Легендарният продуцент на Nirvana Стив Албини почина от инфаркт


Легендарният продуцент на Nirvana Стив Албини почина от инфаркт

1006

Легендарният американски звукозаписен продуцент Стив Албини (Steve Albini) почина от инфаркт на 61-годишна възраст, съобщиха световните агенции, цитирайки тъжната новина от неговото студио Electrical Audio в Чикаго.

Предстои да бъдат обявени подробности за обстоятелствата около смъртта.

Стив е работил с Pixies ("Surfer Rosa"), Пи Джей Харви ("Is This Desire", "Rid Of Me"),  "Walking Into Clarksdale" - единствения съвместен албум на членовете на Led Zeppelin - Джими Пейдж и Робърт Плант, Slint, Mogwai, Manic Street Preachers, The Cribs и много други.

Безспорно, покойният е най-популярен като човека зад албума "In Utero" на Nirvana (Нирвана). Официалната му премиера е на 14 септември 1995 година в каталога на Geffen по специална договорка на компанията "Съб Поп" на плоча, касета и компактдиск. Преиздаден от "Мобайл Фиделити Саун Лаб" през януари 1997 г. на 24-каратов златен компактдиск и като висококачествен винил. През ноември 1998 г. има следващо издание като висококачествена плоча от "Симпли Вайнъл". "In Utero" е третият и последен официален студиен албум на бандата, който още през първата седмица на излизането си е включен в класацията на "Билборд", с продажби от 180 000 копия. В края на 1999 г. става платинен, а към днешна дата е сред стоте най-тиражни албуми за всички времена в САЩ. През 2003 г. се появява версия на "Юнивърсъл рекърдс", за която плоча се счита, че е оригиналният микс на Стив Албини. Според издателите става въпрос за случайно допусната грешка - твърдят, че намерението им не е било да пуснат версията на Албини.

Стив Албини свири и в собствените си групи Big Black, Rapeman и минималистичното нойз рок трио Shellac, с което гостува в България през 2008 година.

Американският пънк-хардкор герой и аудио-факир е записал името си в музикалната история с близо 2 000 албума, които е продуцирал.

С дълга история в областта на музиката "направи си сам" - като една трета от Shellac, Албини си е изкарвал прехраната, без да се обвързва с големи корпорации.

Снимка: Rachel Kay Miller/ pokernews.com

Още от Рок


Mysound.bg
Реклама

Галерия


Judas Priest - "Invincible Shield"

Видео


Албуми


Judas Priest - "Invincible Shield"

Точно 50 години след издаването на дебютния си албум, Judas Priest доказват на света, че за рока няма възраст....

Най-четени новини


виж всички