још једна ствар, али без жице!, излезе виц на Thrashing Mania 8


још једна ствар, али без жице!, излезе виц на Thrashing Mania 8

2151

Концерти всякакви!

Причини - да идеш или не на тях, колкото си искаш. Зад повечето отрицателни отговори на въпроса: "Ще ходиш ли на Thrashing Mania- та довечера?" стои оправданието: "Оу, не, много е студено".

Е, честно казано, не се сещам как организаторите от BGTSC биха могли да предложат решение на подобен казус, но виж - за тези, които са очаквали поредното  издание на мини-феста, изтъкнаха три причини да го уважат. Това са Хейтбомб (Hatebomb), Куга (Kuga) и Токсик Трейс (Toxic Trace) (на снимката, а останалите поне още 3. Например: да подкрепят сцената като цяло; да се видят с приятели; да проверят що за банди са тези, ако никога преди това не са ги знаели, вместо да отрежат: "Тия не съм ги чувАл!", са си все там. По презумпция.

Тъкмо слизам в The Box-а малко след 8 вечерта, и, докато кажа едно-две "Здрасти!", на сцената са се качили момчетата от първата банда - Хейтбомб. Пред нея, в така или иначе полупразния  клуб, зее като яма празна площ. Хората са се разпръснали на малки групички из цялото заведение, чийто капацитет на новия му адрес е вече около 300 човека, и си лафят. Нищо лошо, дет' (death) се вика. На Хейтбомб май много-много не им пука за дистанцията, която пазят феновете от подиума. То си е така по дифолт. Бандата е една от малкото в този стил в България, която издаде албум, направи му промоция с концерт,  пусна си задължителните тениски и прочее.  Всъщност, ако не знаете, Хейтбомб е новото име на една стара група, а именно това са Старо зло, които задълбават, втежнявайки стила си от 2003 насам. И така, 8 години по-късно и с промени в състава, през 2011 се появи дълговирещият "Suffering Mechanics". Ако не ме лъже паметта, музикантите забиха около 10- 12 парчета, между останалите и тези дет късове, които направиха най-силно впечатление: "Newborn" и "Mental Disorder". Дали в клуба нямаше достатъчно олдскуул фенове, или присъстващите просто се кефеха статично, не мога да докладвам, но раздвижване не се забеляза. Макар че тези, горе на сцената, си се справяха добре.

Втората група май щеше да се хареса повече на траш маниаците, които налазиха на по предни позиции и подредиха богата галерия от нашивки и гърбове на банди от старата школа, пришити на класическите им дънкови елеци от 80-е. Това бяха Куга, а не както беше обявено в първоначалния график на събитето, Токсик Трейс.

От всички в състава на Куга видимо само вокалистът e отделил внимание на имиджа и го демонстрираше наперено на сцената.

Не мога да избягам от странните ассоциации и мисли, които гостите предизвикаха у мен, като ми докараха усмивка, текстовете на бандата. По-точно тези на сръбски йезик. За какво говоря, могат да се досетят само родените през 80-е години на миналия век. Как де не изплуват в главата ти мисли от времена, когато "сръбското" беше дори по-масово от сегашната българска чалга... "Не веруейеш у сила зла... и е йедна е судбина ...!" Преди 30 години отвсякъде се е чувало: "Веруйем у люба...", а ето ти какво правят сега тези екс-юго агенти. Няма как да забравиш миналото и да приемеш метъл на езика на онази масова евтина музика за маса, без този малък предразсъдък. Но това съвсем не означава, че Куга имат някаква "вина" са тези мои препратки. Напротив, кефя се, че са избрали да пеят на родния си език. Още повече, че този елемент е един от най-ярките, с които бандата може да претендира за идентичност. Иначе влиянията им стилово са ясни - old heavy/speed/thrash metal bands ,N.W.O.B.H.M., и old Yugoslavian hard rock и heavy metal, както сочат и данните във фейсбук профила им. И така от 2003 си бичат по старите канони и имат желанието да се развиват, но времето не чака, а конкурецията е смазваща. Не съм сигурна дали могат да се изкачат така бързо и успешно по стълбицата, както го направиха Суисайдъл Ейнджълс (Suicidal Angels), които също нямат привилегията да са от родината на траша - Германия. И те, и гърците нямат равен старт с бандите от немски произход.

Естествено, между другите авторски парчета като "Debela Zena", "U Svetu Prevara" и "Vecni Rat", не пропускат да изсвирят и едноименната песньовка от албума им от 2011 - "Najcrnje Noci", за част от чиято промоция с 10 концерта на живо се брои и участието им на Манията в София тази вечер, както споделят самите те. Свирят повечето песни от диска, както и няколко предварително обявени кавъри на Слейър (Slayer), Agents Steel, Exodus и други. И, както се очаква, на тях се забелязва значително оживление пред сцената. Но за мен най-силна част от представянето им е "Sile Zla", част от която песен влезе в заглавието. Песен, по-стара от демото си от 2008.

Интересен е фактът, че вокалистът звучи по различен начин, когато пее на сръбски, и щом го прави на английски. А също така гласът му сякаш се променя, докато изпълня кавъри на други банди, за които споменах, и каквито тази вечер бяха приготвили и те, и другите сърби.
 
И, макар като един вид хедлайнъри да бяха промоутирани хеви спийд траш метълите Куга, струва ми се, овациите обраха най-вече Токсик Трейс.
 
Те удариха към 23 ч. Пролича си, че голяма част от публиката чакаше именно тях. Само ще вметна, че като видиш участниците в този проект, на пръв поглед трудно можеш да ги заподозреш за музикалните им пристрастия, както и да се досетиш, че са истински групари. Средношколският вид на всички (с изключение на по осемдесетарски барнатия барабанист, леко копие на ранен Франк Бело (Frank Bello) от Антракс (Anthrax), показва само скромност. Но зад нея се крият големи амбиции, които тези четиримата определено преследват (макар и не с пълна скорост).

Вдъхновени за името си от едноименната песен на немските класици в стила - Криейтър (Kreator) от албума им "Terrible Certainty" (1987), те далеч не се ограничават с това име като инспирации за музиката си. В песните им личат влиянията на Sadus и Death, което те потвърждават, свирейки версии на техни песни към края на сета си. Техничност, добра сработеност и фактът, че са готви да пропътуват стотици километри при екстремни метеорологични условия, за да свирят пред непозната публика, без да знаят какво да очакват, трябва да им донесат по-широко признание един ден. Те го заслужават.

А вие защо не дойдохте на осмата Thrashing Mania, а?!
 
Стягайте се, защото се задава N9 - с британския култ от старата школа  и представителите на съвремието от София New Disease.

 

Още от Рок


Mysound.bg
Реклама

Галерия


Любо Киров - "Ново сърце"

Видео


Албуми


Любо Киров - "Ново сърце"

Скоростта, с която Любо Киров разпродава концерти в огромни зали и създава нова музика, е завидна.През последните...

Най-четени новини


виж всички