, като рисуват картината със собствен почерк. Артистите не поставят работата си в тесни рамки, а залагат на импровизационния момент и на играта – в музиката, в подхода и в композицията.

Гигът им започва в 22.00 ч.

Още - на:

http://sumrra.com

Билети - на Ticketplus.bg, в "Дюкян Меломан", на касите в зала "България" и "Sofia Live Club".

Още от Поп


Mysound.bg
Реклама

Галерия


Любо Киров - "Ново сърце"

Видео


Албуми


Любо Киров - "Ново сърце"

Скоростта, с която Любо Киров разпродава концерти в огромни зали и създава нова музика, е завидна.През последните...

Най-четени новини


виж всички