Британските дръм-ен-бейс звезди Kosheen на 25. Празнуват и с българските ценители в столичния клуб Joy Station
Легендарната сръбска пънк-рок банда Pekinska Patka с първи концерт у нас, българските Нови Цветя и НеЩо Цветно ще открият вечерта
Квартетът на знаменития джазмен Peter Erskine пристига за първи път в България
Световната сензация Tekashi 6ix9ine и трап звездата NLE Choppa идват за първото издание на Menace To Society Festival
Японците heavenphetamine с извънреден концерт в София
Микрофестивалът "Инфундибулум" обживява подлеза до автогарата в Габрово с футуристичен арт ъндърграунд. Саундтракът е на Илко Биров, Павел Терзийски и Gonzo From The Block
Rock-Stravaganza с ангелите на румънския рок Scarlet Aura и Chasing Тhe Veracity
Осмото издание на Sofia Singer Songwriter Fest с победител от България
Концертът на хардкор титаните Madbаll в София е напълно разпродаден
Интуитивно музициране в новия албум на Мирян Колев, представя го в "Топлоцентрала" на 9 октомври
Deadscape завладява сцените в Пловдив, Бургас и София с новия си албум "State Of Decline"
В ритъма на суинга с The Oldie Goldies. Формацията представя първия си албум "Happy Feet" на живо

Легендарната сръбска пънк-рок банда Pekinska Patka с първи концерт у нас, българските Нови Цветя и НеЩо Цветно ще открият вечерта


Легендарната сръбска пънк-рок банда Pekinska Patka с първи концерт у нас, българските Нови Цветя и НеЩо Цветно ще открият вечерта

256

Сръбската банда Pekinska Patka ще изнесе първия си концерт у нас в столичния клуб "Строежа" от 21.00 ч. на 16 октомври (четвъртък).

Музикантите от Нови Сад са една от първите и най-известни пънк-рок групи. Създадена още в бивша Югославия, тя ще се срещне нашата публика след неколкократни раздели и събирания през всичките години досега.

Първата официална изява на състава на живо се състои в залата на Klub 24 в Нови Сад през далечната 1978 година и веднага предизвиква силен шум и истински шок – персоналът на клуба решава да прекрати участието им, изпращайки тълпа от около 200 младежи вкъщи.

Дебютът "Plitka poezija", издаден през 1980 година, се счита за първия пънк-рок албум на група от Сърбия, а като една от първите в историята пънк банди в страната изиграват и важна роля в "отварянето на вратите" за много други след тях. Пънкът е бунт, карикатура, гротеска, подигравка с нещата, които не ни харесват, и неслучайно Pekinska Patka бързо се превръща в култ сред младежите от Нови Сад, които пък изразяват своята отдаденост, изрисувайки графити из целия град. Това привлича вниманието на местните комунистически власти, които виждат в звука и външния вид на музикантите подривен потенциал. В резултат на това, въпреки че предизвиква голям интерес не само в града, групата има проблеми с изпълненията на живо, много от които се отменят в деня на концерта по предложение на властите. Вторият и последен албум на бандата "Strah od monotonije" излиза през 1981 г. В него музикантите се насочват към пост-пънк и дарк уейв звученето, но скоро след премиерата му съставът се разпада. През 2008 г. групата се събира, за да свири на главната сцена на фестивала Exit заедно със Sex Pistols, а през 2010 г. се събира отново, продължавайки дейността си.

Преди пионерите на сръбския рок в "Строежа" ще стъпят и две култови български банди. Нови Цветя са смятани за първата родна пънк банда. Тя е основана в Кюстендил през 1979 година. Емблематичният им дебют  "Радиация" е записан в демовариант през 90-те и преиздаден през 2004 г. Другата банда - Нещо Цветно, е пънк и ска група, сформирана в Пловдив през 2010 година. През 2017 г. момчетата  издават албум със заглавие "Свобода и Танци" и до днес са доста активни и обичани от феновете, с множество клубни и фестивални участия.

Билети за култовия пънк концерт се продават в системата на Eventim.bg на цена 39 лв. за билет, след изчерпване на промоционалното количество.

Вратите на клуба ще бъдат отворени в 20.00 ч.

Чуйте яки парчета на трите банди (Pekinska Patka,Нови Цветя и НеЩо Цветно) и се присъединете към събитието във Фейсбук ТУК.
 

Още от Рок


Mysound.bg
Реклама

Галерия


Любо Киров - "Ново сърце"

Видео


Албуми


Любо Киров - "Ново сърце"

Скоростта, с която Любо Киров разпродава концерти в огромни зали и създава нова музика, е завидна.През последните...

Най-четени новини


виж всички