Synne Sanden, или Северното сияние. The Silence Inside и Wow Sailor ще подгреят за eкстравагантната норвежка


Synne Sanden, или Северното сияние. The Silence Inside и Wow Sailor ще подгреят за eкстравагантната норвежка

1198

Първият концерт на норвежката изпълнителка Synne Sanden у нас предстои в столичния клуб Live & Loud на 24 ноември. Преди нея на сцената ще излязат The Silence Inside и Wow Sailor.

Тя създава експресивен поп със суров нерв, съчетаващ жанрове арт поп, рок и инди. Има четири албума и две EP-та. Новият ѝ - пети солов, диск "Unfold" е продуциран от добре познатия Lars Horntveth. Synne през годините е изнасяла концерти в Канада, Италия и Норвегия и е участвала във фестивалите By:larm и Slottsfjell. В продължение на 6 години тя си сътрудничи с Thomas Dybdahl и свири с него на международни сцени, в националноизвестните телевизионни програми Lindmo и Skavlan, както и на сцени като Rockefeller, Sentrum Scene, Øyafestival и Операта в Осло. Dybdahl продуцира "Flower" и "Sarah" в четвъртия ѝ албум "Imitation" и пее в дует с нея в парчето "In Your Embrace". Synne си сътрудничи активно и с Bugge Wesseltoft, който продуцира части от първия и четвъртия ѝ албум. Тя също така е участвала в няколко негови концерта, както и той е имал изяви в нейните. Сред другите ѝ сътрудници са Moddi, Mathias Eick, Sandra Kolstad и Tord Gustavsen.

Synne композира сама музиката и пише текстовете си, които са фокусирани върху уязвимостта и темите, за които е трудно да се говори. "Imitation" е за непълноценността, самоомразата, завистта и желанието за личностно израстване. "Unfold" е за стойността в здравата и красива интимност. В песните ѝ звучат разнообразни вокали, синтезатори, акордеон, лунни барабани, арфа, барабани, бийтове, струнни инструменти и вурлицер. Саундът се променя от жизнерадостно и минималистично до сложно, плавно и величествено. Успява да съчетае запомнящото се и красивото със странното, експресивното и суровото и създава песни и звукови пейзажи, в които може да чуете нейния уникален почерк. Към сингъла "Like Neon" е приложен и музикален клип, режисиран от Simon Matthew Valentine, който също така режисира предишното  видео на Synne – "Skeleton". То получи номинация за Берлинските филмови награди, за Venice Shorts и на фестивала за късометражни филми в Гримстад, Норвегия.

Албумът "Unfold" е изпълнен с песни, които могат да ви накарат както да танцувате, така и да плачете, и е изпълнен с чувствителности експлозивност. В него се описват гняв, скръб и срам по честен, личен, емоционален и в същото време универсален начин. Bergens Tidende (петият по големина вестник в Норвегия и най-големият вестник в страната извън Осло) казва, че тя е изпълнителка, която излива душата си, когато пее. И тя прави точно това - предава своите емоции и сила, от най-дълбоките си пластове и може да я чуете да прави това в много голяма степен в "Unfold".

Видео: https://www.youtube.com/watch?v=dIky5rDl12Y&ab_channel=SynneSanden

Както MySound.bg нееднократно писа, проектът The Silence Inside е създаден от Николай БерберовБебо преди няколко години първоначално като едноличен електронен проект, повлиян от големите имена в електронната сцена - Orbital, Leftfield, Chemical Brothers, FSOL, Fluke и много други. Има един албум – "The Color Of Everything" (2020), който е микс между дръм-ен-бейс и брейкбийт. Целта на проекта е да експериментира свободно, без да се обвърза с определен стил или звучене – "Ние просто искаме да се забавляваме и творим хубава музика". През 2022 г. към него се включва Ангелина Сапаревска Angelie (вокал), а стилът на проекта става по-танцувален и лиричен, но и по-мрачен и експериментален. Николай БерберовБебо твори в сферата на метъла, а втората му страст е електронната музика. Другите групи, в които свири, са Urban Grey, Leepra Deluxe, Аlien Industry.

