В търсене на прабитие на Николай Иванов с премиера по Хоризонт


В търсене на прабитие на Николай Иванов с премиера по Хоризонт

4340

Премиерата на албума "В търсене на прабитие" ("В земята на догоните") ще се състои в предаването "Картини от една изложба" на програма "Хоризонт" по БНР, в събота, 30 ноември, след новините от 21.00 ч.

В началото на ноември 2011 лидерът на арт-формация ОМ Николай Иванов, когото добре знаем с широкия кръг на интереси и изяви, отива за първи път в Мали, Африка, доверявайки се на своя приятел, летеца Ценко Ковачев.

Ковачев има дълъг опит и преживявания като пилот на различни места в Черния континент. От друга страна той се грижи години наред и подпомага едно догонско дете, което среща на пазара – Джейкъб Дуньо. Днес, вече със сериозно образование, Джейкъб е водач на гости и туристи в различни точки на Мали. Той е водачът на Николай и при тази първа обиколка из почти цялата страна.

Още след първите часове, прекарани в земята на догонските племена, енергията на това зашеметяващо място грабва Николай Иванов завинаги. Абсолютно неподготвен, само с един малък фотоапарат и една българска тамбура при това посещение, той разбира, че това е моментът, за който отдавна търси творчески повод, а именно – да слее всички свои изобразителни търсения – визуални и музикални, ведно. Така се ражда идеята за филма "В търсене на прабитие".

Следва сериозна подготовка, включително на сценарии и планове, и така творческият тандем Николай и Иван Иванови се впуска в истинско приключение и дълга и трудна работа. Ето какво споделя Николай: "Това е личен разказ за престоя ми при догоните – затворена племенна общност, съхранила архаични и уникални митология, вярвания, култура, бит и шаманистична организация на социума. Показвам фрагменти от живота на догоните, техните ритуали, свързани със Сириус и невероятната природа наоколо. Догоните живеят и оцеляват трудно, тайните на непристъпните сакрални места наоколо са все така неразкрити, шаманите стоят тихо и мъдро носят дълго предаваните послания от Времената. Земята наоколо вибрира с неподозирана енергия  и сияйните очи на догоните и малките деца, припкащи с танцувална походка, горят с неизразима любов!".

Филмът показва уникални неща, които рядко за заснемани, повечето с малка и скрита камера. Песните, използвани в саундтрака, са изпълнени от новите приятели на Николай, вече приет като догон и получил името Амма ДоммоОчакващ Бога.

Така тайната идея на пилота Ценко Ковачев се осъществява през 2013. Филмът на Николай Иванов и Иван Иванов е представен, макар и незавършен, на "София Филм Фест" и "търсачите" на мистичното и на древните истини споделят своите преживявания сред мистериозните догони.

Както MySound.bg вече огласи, не след дълго Николай подготвя и музикалния съпровод към филма като самостоятелно произведение.

Още от Поп


Mysound.bg
Реклама

Галерия


Любо Киров - "Ново сърце"

Видео


Албуми


Любо Киров - "Ново сърце"

Скоростта, с която Любо Киров разпродава концерти в огромни зали и създава нова музика, е завидна.През последните...

Най-четени новини


виж всички