Фестивалът "Франкофоли" се завръща на Гребната база в Пловдив
Всепомитащата машина Mеgadeth: Tornado Оf Souls на столичния колодрум
Заветното "Да"! Mario Biondi омагьоса Пловдив, да се готви Варна
Над 60 артисти от Стара Загора в афиша на "Джаз в цялата страна"
Новозеландецът Дилейни Дейвидсън с извънреден концерт в София и още изненади от "Аларма Пънк Джаз"
Музиканти и певци от ансамбъл Тракия ще открият за Eivør
Atmosphere, DJ Shadow, Dub FX, Kovacs, Selah Sue и Bulgarian Cartrader пристигат за Sofia Live Festival 2024
Даниел Верстапен пресъздаде българската народна песен "Рада" с гласа на Нина Николина
Кольо Гилъна на 60! Празнува с концерт и автобиографията "Извън Контрол"
Криминалната метъл бригада Brujeria атакува "Маймунарника". Summer Massacre Svinshtina ще представи и нашите Piranha и Goliath
Фестивалът на Цацата се завръща в Кранево. Специални гости: Boney M Experience
Thе Smile - супергрупата на Том Йорк, с нов албум на концерта в София

Даниел Верстапен пресъздаде българската народна песен "Рада" с гласа на Нина Николина


Даниел Верстапен пресъздаде българската народна песен "Рада" с гласа на Нина Николина

628

Фантастична изненада подготвя Даниел Верстапен за двойния си концерт в България.

Пред българската публика белгийският пианист ще представи на живо своя уникален поглед върху автентична народна песен. Тя се казва "Райна", а за творческо партньорство в нея Верстапен отправя покана към Нина Николина.  

"Влюбих се в нейния глас, още щом я видях във филма "Белгийският крал". Вашият фолклор е вълшебен! Дълбочината, богатството на гласовете, композициите - несравними са. Текстовете на песните са толкова интересни, изпълнени с легенди и предания. Аз "потънах" в тях и за щастие нашата задочна среща с Нина дойде навреме, за да може българският фолклор да стане част от проекта "Bridge Between Cultures"/ "Мост между култури", с който в момента съм на световно турне".

Във всяка от точките на турнето, независимо на кой континент, Верстапен представя по една местна, позната и обичана за локацията песен. Както MySound.bg своевременно писа, в България концертите са в Пловдив (Античен театър, 18 юни) и Габрово (Дом на културата, 20 юни), Даниел Верстапен пристига след участията си в препълнената "Карнеги Хол" в Ню Йорк и "Сидни Опера" в Австралия, за да представи своя прочит на "Райна".

Маестрото разкри част от тайните по работния процес на проекта "Мост между култури". "Моят мениджър се свърза с Нина Николина, разказа ѝ за идеята и за щастие тя откликна. Аз се заех със създаването на музиката, а Нина - като един от най-добрите познавачи и великолепни изпълнители на фолклор, трябваше да открие най-въздействащия текст". "Още в суров вид основата, която Даниел ми подаде, звучеше толкова космополитно, че вече знаех коя ще е българската песен, която да вплетем - споделя от своя страна Нина Николина - Избрах една от така наречените "трудни песни" - такива, с които певците се дипломират в Музикалната академия. Тя е от пазарджишкия край, посветена е на Райна Княгиня и става популярна в изпълнение на неповторимата Надка Караджова. Като по чудо текстът и мелодията се "прегърнаха" в такъв синхрон - все едно са писани едновременно".

Аранжимент за уникалната нова версия създава Явор Русинов, а за невероятното усещане на живо в концертите на Даниел Верстапен в България ще допринесат още перкусиите на Калин Вельов, кавалът на Дамян Йорданов и ангелогласните певици от хор Магическите гласове.

Но с това специалните моменти, които белгийският виртуоз е подготвил за българските си почитатели, не спират. В България той ще представи специален сет с някои от най-популярните песни на Любо Киров, изпълнени на живо от Любо в компанията на световноизвестното Верстапен-пиано.

"Райна"
"Rayna"- Daniel Verstappen & Nina Nikolina (youtube.com)

Предпремиерата на "Райна" се състоя в културната столица на Белгия - град Гент, на 26 май. Събитието е организирано с любезната подкрепа на град Гент, българското посолство в лицето на г-н Пламен Бончев и с подкрепата на българската организация "Магически гласове" в Гент, които имат традиция в честването на празника 24 май, денят на Св.Св. Кирил и Методий. В концерта участие взеха още българският дамски хор Булгапея от Брюксел и хор Футиоза от Гент.

Концертите на Даниел Верстапен в България са под патронажа на посланика на Кралство Белгия в България по случай Белгийското председателство на Европейската комисия. Събитието в Пловдив е с любезната подкрепа на община Пловдив.

Билети за Пловдив: Тук

Билети за Габрово: ТУК

Още от Поп


Mysound.bg
Реклама

Галерия


Judas Priest - "Invincible Shield"

Видео


Албуми


Judas Priest - "Invincible Shield"

Точно 50 години след издаването на дебютния си албум, Judas Priest доказват на света, че за рока няма възраст....

Най-четени новини


виж всички