Масахико Сато с извънреден концерт в София. Специални гости нашето Space Trio и гръцкият китарист Йотис Дамианидис
Нина Николина с нов репертоар любовни народни песни и вече с пианиста Мартин Денев в нейния бенд
Музиката - акцент на Whiskey Fest Sofia 2024
Първи десант на германците Elvenpath в България, специални гости в минитурнето им са нашите хеви метъли Rampart
"20 години НЕ на сцена". Бутиков концерт на група Портокал
Тази година лятото си отива с Мери Бойс Бенд на 25 октомври
Mother Of Millions с нов албум и концерт в София, подкрепени от нашите Coven 5
Soen на живо в София: eхо от прогресив метъл eмоция
Фънки триото Greesh ще открие за Fun Lovin’ Criminals
Ансамбъл Тракия отбелязва 50-годишния си юбилей с гала-спектакъл
Първо гостуване на Cytotixin в София. Минифестивала откриват Cannibe, Menstrual Cocktail и The Devil Says Arlekino
Силата се пробужда: "Halo", емоционална рецепта за себепознание на Jean Mar, в столичния клуб "Тънка червена линия"

Масахико Сато с извънреден концерт в София. Специални гости нашето Space Trio и гръцкият китарист Йотис Дамианидис


Масахико Сато с извънреден концерт в София. Специални гости нашето Space Trio и гръцкият китарист Йотис Дамианидис

261

След невероятния концерт, който изнесе в зала "Сингълс" на НДК, маестро Масахико Сато - една от живите легенди на японския авангарден джаз, остава за още един (камерен) концерт в залата "Гьоте-институтБългария" от 20.30 часа в петък вечер (25 октомври).

На сцената ще излезе първо в дуо с живеещия в Белгия гръцки фрий джаз китарист Йотис Дамианидис, на когото дължим турнето на дуото в Европа, а след това към тях ще се присъединят и музикантите от Space TrioВасил Хаджигрудев (контрабас), Георги Ангелов (перкусии) и Живко Братанов (иначе най-вече пианист, но тъй като тук пианото е заето – този път с някой от другите си инструменти: цигулка или глас – изненада!).

Масахико Сато (р. 1941 г., район Сумида, Токио) навърши 83 по-рано този месец. През дългата си кариера е свирил и записвал с Уейн Шортър, Жан-Люк Понти, Йосуке Ямашита, Жоел Леандр, Антъни Брекстън, Туутс Тилеманс, Еди Гомес, Стив Гад, Хозан Ямамото, Казутоки Умезу, Алекс Акуня, Нана Васконселос, Акира Саката, Петер Брьоцман, Паал Нилсен-Лов, Масахико Тогаши, Отомо Йошихиде, Кен Ванермарк и др. Писал е филмова музика и музика за филми (еротично-психеделично-сюрреалистичната аниме-класика Belladona Оf Sadness през 70-те) и видеоигри (Final Fantasy: Legend Оf Тhe Crystals от 90-те).

По предложение Йотис Дамианидис (Don Kapot, Punk Kong, Entasis) за втория концерт в София Сато-сан ще покани на сцената не един или двама музиканти, както прави обикновено, а цяло трио, което фунционира като един музикален организъм.

Space Trio са от редките представители на фрий джаза и свободната импровизация у нас и единствената българска формация с албум, издаден от един от гигантите в това направление в Европа – португалския лейбъл Creative Sources. Контрабасистът Васил Хаджигрудев е добре познат на нашата сцена с групите си Хаджиоркестър и Quintet Colors в България и международните HaKoЛав Ковач) и Zemljani. Той е и българската връзка в екипа на авангардния лейбъл за нова музика Horz в Нови Сад, както и инициатор на концерти за свободна импровизация в нетипични пространства като серията "Ден Авангард" (2020-2023) и фестивала Hillock Carnaval (2019). Георги Ангелов е най-възрастният български музикант, работещ активно в областта на свободната импровизация. Много от инструментите му са създадени от самия него, а причудливата комбинация от опънати кожи, ламарини, различни малки обекти, лъкове и флейти създава специфичен негов си звуков свят, който може да бъде разпознат още със самото засвирване. Живко Братанов, иначе пианист, но тук вокалист и цигулар, също е сред водещите фигури в българския фрий джаз. Записвал е албуми с живеещия в Барселона (но иначе с португалски корени) перкусионист Васко Трия. А едно от най-скорошните му студийни участия е в чудесния албум на флейтиста Борислав Ясенов "Отново в играта".

Както MySound. bg нееднократно писа, тази година "Аларма Пънк Джаз" организира много концерти и осъществи изключително успешно сътрудничество с "Гьоте-институт – България". Сред тях са гостуванията на hackedepicciotto, Йозеф ван Висем, блус дуото Шарески/Йованович, Роман Столяр и Луси Крюгер & The Lost Boys.

Вратите на "Гьоте-институтБългария "отварят в 20.00 часа.

Билети по 25 лв. - в системата на EpayGo: https://epaygo.bg/6835967743 и на касите в EasyPay. На входа в деня на концерта ще са по 30 лева.

"Гьоте-институтБългария" е на улица "Будапеща" № 1.

Повече информация:

https://www.facebook.com/alarmafest

YouTube:

https://www.youtube.com/watch?v=5frjXt2CxMsMasahiko Satoh 
https://www.youtube.com/watch?v=fz0OfoYIYBU Space Trio 
https://www.youtube.com/watch?v=CmuPDCMPGAMGiotis Damianidis
 

Още от Поп


Mysound.bg
Реклама

Галерия


Любо Киров - "Ново сърце"

Видео


Албуми


Любо Киров - "Ново сърце"

Скоростта, с която Любо Киров разпродава концерти в огромни зали и създава нова музика, е завидна.През последните...

Най-четени новини


виж всички