Листопад си отива, но идват Баба Зула


Листопад си отива, но идват Баба Зула

1970

Хитовият сериал "Листопад" пада от екран през декември.

Но точно когато се разделяме с Ферхунде, Левент и Фикрет, в България директно от Истанбул пристигат невероятните музиканти от групата Баба Зула. Те ще се изявят в Габрово на 1 декември, на 3 декември в Пловдив, а на следващия ден - в Кърджали.

Местата на концертите, както следва:

1 декември – Габрово в спортна зала "Орловец". Цената на билета е 20 лв. в мрежата на Eventim.bg и в магазините "Германос", "Пикадили" и "Офис 1".

3 декември - Пловдив в зала „Олимпиада”. Цените на билетите са от 20, 25 и 30 лв. Могат да се намерят в мрежата на Eventim.bg и Билетния център пред сградата на Община Пловдив, в „Динакорд” на ил „Филип Македонски” 29, касите на COOLBOX и игрални зали SPEED в целия град.

4 декември - Кърджали в Драматичен театърКърджали. Билети за него могат да се намерят в мрежата на Eventim.bg и касата на Драматичния театър.

Гостите пристигат по покана на Spectrum Event Agency с цял харем кючекчийки. Знойните майсторки на бели денс са само част от аудио-визуалния спектакъл на турската формация. Тя ще представи у нас последния си, седми албум - "Gecekondu", който ще излезе след месец. Като мистични ритуали са определяни пърформaнсите на Баба Зула из Европа. За това са виновни именно атрактивните танцьорки в пищни костюми, както и уникалната майсторка на "живата рисунка" Серен Ойкют. Графичните образи, които пресъздава, се прожектират на екрани зад музикантите, за да падне езиковата бариера.

26-годишната японка Nourah е само един от диамантите в т.нар. харем с палави коремчета на формацията. Сладураната е от Токио и казва, че в Страната на изгряващото слънце обожават турската банда. Nourah е по професия уеб дизайнер, но нощем се отдавала на хобито си да танцува. Когато вижда за първи път спектакъл на турците, японката решава, че нейното място е при тях. Пише им имейл и ето я на самолета за Истанбул. Nourah се влюбва в Ориента и е категорична, че не иска хонорари от изявите си с музикантите.

Групата има зад гърба си поредица от уникални партита на живо с голяма продължителност. Освен това гостите са подготвили специална изненада – ще изпълнят едно от техните парчета, но на български.
 
Експериментаторският подход и дръзкият стил на Баба Зула проличават и в новия им проект "Gecekondu". Концертите им представляват спектакли, които са смес от визуално изкуство, ориенталски танци, театър и анимация на живо. Формацията се отличава със специфичен саунд, определян като "ориенталски дъб". Изпълнителите от сърцето на Истанбул, а музиката им ни пренася сякаш на Босфора. Нестандартният им стил, роден от пълната импровизация, комбинира ориенталски дарбука, електрически саз, лъжици, "ней" от традицията на суфите, кларинет от музиката на турските цигани и модерно, електронно звучене.

Животът в големия град, контрастът между бездомните и заможните, вдъхновяват ненадминатите виртуози на турската психеделична музика да се върнат към едно по-градско звучене. Тази нова компилация е стъпка в друга посока, различна от аналоговия, традиционен звук. Въпреки присъствието на характерни за турската музика инструменти като саз, дървени лъжици и перкусии, групата постига хармония, носеща изцяло заряда на динамичния град с хилядите му лица.

Към съоснователите на Баба Зула - Мурат Ертел и Левент Акман, се присъединяват Цосар Камци и Елене Христова, както и група гостуващи артисти като Тити Робин, Д-р Дас (бивш член на култовата група Ейшън Дъб Фаундейшън (Asian Dub Foundation), Алкалика, Сера Юлмаз, Цем Юлдиз и др.

Групата е основана в Истанбул през 1996 от Левент Акман, Мурат Ертел и Емре Онел, който по-късно е заменен от Кошар Камчи. Към тях се присъединява вокалистката Оя Еркая през 2003.

Левент Акман и Мурат Ертел са носители на наградата за оригинален саундтрак за музиката на филма "Девет", присъдена от Турската Асоциация на писателите и сценаристите на Международния филмов фестивал в Анкара 2003.

Баба Зула гостуваха у нас за пръв път през 2005,  представяйки на живо саундтрака на документалния шедьовър на Фатих Акин - "Музиката на Истанбул".

Още от Поп


Mysound.bg
Реклама

Галерия


Любо Киров - "Ново сърце"

Видео


Албуми


Любо Киров - "Ново сърце"

Скоростта, с която Любо Киров разпродава концерти в огромни зали и създава нова музика, е завидна.През последните...

Най-четени новини


виж всички