Чешки авангард-фолк-рок на Аларма Пънк Джаз


Чешки авангард-фолк-рок на Аларма Пънк Джаз

6060

DVA ще се изяват в Чешкия културен институт (www.czechcentres.cz/sofia) в столицата от 21 часа довечера.

Специалните гости на „4 ½ изданието” на „Аларма Пънк Джаз”  (www.myspace.com/hudba2) са част от културната програма на Чешкия център за декември и бяха предложени на фестивала от директора на центъра - Алена Унгрова, именно поради изключителната жанрова съвместимост с идеите на събитието.

Концертът, който ще се предава пряко по програма „Христо Ботев”, е част от голямо източноевропейско турне, включващо още Австрия, Унгария, Словакия, Словения, Украйна и Румъния, на което дуетът представя и новия си студиен албум "HU"(което, според собствените му културологично-лингвистично-исторически проучвания може да означава и Унгария, но и петото най-често срещано фамилно име на света, вид коза и древноегипетско обръщение към бога). Музикантите ще останат в България няколко дни по покана на Чешкия център.

DVA са Ян Кратохвил (китара, банджо, вокал, бийтбокс, радио и други джаджи) и Бара Кратохвилова (саксофони, кларинет, бас-кларинет, вокал, детски играчки, мелодика и други) (двамата на снимката).

В представленията им на живо често участват и различни чешки визуални артисти – Магдалена Хруба, Маркета Лиса, Якуб Ружичка, а от 2006 – годината, в която се събират – досега имат над 250 концерта в родината си, както и в цяла Европа – от Русия до Иберийския полуостров и от Италия до Норвегия. Свирили са също така и на остров Реюнион (Източна Африка), който се слави със специфичната „сикнретична хибридност” на музикалната си култура.

В песните на DVA има и достатъчно мелодия, за да си ги затананикате, и достатъчно „място” за фрий-импровизация, и порядъчно количество сюрреалистична визия (вижте клиповете им на www.myspace.com/hudba2), и прецизност, и „хендмейд”, и шеговита налудничавост, и искреност… Самите те, съвсем в съзвучие с терминологията и творческото верую на „бащата на авангард-фолка” Арто Тунчбояджиян, определят музиката си като „фолклор на несъществуващи нации” или „поп хитове от несъществуващи радиостанции”. Тези специално формулировки са свързани с различни албуми в дискографията им, но важат и като цяло за жанра, в който се изявяват DVA (или за освободеността им от каноните на всякакви жанрове, по-точно). Музиканите записват за свой собствен музикален лейбъл, основан в кухнята им и носещ многозначителното име Home Table, а за международни изяви работят заедно с берлинския продуцент Jayrope. Създават музика за филми и театрални спектакли, което неминуемо се отразява и на живите им изпълнения.

Концертът им в Чешкия център (www.czechcentres.cz/sofia) на 3 декември, който ще се предава пряко по програма „Христо Ботев”, е част от голямо източноевропейско, включващо още Австрия, Унгария, Словакия, Словения, Украйна и Румъния, на което дуетът представя и новия си студиен албум "HU" (което, според собствените им културологично-лингвистично-исторически проучвания може да означава и Унгария, но и петото най-често срещано фамилно име на света, вид коза и древноегипетско обръщение към бога) . Самите Ян и Бара ще останат в България няколко дни по покана на Чешкия център, което е добра предпоставка и за гостувания по някои „съществуващи радиостанции” у нас: ден преди концерта си в Чешкия център, DVA ще гостуват и в студиото на „Аларма”.

Както MySound.bg информира, следващата дата от зимния цикъл на събитието е 9 декември. Мястото е Sofia Live Club (www.sofialiveclub.com), a главнте герои на подготвяната от "Аларма" тематична вечер - Indie Dark Horror Night са легендарните канадци Хендсъм Фърс (Handsome Furs) (www.myspace.com/handsomefurs), подгрявани от старите приятели на фестивала - Давид Проджект (Davvid Project) (www.myspace.com/davvidbg) и Дъ Барбароунс (The Barbarones) (www.myspace.com/thebarbarones).

Още от Поп


Mysound.bg
Реклама

Галерия


Любо Киров - "Ново сърце"

Видео


Албуми


Любо Киров - "Ново сърце"

Скоростта, с която Любо Киров разпродава концерти в огромни зали и създава нова музика, е завидна.През последните...

Най-четени новини


виж всички