Notte Medievale и KsAN със съвместен концерт. Древното зове в столичния клуб Live & Loud
Vrani Volosa специални гости на Ihsah, Radiogeist откриват за Mono Inc. в Пловдив
Керана и Космонавтите представят официално новия си албум "Октант"
Reverend Beat-Man със специален концерт за Деня на София
Мария Илиева обяви предстоящ световен проект на финала на турнето си "100 причини"
Orphaned Land отново в България след 11 години, удрят заедно със Science Of Disorder, Lone Survivor и Nest Of Plagues
Турнето "Световното кино в музиката" на Хилда Казасян и Плевенската филхармония продължава. Виж къде и кога
Без Monument Оf Misanthropy на концерта на Belphegor и Malevolent Creation този четвъртък
Британците The Singing Loins откриват есенния сезон на "Аларма Пънк Джаз"
Дни до юбилейния концерт на Андреа Бочели. Виж с кои изключителни гости излиза на стадион "Васил Левски"
14 нови песни се състезават в ХIV-ото издание на фестивала за поп и рок музика "София 2024"
Тежко се задава концертът на Ildaruni

Младите лъвчета на прогресив рока Blacksmith Tales в "Картини от една изложба" тази събота


Младите лъвчета на прогресив рока Blacksmith Tales в "Картини от една изложба" тази събота

1120

2021 година беше белязана от появата на нови имена в прогресив рока, някои от които оставиха силно впечатление.

Сред тях именно е италианската група Blacksmith Tales. Нейният концептуален албум "The Dark Presence" ("Мрачното присъствие") с елементи на прогресив рок, симфонична музика, фолк и малко метъл беше откроен сред най-добрите дебюти за годината. Това всъщност е проект на мултиинструменталиста David Del Fabro, който го замисля още през 90-те години на миналия век, докато събере съмишленици за неговата реализация.

Той не крие симпатиите си към колосите на жанра Pink Floyd, Genesis, Kansas, Rush, Gentle Giant, чиито кавъри свири през годините с различни формации. Същевременно започва да съчинява откъси от това, което в наши дни ще се превърне в албума "The Dark Presence".

"Корените на проекта Blacksmith Tales избуяха, когато вече бях скицирал за клавир основните музикални теми на почти всички песни, които изграждат концепцията на албума. Повечето от текстовете му са вдъхновени от многобройните книги, които четях през този период", обяснява Del Fabro. Пианистът и продуцентът Luca Zanon, към когото David се обръща за евентуално сътрудничество, приема идеята с ентусиазъм и от своя страна предлага да се включат неколцина класни музиканти, с които тогава работи. Когато септетът се събира и започват да музицират, откриват, че веднага се създава изненадваща хармония между тях, същата хармония, която отчетливо се долавя при прослушването на албума – ето така се ражда проектът Blacksmith Tales. Името (на български: разказите на ковача) е един от каламбурите, които David особено цени, но всъщност е измислено от Luca, който прави игра на думи с фамилното име Del Fabro, а на италиански това означава "ковачът".

"Мрачното присъствие" е концептуален албум, който ни представя пътуване, разказано чрез символи и образи от древен Египет до Средновековието, а това са теми, които винаги са били голяма страст на David Del Fabro: "Това е пътуване на една душа в търсене на вътрешната светлина, на самия себе си, и за да направи това, тя трябва да се изправи пред най-тъмната си част, да се спусне в бездните на ума и сърцето си, да преодолее препятствията, които намира по време на пътуването към светлината, за да предприеме ново пътуване и нов живот. Централно място в историята заемат двете кратки акустични песни: "Интерлюдия", където главният герой разпознава себе си и започва да си вярва, и "Кръстоносният поход на последния герой" –  тук душата му успява да намери своя път към звездите..."

Сергей Шишов ще представи "The Dark Presence" в предаването за концептуални албуми "Картини от една изложба®" на програма "Хоризонт" в събота, 5 февруари януари, с участието на David Del Fabro, след новините от 21.00 ч.

Още от Рок


Mysound.bg
Реклама

Галерия


Любо Киров - "Ново сърце"

Видео


Албуми


Любо Киров - "Ново сърце"

Скоростта, с която Любо Киров разпродава концерти в огромни зали и създава нова музика, е завидна.През последните...

Най-четени новини


виж всички