По пътя на лявата ръка, Tериън водят


По пътя на лявата ръка, Tериън водят

3062

При подготовка на последното издание от своята четирилогия музикантите от шведската група Therion (Tериън) се възползват, както е обичайно за тях, от текстовете на писателя Thomas Karlsson. Той е известен окултист и езотерик, основател и ръководител на ордена Dragon Rouge, изповядващ идеите за "пътя на лявата ръка" .  

В албума се предлага музикално пътешествие в миналото и ще открием връзка с предишните заглавия на именитата банда. "Sitra Ahra” (или "Другата страна" в превод от арамейски) е термин от кабалистиката, който за първи път се среща в текста на основополагащата Zohar, създадена според преданията от Shimon bar Yochai под влиянието на зороастризма. В тяхната интерпретация "другата страна" е необходим елемент от Божието творение, за да се даде възможност на човека да има свободен избор и като следствие се обуславя съществуването на злото.

В текстовете на песните се появяват персонажи от различни части в света, например пернатата змия Quetzalcoatl от преданията на олмеките, маите, толтеките, ацтеките и други народи в Централна Америка, индийската богиня Kali, шумерския бог Enki, ирландския митичен герой Cu Chulainn, син на бог Lug,Helliquin, познат и като Trivelin или Arlecchino, от италианската commedia dell’arte.

Албума "Sitra Ahra", в чийто записи участват 13 солисти, два хора и пълномащабен симфоничен оркестър, ще чуем в предаването "Картини от една изложба" на  програма "Хоризонт" на БНР в събота, 27 октомври, след новините от 21.00 ч.

Още от Рок


Mysound.bg
Реклама

Галерия


Любо Киров - "Ново сърце"

Видео


Албуми


Любо Киров - "Ново сърце"

Скоростта, с която Любо Киров разпродава концерти в огромни зали и създава нова музика, е завидна.През последните...

Най-четени новини


виж всички