Artery на мини-турне из България този месец


Artery на мини-турне из България този месец

3953

Artery готвят мини-турне в България.

Групата се събира за четири поредни концерта този месец. Обиколката стартира от София, като първото шоу е на 6 юни в клуб Pork Pie, Борисовата градина. На следващия ден Artery ще свирят във варненския Three Lions Pub. В петък, на 8 юни, идва ред на Велико Търново, където бандата гостува на един от новите клубове в града - BO4. Финалът е в Бургас - също на ново място - в Groovy Music Club, на 9 юни.

За две от изявите са поканени специални гости, които ще свирят непосредствено преди Artery. В София това ще бъде групата O.H., а във Велико Търново - Мурзилка.

Билетите за различните концерти варират между 5 и 7 лв. и ще се разпространяват само на място. Началният час за софийския концерт на открито в парка е 20.00, а в останалите градове след 22.00.

Artery, които доскоро бяха изцяло базирани в Амстердам, не са свирили в България от април 2011 година, когато бяха избрани да подгряват Guano Apes. А последното им турне датира от година по-рано - отново април, но 2010. Както MySound.bg вече писа, тогава направиха 7 поредни запомнящи се концерта заедно с Уикеда.

По време на предстоящите си изяви Artery ще бъдат в състав Янко Бреков-Бръснаря (вокали, китара, бузуки), Милен Хубенов-Мената (китара), Николай Хубенов-Хуби (бас) и един от барабанистите от по-ранния период на групата - Атанас Миларов. От близо две години насам повечето от музикантите вече живеят у нас,  единствено Хуби пътува специално от Холандия.

Само преди месец формацията представи в родния радиоефир нова песен - "After All", което потвърждвава информацията, че групата се активизира.

Дати и клубове:

6 юни, сряда – клуб Pork Pie, София / гости – O.H.
7 юни, четвъртък – клуб Three Lions Pub, Варна
8 юни, петък – клуб BO4, Велико Търново / гости – Мурзилка
9 юни, събота - клуб Groovy Music Club, Бургас

Артерия е създадена през лятото на 1989 в Поморие, България. До 1997 рокаджиите свирят из цялата страна на всички малки и големи фестивали и имат стотици гостувания по телевизията, както и изяви в радиото и пресата. През това време те издават три албума на български език — "Луди работи" (1993), "Жълтопепелява скука" (1995), "Утопия" (1997). Следващите проекти на формацията в по-голямата си част са на английски.

Момчетата се преместват в Прага в началото на 1997 и започват да изнасят малки акустични концерти с гръцко бузуки. Това бързо набира популярност и те започват да експериментират с нови стилове, смесвайки балкански, български и гръцки ритми с агресията и страстта на любимата им по-твърда музика. След две години турнета из Чехия, групата решава да се премести в Холандия. В Амстердам те срещат австралийската поп/рок певица Кейт Флеминг и заедно с нея създават, записват и изпълняват албума "Valley Оf Тhe Sunflowers". С това звучене Артерия достигат до полуфиналите на "Голямата награда на Холандия" (De Groote Prijs van Nederland) през 1999.

След напускането на Кейт през 2000, мястото ѝ заема младият американски китарист Клайд Шори. С Клайд те записват "Balkan Underground". През 2001 Филип Флусер от метъл групата Luca Brasi се присъединява към състава за записа на макси сингъла "Artery" и албума "Newtopia". Той е издаден от собствения лейбъл на Артерия - Arteria Records.

Появата му и последвана от заснемането на клип към песента "Control", която е N 1 в българския музикален канал MM в продължение на седмици.

2002 и 2003 е много напрегнат период за групата — пътуване, записи и концерти, включително и турне в 25 френски града с френската метъл група Def Daf от град Орлеан. Другите места включват чешкия Trutnov Fest (2002), на който свирият пред 15 000 души; холандския Uilen Pop (2003); Melkweg и Paradiso, включват се и в други събития в Амстердам. Белгия и Германия също са част от държавите, в които групата е изнасяла концерти.

През април 2003 момчетата отиват в САЩ за шоу в Cagein LA в световноизвестния клуб Roxy. Шаво Одаджиан от System Оf А Down, Джеймс Шафър от Корн (Korn) и Логън Мадър от Machine Head и Соулфлай (Soulfly) присъстват на шоуто. Те канят Клайд да участва с тях в проект наречен CKUF.
В края на 2003 той напуска Artery, за да стане част от новата група на Логан The New Black. Това поставя Артерия в нужда от нов китарист. Мястото заема Мена, брат на басиста Хуби.

Последният албум на Артерия - "Art Of Bleeding", излиза през 2006. Две от песните в него имат клипове - "Me Аnd You" и "Electricity". През 2009 групата чества своята 20-годишнина на музикалната сцена.

Artery - "Electricity":

http://www.youtube.com/watch?v=H4uZqAJop-U

Artery - "Control"

http://www.youtube.com/watch?v=1mH3lSlX_Y0

Още от Поп


Mysound.bg
Реклама

Галерия


Любо Киров - "Ново сърце"

Видео


Албуми


Любо Киров - "Ново сърце"

Скоростта, с която Любо Киров разпродава концерти в огромни зали и създава нова музика, е завидна.През последните...

Най-четени новини


виж всички