Интуитивно музициране в новия албум на Мирян Колев, представя го в "Топлоцентрала" на 9 октомври
В ритъма на суинга с The Oldie Goldies. Формацията представя първия си албум "Happy Feet" на живо
Азиатски октомври за "Аларма Пънк Джаз". Очакваме доайена на японския авангарден джаз Масахико Сато и монголско-френско-българското фолк-рок трио Violons Barbares
Никос Вертис разпродаде за трети път най-голямата зала в София
Концерт с вълшебната музика от филмите на Disney
Първият концерт на Café del Mundo у нас е разпродаден
Легендарната група Rage на 40. Вестфалски пауър метъл в столичния клуб "При Черепите"
Актуалните британски пост-пънкари  Squid ще ударят в столичния клуб Pave
Димитър Аргиров и Соня Чакърова с нов албум и концерт на 5 октомври. Песенни следи
Световната поп оперна сензация Il Divo пристига за концерти в Пловдив и Варна
Оркестър Камчия, TDK и Evitceles представят България на престижния сръбски фестивал Changeover
Богата музикална програма в "Топлоцентрала" през октомври

Интуитивно музициране в новия албум на Мирян Колев, представя го в "Топлоцентрала" на 9 октомври


Интуитивно музициране в новия албум на Мирян Колев, представя го в "Топлоцентрала" на 9 октомври

270

Eксперименталният музикант Мирян Колев ще представи албума "Интуиция" в РЦСИ "Топлоцентрала" от 19.30 ч. тази сряда, 9 октомври.

Проектът е създаден заедно с пет деца от аутистичния спектър. Чрез изразните средства на интуитивно музициране и свободна импровизация те заедно записват материал, който впоследствие Мирян обработва и превръща в музикален албум. След софийската премиера той ще бъде представен на живо и във Велико Търново в пространството за култура и социални инициативи ТАМ от 21.00 ч.на 19 октомври. И двете събития са със свободен вход.

По време на представянето в София ще се състои и разговор за процеса на създаване на албума и работата с деца от аутистичния спектър между Мирян Колев (музикант и автор на идеята за проекта "Интуиция"), Ани Андонова (учредител на асоциация "Аутизъм"), специалисти от дневен център "Дъга" и Росина Пенчева (продуцент на проекта).

"Понякога аутистите са смятани за хора със забавено развитие, докато истината е, че те имат както специални потребности, така и уникални умения. Целта на музикалния проект Интуиция е да насърчи деца от аутистичния спектър да развиват и развихрят тези умения, като им предложи нови начини на изразяване под формата на музициране с разнообразни инструменти в групов формат", споделя Мирян Колев. За разлика от конвенционалната музика с нейните тонални системи и композиционни принципи, интуитивната музика е сравнително слабо позната днес. Тя е близка до свободната импровизация и се базира на създаване на момента без задължителни правила.

"Интуитивното музициране вероятно е прародителят на музиката – зародило се хилядолетия преди да бъде "открито" и дефинирано, то стои в самата основа на музикалността на Хомо Сапиенс. Една от целите на "Интуиция" е да даде повече видимост на експериментални музикални практики като интуитивната музика и свободната импровизация. Вярвам, че без да се поставят предварително зададени рамки и очаквания, музиката може да бъде изразена директно – точно по начина, по който извира от съзнанието на децата. В случая важни са не музикалните умения, а предаването на емоции чрез звук в чист вид", допълва музикантът.

Съвместното музициране на Мирян Колев и младите участници от дневния център "Дъга" е уловено от фотографа Росина Пенчева. С "Интуиция" тя за пореден път навлиза в територия, където рядко стъпва фотообектив и успява да запечата бързо прелитащите моменти на творческия процес. Фотоесето ѝ, както и музикалният албум на Мирян, са в пълно съзвучие с мисията на инициираната от нея платформа Capturing Creativity да запознава публиката с процеси на съзидание в неочаквана обстановка и да насочва вниманието към важни социални теми. Кадрите могат да бъдат видяни в сайта capturing-creativity.com/intuitsia, както и по време на премиерата в София. От 10 октомври на същия адрес може да бъде слушан безплатно целият албум "Интуиция".

"Идея на музиканта Мирян Колев и продукция на платформата Capturing Creativity, "Интуиция" цели да насочи лъч светлина към вълнуващите вселени, стаени у често мълчаливите и наглед чудновати деца и да сподели със света тяхното творчество", споделя Росина Пенчева. Незаменим партньор в съвместното начинание "Интуиция" е сдружение "Асоциация Аутизъм", с чиято помощ се включват младите участници от Дневния център за работа с деца от аутистичния спектър "Дъга" в София. Сдружението е основано през 2003 г. от родители на деца и младежи с разстройства от аутистичния спектър. Негова цел е хората с аутизъм да разгърнат своя потенциал и да пораснат като достойни личности, самостоятелни и добре интегрирани в обществото.

Проектът "Интуиция" се реализира с финансовата подкрепа на Националния фонд "Култура" по програма "Социално ангажирани изкуства" и в партньорство със сдружение "Асоциация Аутизъм" и фондация "Иновации в културата".

Мирян Колев е музикант, композитор и мултидисциплинарен артист, който работи в сферата на експерименталната, електроакустична, ембиънт, импровизационна музика и саунд арт. Познат е основно с ембиънт/дроун проекта си E.U.E.R.P.I. Работи и по съвместни проекти с други музиканти, визуални артисти, танцьори, пърформъри и композира музика за арт инсталации, видеа и танцови изпълнения. Свирил е на над 300 събития в 25 страни, а в момента живее в Трявна. Водещо име от българската експериментална сцена с 14 издадени албума.

Росина Пенчева (Capturing Creativity) е визуален артист, който през 2013 г. намира призванието си в повдигането на завесата за по-широката публика, показвайки във фотографиите си творческите процеси зад кулисите. Майстори и артисти, занаяти и изкуства – всички те ѝ доверяват близостта и тайните си, за да бъдат уловени същинските интимни велики творчески моменти. Освен фотографията, в Capturing Creativity тя втъкава и по-широк спектър проекти, като микрофестивалите "Нови тъкачи за Габрово" (2023) и "Инфундибулум" (12 октомври 2024), чиито основен двигател и идеолог е тя.

Снимка: Росина Пенчева

Още от Поп


Mysound.bg
Реклама

Галерия


Любо Киров - "Ново сърце"

Видео


Албуми


Любо Киров - "Ново сърце"

Скоростта, с която Любо Киров разпродава концерти в огромни зали и създава нова музика, е завидна.През последните...

Най-четени новини


виж всички