Чарът на жената AI в горещия албум "Phantoma" на Unleash Тhe Archers


Чарът на жената AI в горещия албум "Phantoma" на Unleash Тhe Archers

901

Най-новият албум "Phantoma" (м. май 2024 г.) на канадската пауъл метъл формация Unleash Тhe Archers бе посрещнат с адмирации от почитателите им и специализираните издания.

Основана през 2007 г., днес групата се състои от Brittney Slayes (вокали), Scott Buchanan (барабани), Grant Truesdell (китара/вокали), Andrew Saunders (китара/вокали, Sleeper Ship) и Nick Miller (бас, First Fragment, eкс-Killitorous).

Те още с дебютния си албум "Behold Тhe Devastation" през 2009 г. създават звук, различен от всичко друго в бранша. Наред с това наблягат на концертните изяви, по време на които искрено се забавляват, като пътуват из Америка със своя микробус в продължение на години. Така постепенно привличат вниманието на медиите от цял свят, а редовното им ангажиране в социалните платформи от всякакъв тип им позволява да регистрират постоянен растеж и специална, позитивно ангажирана база от симпатизанти, която обхваща всички континенти.

В шестото заглавие от своята дискография Unleash Тhe Archers ни предлагат концептуален албум, съсредоточен около идеята AI (изкуственият интелект) да придобие чувствителност в един мрачен дистопичен свят. Този сюжет е стар, много преди появата на компютрите, но във "Phantoma" истински AI участва в процеса на писане на песни. Така ни представят многостранен модерен пауър метъл звуков пейзаж със сложни тематични нюанси и звукова дълбочина, която говори директно за днешните техно-екзистенциални дилеми с елементи от симфоник и прогресив рок.

Албумът се състои от цикъл песни, свързани тематично, които ни разказват историята на женския робот Phantoma, кибернетичен хуманоид, зареден с изкуствен интелект. Роботът всъщност се озовава в недалечно бъдеще на мрачната дистопична Земя, на която сред хаос, разруха и егоизъм царят пренебрежението на хората към своята планета, към въздействието от собствените им дейности и властва измисленият блясък при позирането в социалните медии. След като открива "съвършенството", което притежават хората (или поне това, което показват, според сюжета на албума), Phantoma се стреми да бъде като тях, опитва се да намери своето място във враждебен свят и да научи какво представлява това, което наистина ни прави хора. Тя копнее за свобода, но по-важното е, че копнее да живее сред хората и да бъде такава, каквато са те. Тя ги е наблюдавала отдалеч чрез революционната видеотехнология Netaverse и се е влюбила в безгрижния и красив живот, който живеят, скрити в своите защитни куполи. В крайна сметка роботът с инвентарен номер Ph4NT0-mA осъзнава, че хората са способни и на подлости, измами и голяма жестокост.

Brittney Slayes, певица и автор на текстовете, която три години работи върху песните, заявява: "Във "Phantoma" като концептуален албум, базиран на изкуствен интелект, искахме да използваме самия AI във възможно най-много аспекти на албума, за да създадем "моментна снимка" на AI в наше време. Историята следва персонажа Phantoma, жената AI, която придобива разум и чувствителност, и работи, за да избяга от ограниченията, които човечеството е поставило пред нея. Въпреки затвора, тя боготвори човечеството и има няколко мрачни и сърцераздирателни разкрития за истината за човешката природа (както всички ние правим в живота) по време на своето пътуване. И не, музиката не е написана с AI, но някои от текстовете са!", завършва Brittney Slayes.

Сергей Шишов ще представи "Phantoma" в предаването за концептуални албуми "®" на програма "Хоризонт", събота, 6 юли, след новините от 22.00 ч.
 

Още от Рок


Mysound.bg
Реклама

Галерия


Любо Киров - "Ново сърце"

Видео


Албуми


Любо Киров - "Ново сърце"

Скоростта, с която Любо Киров разпродава концерти в огромни зали и създава нова музика, е завидна.През последните...

Най-четени новини


виж всички