От Хендел до Владигеров - джаз в класиката в Първо студио на БНР


От Хендел до Владигеров - джаз в класиката в Първо студио на БНР

1010


Класиката среща джаза в концерта на Биг бенда на БНР с гост-диригент Любомир Денев в Първо студио на БНР от 19.00 часа на 23 април, вторник.

Премиерно ще звучат джазовите адаптации на Денев на шедьоври от предкласиката до музиката 20 век. Атрактивната програма включва авторски джаз версии на произведения от световната музикална съкровищница,  сред които "Сарабанда" от Хендел, "Мечтание" от Шуман, "Allegro Barbaro" от Барток, "Лунна светлина" и "Cakewalk" от Дебюси.  

Специална почит Денев отдава на големите български класици с интерпретации на "Заплакала е Стара планина" и "Одит моме за вода" от Панчо Владигеров и "Севдана" от Георги Златев-Черкин.

Солист ще е пианистът Марио Ангелов. Специално за него Любомир Денев създава две пиеси, които ще прозвучат в концертната програма. Това са адаптации на Етюд в ми бемол минор от Шопен и Вариации 2024 за пиано и Биг бенд по Каприз 24 на Паганини (Сюита за пиано и Биг бенд).

Любомир Денев е композитор, диригент и джаз пианист, който дълги години работи със Симфоничния оркестър и Биг бенда на БНР. Фондът на Радиото пази над 1 000 записа на негови авторски творби и аранжименти. Част от записите на негови композиции с Радиосимфониците и Биг бенда станаха част от албума "Любомир Денев - Sympho Jazz", който БНР издаде през 2021. Реализирал е записи със Симфоничния оркестър на Гръцкото радио и телевизия и два компактдиска за американската компания "Конкорд-Рекърдс".

Като композитор Любомир Денев твори във всички музикални жанрове - камерна  и симфонична музика, поп, джаз, мюзикъл, театрална и филмова музика, а творби му са изпълнявани в Европа, САЩ, Канада, Мексико, Индия, Русия, Египет и Япония. Носител е на многобройни награди у нас и на престижни международни отличия за хорова композиция, камерна и филмова музика. През 2020 г. Министерството на културата го удостои със звезда "Златен век" за значим принос в развитието и утвърждаването на българската култура.

Марио Ангелов е възпитаник на българската клавирна школа. Реализирал е респектиращи студийни записи на творби в различни стилове, форми и жанрове като пианист в Симфоничния оркестър на БНР и като солист на камерния ансамбъл Софийски солисти. В звукозаписния фонд на БНР името на Марио Ангелов стои зад знакови премиери на български и чужди композитори, много от които с еталонни студийни записи в националната фонотека. Концертирал е в Япония, Германия, Австрия, Великобритания, Испания и др.

Билети в Рекламно-информационния център на БНР (булевард "Драган Цанков" №4) и в мрежата на "Ивентим".

*Вход свободен за ученици от музикалните училища и студенти от НМА "Професор Панчо Владигеров", специалност "Музика" към СУ, департамент "Музика" към НБУ и АМТИИ Пловдив срещу ученическа или студентска карта.

Още от Поп


Mysound.bg
Реклама

Галерия


Judas Priest - "Invincible Shield"

Видео


Албуми


Judas Priest - "Invincible Shield"

Точно 50 години след издаването на дебютния си албум, Judas Priest доказват на света, че за рока няма възраст....

Най-четени новини


виж всички