Ангелина СапаревскаAngelie е на 15 години. Освен че е вокалистка, тя е още мултиинструменталист и композитор. През 2020 г. участва в конкурса за авторска песен на радио Tangra Mega Rock "Силата на Неизвестните" и получава специалната награда – звукозапис на песен в студио Audioslot. По време на записа Николай Берберов е тонрежисьор и продуцент от страна на звукозаписното студио и след като чува изпълнението на Angelie и ѝ предлага да създаде вокалните партии към един негов инструментал. Към момента групата има издадени две парчета – "I’m А Dreamer" и "Дишай". Готови са и още три - "I Feel You", “Electro Body" и "The Terrible Mind Оf War". С "Дишай" през 2022 г. The Silence Inside участва в Music Elevator  – конкурс на koncerti.bg, чиято цел беше да открие и покаже пред широката публика нови български формации, независимо от стила. Групата The Silence Inside беше избрана от журито за финалист в конкурса и взе участие в концерт на 3 декември в Mixtape 5 (голяма зала).

Видео: https://www.youtube.com/watch?v=SZ7Byz_SOqs&ab_channel=TheSilenceInsideOfficial

Wow Sailor е името на соловия проект на музиканта, композитор и продуцент Kim Uglum Reenskaug от Осло, Норвегия. Неговият албум "Happy Fear" е композиран, записан и миксиран, преплитайки слухова тъкан от полеви записи, семпли и синтезатори. Резултатът е атмосферен, емоционален и медитативен пейзаж. Изключителният тромпетист Arve Henriksen и вокалистката Synne Sanden имат значителен принос към албума. Тяхното участие подсилва пейзажите и ги прави емоционално ангажиращи. Stig Reenskaug, братът на изпълнителя, допринася с плаваща и динамична цигулка и топли и земни китари. "Happy Fear" е посветен на контрастните емоции - радост и страх, как двете процъфтяват в нас и по хитър начин се преплитат и живеят една до друга. Композициите ни отвеждат в неудобния страх и светлата радост, която кара мрака да изчезне, заземявайки ни. Албумът е пътешествие през вътрешния свят, през нашите универсални чувства, които работят заедно и един срещу друг. Варирайки от сангвинична емоционална яснота до изкривяване и безпокойство, Wow Sailor пътува през слънчева светлина и бури в този внимателно създаден изследователски албум. "Happy Fear" е сложен гоблен от емоционални преживявания, в който страхът и радостта се сблъскват в стремежа си към себеразбиране. Разпръснатите полеви записи на литература, атмосфера и случайни срещи осигуряват атмосферна дълбочина, за да обогатят един резониращ и медитативен звуков пейзаж. Този разказ започва с нежна, но силна носталгия, преди да премине в редица хибридни инструментални изследвания, в които китара, глас, цигулка и тромпет разцъфтяват заедно с изтънчени електронни основи. Финалът е снизходителна меланхолия, напомняща за началото, осигурявайки житейски кръговрат на албума. Всички песни остават свързани; една води към друга без пауза или мълчание. Това подтиква слушателя да усвои творбата наведнъж, тъй като елементите на историята изглеждат неразривно свързани. Музиката и стихотворението, което заглавията съставят, ви позволяват да се облегнете и да изчезнете в един друг свят, където чувствата и техните образи могат да излязат на повърхността, където всичко може да бъде позволено, да бъде абстрактно, но близко.

В допълнение към соловия си проект Reenskaug е барабанист на норвежката инди-рок група Oh Yeah Tiger. Той си сътрудничи тясно с експерименталната певица Synne Sanden и е копродуцент на петия ѝ албум "Unfold".

Видео: https://www.youtube.com/watch?v=1VEpHWMa3KE&ab_channel=RadialbyTheOrchard

Билети в офис мрежата на EasyPay и от epaygo.bg: https://epaygo.bg/4531086439

До 23 ноември включително ще са на цена от 22 лева. В деня на събитието ще се продават само на входа на клуба на цена, която ще бъде обявена допълнително.

Събитието във Фейсбук: Live & Loud: https://www.facebook.com/events/1034004091257072

Още от Поп


Mysound.bg
Реклама

Галерия


Judas Priest - "Invincible Shield"

Видео


Албуми


Judas Priest - "Invincible Shield"

Точно 50 години след издаването на дебютния си албум, Judas Priest доказват на света, че за рока няма възраст....

Най-четени новини


виж всички