Notte Medievale и KsAN със съвместен концерт. Древното зове в столичния клуб Live & Loud
Vrani Volosa специални гости на Ihsah, Radiogeist откриват за Mono Inc. в Пловдив
Керана и Космонавтите представят официално новия си албум "Октант"
Reverend Beat-Man със специален концерт за Деня на София
Мария Илиева обяви предстоящ световен проект на финала на турнето си "100 причини"
Orphaned Land отново в България след 11 години, удрят заедно със Science Of Disorder, Lone Survivor и Nest Of Plagues
Турнето "Световното кино в музиката" на Хилда Казасян и Плевенската филхармония продължава. Виж къде и кога
Без Monument Оf Misanthropy на концерта на Belphegor и Malevolent Creation този четвъртък
Британците The Singing Loins откриват есенния сезон на "Аларма Пънк Джаз"
Дни до юбилейния концерт на Андреа Бочели. Виж с кои изключителни гости излиза на стадион "Васил Левски"
14 нови песни се състезават в ХIV-ото издание на фестивала за поп и рок музика "София 2024"
Тежко се задава концертът на Ildaruni

Менъуор поставиха рекорд на старта на Калиакра Рок Фест 2008


Менъуор поставиха рекорд на старта на Калиакра Рок Фест 2008

5185

Тазгодишният "Калиакра Рок Фест" започна! И както ни уверяваха преди месеци организаторите, музикалната буря от тежък рок се разрази още в първия ден на фестивала с американските гиганти Менъуор (Manowar).

Да се описва техен концерт е колкото трудна, толкова и лесна задача. Трудна, защото те са една от малкото групи, които винаги държат да показват специалното си отношение към феновете, а те от своя страна са доволно придирчиви към описанието на музикалната мощ на любимците им. Лесна заради предвидимостта на сценичното поведение и демонстрацията на мускули - в буквален и преносен смисъл.

По тази причина, а може би и заради куп още подробности, и концертът на 5 юли бе усетен по два различни начина от насъбралата се агитка.

Тя наброяваше десетина хиляди души и определено се раздели в отношението си към музиката на Менъуор. Както подобава, много хора бяха дошли специално, за да ги видят и чуят, да подложат тъпанчетата си на мощните бас ритници на Джоуи Димайо и вокалното превъзходство на Ерик Адамс. Други пък също попиваха шоуто, но по-скоро статично, без особена емоция, по опашките за бира и цвъркащи кебапчени изкушения.

Докато едните се бяха скупчили пред сцената, приготвили прилежно националния флаг за най-емоционалните моменти, то другите бяха изпоналягали където сварят на добре поддържания стадион "Калиакра" или се мотаеха някъде в пренаселената от палатки, коли и мотори околност.

Но да се върнем към музиката. Менъуор показаха за втори път на родна земя, че са една от най-шумните групи в метъла и една от най-отдадените към феновете си. Броени дни преди концерта си в България, те споделиха, че трудно ще надминат показаното преди година на същото място, но тази вечер демонстрираха, че все пак има какво още да видим от тях и с какво да изненадат приятно дори добре подготвените си почитатели.

Ако някой се е съмнявал, че концертът ще бъде по-кратък от три часа този път, то със сигурност е останал шокиран от продължителността на това шоу. Че и световен рекорд по този параграф бе поставен (или поне така ни убедиха!), като цялата вакханалия върху слуховите ни апарати се изливаше почти пет часа. Тежко, с хъс, с ентусиазъм, с хор от "най-хубавите, интелигентни, симпатични български певици", с много поздрави към "братята" от публиката и метъл кмета - "личния герой" на Димайо, Цонко Цонев.

В тези часове успяхме да чуем ако не цялата, то поне по-голямата част от дискографията на Кралете. От дебюта се почна без пропуск - от първата до последната песен. "Бойни химни" за хилядите български метъл войни. Така бе даден старт на дългата и много изморителна разходка през дискографията на Менъуор - пътуване, в което преминахме от рок-ен-рол годините на състава до най "трю" елементите от последното десетилетие от историята му.

Не знам дали остана човек, който да не е чул любимата си песен. Едва ли е имало такива. А ако трябва да изброя всичко изсвирено, рискувам да отегча някого с дълги абзаци от заглавия.

Много ще се говори за този концерт - за фойерверките, за подбора на парчета, за разнородната публика, за химна и изкривеното националистическо чувство, което тресе феновете... Но само тези, които събраха някак сили и средства да посетят Каварна за поредна година, знаят, че това бе спектакъл на крайностите - почти във всяко отношение.

Менъуор изнесоха втория си открит урок по метълизъм в България - по безкомпромисен начин и изпълнявайки всичките си досегашни обещания. Оценката е добра и няма как да е по-различно. За подобен старт много фестивали могат само да си мечтаят!

Още от Рок


Mysound.bg
Реклама

Галерия


Любо Киров - "Ново сърце"

Видео


Албуми


Любо Киров - "Ново сърце"

Скоростта, с която Любо Киров разпродава концерти в огромни зали и създава нова музика, е завидна.През последните...

Най-четени новини


виж всички