Олдскуул мания с легендарните братя Cavalera от Sepultura в София


Олдскуул мания с легендарните братя Cavalera от Sepultura в София

1573

Времето няма милост, то не спира.

Изкуството обаче е онази сила, която може да го пребори и да ни пренася в други времена, в други светове. Това се случи в понеделник вечер в столичния клуб "Маймунарника". Поканени сме от основателите на Sepultura - братята Cavalera, да се върнем заедно с тях към корените им. Тази среща е осъществена благодарение на организаторите от Blue Hills, които доведоха друг проект на Max - Soulfly, за концерт у нас миналата година.

И така, издържали успешно проверката на времето, първите три емблематични за траш метъла издания на легендарните Sepultura - EP-то "Bestial Devastation" (Roadrunner Records, 1985), дебютният дългосвирещ албум "Morbid Visions" (Roadrunner Records, 1986) и "Schizophrenia" (Roadrunner Records, 1987), вече са в графа музикално наследство и в същото време са живи и също толкова въздействащи, както когато се появяват в началото на 80-те.

Именно с песни от презаписаните от Cavalera през 2023 г. и 2024 г. три първи издания на Sepultura е съставен сетлистът за шоуто на братята Iggor и Max Cavalera на 15 юли. Мечтата на две поколения метъли олдскуул сет.

В над едночасовото шоу чуваме олдскуул химни на метъл обществото по цял свят - "Bestial Devastation", "Antichrist", "Funeral Rites", "Mayhem", "Necromancer", "Morbid Visions", "Septic Schizo", "Troops Оf Doom", "Escape Тo Тhe Void"... В репертоара очаквано присъстват и колажи с откъси от други забележителни творби на бразилската четворка – от "Chaos A.D." (1993) съответно сляти в едно "Refuse/Resist/ Propaganda/Territory". Забиват и друг музикален букет тип медли ["Black Magic / Morbid Visions / Dead Embryonic Cells / R.I.P. (Rest In Pain)"] с парчета, сред които присъства и такова от друг албум на Sepultura, а именно "Dead Embryonic Cells" от "Arise" (1991). Там е и "O Fortuna (Carmina Burana)" на Carl Orff, има и заигравка с Black Sabbath заедно с много подканване от сцената от Max и публиката откликва на всяко от тях. Тя е съгласна и с казаното от Max: "Това е истинската Sepultura!"

Бразилските машини правят това от около 40 години и дори под лупа да ги гледате, трудно ще се хванете за нещо, за което да ги критикувате с основание. Превземат сцената със замах. На тази си визита у нас те идват като просто Cavalera в състав:братята Cavalera, съответно Max - китара и вокал и Iggor – барабани, Igor Amadeus Cavalera (син на Max ,също така представян и като Igor Cavalera Jr.), който свири на бас и настоящият басист на Pig Destroyer  - китаристът Travis Stone.

С тях освен съпругата на Max Gloria, която е и мениджър на групата, е и още един член на семейството – Richie, който обслужва мърч щанда. Песните са писани преди 30+ години, но във въздуха витае младежки дух, пред сцената се вихри бясна въртележка от пого, мошпит и здраво куфеене. Просторният терен на "Маймунарнка" е пълен – светло е, шумно е.. И сме си в нашия свят.  Благодарение плътните сенки на дърветата в парка в Борисовата градина, въздухът не е така парещ, а се предлага и студена бира.

В публиката има много музиканти от местни банди, както и гости от чужбина. Забелязвам и Helena Kotina от Nervosa. Шоуто е подгрято подобаващо от добре подбрани родни съпорт банди в лицето на AttaXic и O.H.

AttaXic имат един  албум -  "Blackout Second" (2020 г.) от създаването си през 2015 г. Удрят с хъс и груув/стоунър метълът им се харесва на тълпата, която нараства с всяка изминала минута.

O.H. са в добра форма, видно е, че изявите им заедно са им липсвали, както и на нас -  в публиката. Чакаме ги близо 10 години и сега обещават, че натискат педала и се връщат в играта с нови парчета. Чуваме три такива - едното, от които даже свирят съвсем за първи път. Изсипват и хитачката "Прекалих" от EP-то им от 2015 г. "Жажда за живот", което е и последното издание на бандата засега. За изпълнението ѝ на сцената излиза и гост вокалистът Калин от This Burning Day, както си е в записа. И, да-тази вечер прекаляваме за хубаво -с качествена музика, с общуване с приятели и споделяме емоцията, за която ще кажеш, че е пресилено изразена само, ако не си бил там.

Ако е така, следващия път не допускай тази грешка.

Снимка: Станимир Станчев

Панорамни галерии: 

Cavalera Conspiracy - ТУК

O.H. - ТУК

AttaXic - ТУК

 

Още от Рок


Mysound.bg
Реклама

Галерия


Любо Киров - "Ново сърце"

Видео


Албуми


Любо Киров - "Ново сърце"

Скоростта, с която Любо Киров разпродава концерти в огромни зали и създава нова музика, е завидна.През последните...

Най-четени новини


виж всички