Мъжкият поглед: O. Children в София - едно усмихнато събитие


Мъжкият поглед: O. Children в София - едно усмихнато събитие

4299

Във вечер, в която всички говорят за завишени сметки, протести и правителствени оставки, ние се отправяме към мястото, което напоследък ни е нещо като втори дом – Mixtape 5.

Около 20.20 вратите са вече широко отворени, но клубът все още е полупразен. Всъщност нямахме очаквания за много хора, все пак тук щяха да свирят някои си O. Children, които са известни с това, че преди време са се казвали Bono Must Die.

Малко след 20.30 на сцената се качи родната дарк уейв банда Войвода, за да подгрее събралите се вече около 100-ина човека. След 30-минутен сет останахме с впечатление, че музиката на Войвода е малко по-тежка от очакваното, което не означава, че е лоша, разбира се. Проблемът е по-скоро с вокалите, където изпълнението не беше от най-висока класа.

Началото на концерта на O. Children е предварително обявено за 21.30, но около 21.20 стана ясно, че ще има известно забавяне. Това не бива да се приема като организационен минус, тъй като голяма част от хората тепърва започваха да влизат. Тук някъде беше и първата ни изненада за вечерта – оказа се, че O. Children дори и да не са сред групите, които се въртят по родните радиостанции, имат не малко верни почитатели у нас. Постепенно клубът се запълни като част от публиката са ни добре познатите Георги Георгиев от група Остава, китаристът на Анимационерите Николай Бекриев (Заека), театралният режисьор Крис Шарков и други.


Пропуснахме в началото на този скромен репортаж да отбележим, че преди концерта не бяхме много запознати с творчеството на лондонската банда. В клуба не един или двама от присъстващите ни обясняваха колко са яки всъщност и как това е едно от музикалните събития на годината. Някои от събеседниците ни вече ги бяха гледали в съседна Румъния и споделиха положителни впечатления от фронтмена Tobi O'Kandi. И докато, признаваме си, леко недоверчиво слушахме хвалби по адрес на бандата, момчетата от O. Childen подготвиха инструментите си, за да дойде и самото начало на концерта. Точно в 21.50.

Групата излезе в оригиналния си 4-членен състав: Andi Sleath на барабани, Gauthier Ajarrista със своята китара, Harry James, отговарящ за бас линиите и не на последно място - основателят на бандата Tobi O'Kandi.

Не знаем какво са си мислели музикантите на път за България, но по израженията им на сцената можем да съдим, че останаха повече от доволни от концерта и публиката. Твърде вероятно е Tobi и компания да са си мислели, че ще свирят пред една шепа хора в страна, чиито клубове приличат на мазета. Пълният Mixtape 5 и отличният звук обаче създадоха предпоставки за прекрасен лайв, което беше оценено и от гостите.


Убийците на Боно направиха стегнат 80-минутен сет , в който редуваха парчета от едноименния си дебютен албум "O. Children" (2010) и от новия "Apnea" (2012). Свиренето им беше леко, а непринуденото поведението на Tobi ни изпълваше с усмивки. Едва няколко парчета бяха минали, а вече бяхме разбрали за какво са ни подготвяли преди това.

Мрачните студийни парчета на O. Children на живо звучаха съвсем свободно и искрено. Публиката оцени таланта на момчетата от Лондон и с възгласи и трепет чакаше всяко следващо парче от сетлиста. Тази енергия бе усетена и от самите музиканти, които нееднократно споделиха възхищението си от публиката и реакцията ѝ. 14 пъти ревна Mixtape 5 преди да дойде бисът, състоящ се от само едно парче – хитът "Radio Waves". Някои се оплакаха от краткия сет, други обективно отразиха, че банда с 2 албума няма как да свири 2 часа и половина.

Концертът свърши около 23.10, а равносметката най-ясно можеше да се види в усмивките на хората. Атмосферата след лайфа беше превъзбудена, ние също. Отидохме като зрители, тръгнахме си като фенове. Остава ни само да се надяваме, че това концертно събитие няма да е епизодично, а в бъдеще по-често ще имаме възможността да слушаме на живо банди от подобен ранг у нас.

Списък с песните, изсвирени от O. Chidren снощи. Ако тези заглавия не ви говорят нищо – поправете тази грешка, както го направихме ние. Още днес.

1. Malo
2. Ezekiel's Son
3. Pt Cruiser
4. Swim
5. Dead Disco Dancer
6. Heels
7. I Know (You Love Me)
8. Oceanside
9. Yours For You
10. Fault Line
11. Chimera
12. Lily’s Man
13. Holly Wood
14. Ruins
15. Radio Waves

Снимки на Ива Иванова - в секцията "Галерия".

Още от Рок


Mysound.bg
Реклама

Галерия


Любо Киров - "Ново сърце"

Видео


Албуми


Любо Киров - "Ново сърце"

Скоростта, с която Любо Киров разпродава концерти в огромни зали и създава нова музика, е завидна.През последните...

Най-четени новини


виж всички