Варварските цигулки с концерти в София и Пловдив. Чудовища и фантастични същества


Варварските цигулки с концерти в София и Пловдив. Чудовища и фантастични същества

1137

16 ноември (четвъртък) – 21.00 ч. – София: зала "Сингълс" на НДК (вход А4)

17 ноември (петък) – 21.00 ч. – Пловдив: Bee Bop Café (улица "Гладстон" №1)

Violons Barbares е трайбъл рок-ен-рол трио с водещи народни лъкови инструменти и музика, черпеща вдъхновение от фолклора на Монголия, България, Франция и света. Състои се от:

Енкхжаргал Дандарваанчиг (Монголия) - мориин хуур (конеглаво монголско виолончело), гърлено пеене, вокали

Димитър Гугов (България) - гъдулка, вокали

Фабиен Гуйо (Франция) - перкусии, вокали

Тримата създават групата в Страсбург преди малко повече от 15 години и оттогава са свирили на немалко престижни музикални форуми и в Стария, и в Новия свят - Festival du Monde Arabe de Montréal в Канада, Festival Cosmo Jazz Chamonix във Франция, Rain Forest Festival в Малайзия, Viljandi Folk Fest в Естония и още много други. Еднакво убедителни и разтърсващи са и на фолклорни, и на джазови, и на рок и хеви метъл фестивали.

У нас, макар Димитър Гугов (българската връзка в триото) да е свирил в ансамбъл Филип Кутев и да е сред водещите гъдулари днес, се представиха за първи път едва през 2019 година малко преди пандемията (тогава - по покана на музикалната платформа Shangri Live в партньорство с "Аларма Пънк Джаз" на БНР).

В средата на ноември 2023 г. се завръщат в България за минитурне с програмата от четвъртия си студиен (и концептуален) албум, посветен на чудовищата и фантастичните същества в различни части на света и различни древни и съвременни митологии - вдъхновенията са както от тукашните караконджули и монголските им еквиваленти ("цан"), така и от съществата във филмите на Хаяо Миядзаки. А насред "черната буря, която се въздига и закрива небето" се привиждат силуетите и на (директно и буквално) Владимир Путин, който разрушава Украйна, "сеейки смърт и страдание" (песента "Modern Mangas"), и на киберзлодеите, и на всякакви други създания... Албумът започва с "чудовищния труп на моя сън" по текста на "Змей" на Гео Милев, писан преди точно един век (тук името на песента е "Люспест любовник") и завършва с "Тежки времена", където шайка политици унищожават природата "тайно и полека" в пълно информационно затъмнение. Разбира се, не всичко в албума, както и в живота, е толкова мрачно. Сред 14-те песни има и такива за добри духове - "Sweet Mangas", както и лирични мелодии като "La danse a Helene", посветена на дъщерята на Димитър Гугов, която той нарича тук "истинско малко таласъмче". Има и хумористично-пънкарливи парчета като изпятото на стаховит немски "Dirty Days" и "Вампири-таласъми". Илиюстратор на албума и съавтор в друг един аидиовизуален пърформанс, който Violons Barbares правят с тези песни, е съпругата на Димитър ГуговКлотилд Перан.

Освен песните от "Чудовища и фантастични същества" ще чуем и хитове от предишните три албума на групата – като "Циганска сватба", "Варварски рок", "Стравински, изгубен в пустинята", "Крушовица", "Пролетен пънк" и други. На концерт Violons Barbares са съизмерими с класици като Skyclad и Pogues, само че с монголско-български, а не с келтски корени.

БИЛЕТИ и за двата концерта - в системата на EpayGo и на касите на EasyPay в цялата страна.

Линк за билети за София: https://epaygo.bg/4166326977

Линк за билети за Пловдив: https://epaygo.bg/2416930382

Събитието във Фейсбук за София (16 ноември): https://www.facebook.com/events/879320343608487

Събитието във Фейсбук за Пловдив (17 ноември): https://www.facebook.com/events/238880562516358

Повече информация:

https://www.facebook.com/alarmafest

https://violonsbarbares.com

YouTube:

https://www.youtube.com/watch?v=2FZ002NNZQ4

https://www.youtube.com/watch?v=z6g8fK8gHiQ

Снимка: Кристоф Юрбан 

Още от Поп


Mysound.bg
Реклама

Галерия


Judas Priest - "Invincible Shield"

Видео


Албуми


Judas Priest - "Invincible Shield"

Точно 50 години след издаването на дебютния си албум, Judas Priest доказват на света, че за рока няма възраст....

Най-четени новини


виж всички