Върджил Донати дере кожи в София на 18 септември


Върджил Донати дере кожи в София на 18 септември

5288

Знаковият барабанист Върджил Донати (Virgil Donati) пристига за двучасов концерт в Sofia Live Club от 21.00 ч. на 18 септември.

Това ще е втора изява на музиканта у нас след като го видяхме с групата  Planet X (плюс Тони Макалпайн (китари) и Дерек Шериниън (клавишни) в столицата през 2001. Гостът ще представи актуалния си солов албум "In This Life" с трио - част от европейското турне в подкрепа на диска, по покана на организаторите на десетия юбилеен "Дикси Джаз фест" 2017 във Велико Търново. Концертът е в афиша на неговата предфестивална програма.

Върджил Донати, който борави с богата палитра от рок, джаз, фюжън, етно, арт, прогресив, уърлд, и много, много импровизация  и предлага музикално пътешествие и приключение - същински сладък оргазъм за сетивата, ще бъде акомпаниран от Андре Ниери (китара) и Брагуина (бас).

След като наскоро спечели наградата на Modern Drummer Magazine за най-добро изпълнение, Донати достигна нови висини в ритъм интерпретациите. Неговият актуален проект "In This Life" е продуциран, композиран и аранжиран от самия барабанист. Той се утвърди като един от водещите инструменталисти   през последните десет години, а в новия си албум на повърхността излизат и уменията му за композиране и оркестрация. Без да търси одобрение или гаранция за нещо, неговото творчество поддържа интроспективен, независим дух отвъд традиционните граници и е винаги нащрек за възможности извън нормите. 10-те песни от записа утвърждават тези принципи. В диска звучат някои от най-ярките млади музиканти от всички краища на света. Част от тях ще участват и в турнето, подкрепящо проекта, включително Брагуина-младши от Бразилия (бас) и Андре Ниери (китара).

"Открихме себе си в новото хилядолетие. Изумен съм от виртуозността, показана от толкова много по-млади музиканти. Винаги съм нащрек за нови таланти и се гордея с тяхното участие на това турне", казва музикантът.

Като инстументалист, Донати бе наскоро на турне и записва с китариста Алън Холдсуърт. Благоговението на дръмъра към влиятелния китарист се усеща и в "In This Life", в който са включени някои от класиките на Холдсуърт, сред които "Looking Glass", "Material Real" и "Water On The Brain". Шоуто не би било пълно без отдаване на почит и към Planet X за довършване на плейлистата в диска.

Донати е роден и израснал в Мелбърн, Австралия. От малък е наблюдавал редовно репетициите на групата на баща му вкъщи. Неговият интерес към музиката и усет за ритъм е бил забелязан от родителите му от рано: те започнат да обмислят музикалния му път и месец преди Донати да навърши... 3 години, той сяда зад барабаните за първи път.

На 15 години Върджил се присъединява към рок банда за първи път и подписва с голяма звукозаписна компания. Групата, с която го прави, се нарича Taste. Ранните преживявания на барабаниста в студиото се реализирани в три сингъла. Динамичните турнета пък позволяват на Донати да изгради и подобри уменията си там, където това има най-голямо значение - на сцената.

Младежът се впуска в професията едва 16-годишен, като получава възможност да ходи на турнета и да се съсредоточи върху авторски композиции. Оттогава е отдал целия си живот и душа на музиката.

На 19 години Донати се мести в САЩ, за да продължи обучението си по барабани и взима уроци по композиция и аранжиране. Връща се в Австралия на 21, когато кариерата му вече е започнала. Търсен е да работи и свири в различни жанрове, включително джаз, рок, поп, пиеси за театър, канен е и  за студийни записи. Работи с много гостуващи артисти, включително джаз пианиста Джордж Кабели, вокалиста Марк Мърфи, Бранфорд Марсалис, Кени Къркланд и Мелиса Етъридж.

Барабанистът вкусва отново комерсиалния успех през 90-те със Southern Sons. Дебютният албум на групата става двойноплатинен. В същото време, през средата на 80-те и 90-те години, дръмърът се отдава на интереса си към прогресивна музика като създава няколко групи, сред които Loose Change и On Тhe Virg.

През 1996 Донати се мести в САЩ. Времето му там се оказва много ценно и продуктивно. Записва и концертира с Planet X, Steve Vai, Allan Holdsworth, CAB, Scott Henderson, Steve Walsh, Tribal Tech, Frank Gambale, Tony MacAlpine, Billy Sheehan, Derek Sherinian, Mark Boals, Michel Polnareff, Dave Stewart, Kiko Loureiro и много други, като продължава да експериментира и импровизира на барабаните до изумителни нови нива.

Билети - ТУК!

Може да изтеглите безплатно песента "Red Air" от албума "In This Life" оттук:

http://t.opsp.in/j1IG7

"In This Life" - тук:

http://virgildonati.spinshop.com

Видео:

https://www.youtube.com/watch?v=mbtVQZFfUAQ

https://www.youtube.com/watch?v=6Zfx2kreQog

 

Още от Поп


Mysound.bg
Реклама

Галерия


Любо Киров - "Ново сърце"

Видео


Албуми


Любо Киров - "Ново сърце"

Скоростта, с която Любо Киров разпродава концерти в огромни зали и създава нова музика, е завидна.През последните...

Най-четени новини


виж всички