Три банди - една цел: Аларма Пънк Джаз


Три банди - една цел: Аларма Пънк Джаз

4724

В следващите пет дни ще четете мои репортажи за всичко, което се случва на петото издание на "Аларма Пънк Джаз".

И за да не ви писне, ще се постарая да бъда кратка.

Доколко това е възможно за събитие като настоящето, не знам, защото звукът на трите различни формации, които се изявиха в Първо студио на БНР за начало беше толкова различен,че сякаш бяхме обиколили три концерта за една и съща вечер.

Започнахме с дуо Ватцарян - Владо Чифлиджанов на арменски дудук и Дарио Табаков на кларинет ни заляха с такава умопомрачителна двугласна безмензурна арменска тъга, че голяма част от публиката замръзна по местата. Още след първото парче бяхме по-хипнотизирани и от змиите на някой източен факир (има ли смисъл да напомняме, че подобни практики са свързани имено с този тип духови инструменти с тръстички, които трептят все едно душата ти плаче, таак се дави, хлипа и подсмърча...)

Втори на сцената насядаха музикантите от квинтета за сефарадска музика, който все още няма име. В него с гласовете си ни омаяха Ана Боянова и Емил Калев, Владо Чифлиджиев продължаваше да диша в най-тъжния инструмент на планетата, а Петър Делчев (португалска китара) и Ивайло Георгиев (перкусии) добавяха ритъм и динамика на нечовешки драматичните и ангелски красиви сефарадски балади. Малко неща на света могат да се сравняват с великолепието на музиката на испанските евреи, затова и преходът към хедлайнърите Кейра Ис Ю (Keira Is You) (на снимката) беше меко казано турбулентен.

Самите поляци не падаха по-долу, макар стилът им да е коренно противоположен на всичко, което бяхме чули преди тях в Първо студио на БНР. Шеметен и в същото време някак студен и обмислен, звукът им пасваше перфектно на пълния мрак на сцената. Желанието им да свирят на тъмно донесе някой и друг технически проблем, но въпреки тревогите (и дори едно прекъсване на концерта) Якуб Радомски (вокали/китара/баритон-китара/бас), Яцек Пелка (барабани), Томаш Коргул (клавишни/цигулка/акордеон) и Лукаш Михно (бас/акордеон) се харесаха толкова много на българската публика, че бяха извикани на бис след края на излъчването.

Доста от новите им фенове останаха след концерта, за да им помогнат с багажа - само с 40-а минути свирене поляците си бяха спечелили групита.

Още от Поп


Mysound.bg
Реклама

Галерия


Любо Киров - "Ново сърце"

Видео


Албуми


Любо Киров - "Ново сърце"

Скоростта, с която Любо Киров разпродава концерти в огромни зали и създава нова музика, е завидна.През последните...

Най-четени новини


виж всички