Vendetta: 6 часа безмилостна сеч на живо!


Vendetta: 6 часа безмилостна сеч на живо!

4752

"Готови ли сте за война?" - това беше въпросът, който обстрелваше приятелите на Вендета (Vendetta) във Facebook през изминалата седмица.

Готови ли сме! Отговорът - категорично положителен, бе даден в столичния клуб Mixtape 5 снощи. Поводът да се изправим на фронта лице в лице с хардкор зверовете е излизането на новия им албум. А това е официалното рилийз парти на "Време разделно". Да чуят горещите парче на живо са дошли поне 500 човека. Четири други банди са тук, за да подкрепят събитието. Така то се превръща в истински хадкор празник. Точно какъвто сме и очаквали, точно това, за което сме дошли.

Предварително обявения график за излизане на сцената на групите се спазва с +10-15 минути и в 20.11ч. сцената на клуба се е предала под краката на фронтдамата на Dan Koloff. Крехкото момиче се дере доста грубо и звучи сякаш е взело назаем гърлото на някой здравеняк. Бийт даунът на състава се приема добре от тези, които вече са изпълнили половината Mixtape 5. Но отвън има още толкова - смучат пластмасови бутилки и си пазят силиците за основното. Преди него обаче има още доста пот да се оттече по морните плешки, и много пъти да премерим денс площадката с крачките на пит-а.

Сега са гостите от Белград, Deadrise, естествено с тях е и Аца от Хитмен и така духът на Balkan hard core е тук! Колко малко ни трябва, за да го почувстваме.  Модерният метъл кор на Deadrise се услажда на голяма част от публиката. Момчетата разбират, че за четирите си си години съществуване са успели да направят нещо стойностно. И техните 30 минути минават бързо и с позволение от шефовете представят още едно парче. Забиват го като за последно на вече познатата им отпреди две години тълпа, с която знаят, че ще се срещнат отново.

Не за първи път се изправят пред същата тази избесняла развеселена маса и варненците Outrage. Това е една от най-старите хардкор банди в България. Шайката е в нов състав днес. Всъщност, музикантите не са свирили в София отдавна и това, че днес са тук, си е събитие. А имат и нови парчета. Джаста праста, вършат си работата отлично. Отделни индивиди от публиката припяват, други тренират карате стъпките си, а трети просто се поклащат доволно, намислили да избухнат всеки момент.

Почти всички го правят на "Silence Is Betrayal" на Фърст Блъд (First Blood), които са на ход след леко продължително бъзикане на инструментите. Клубът вече е двойно по-пълен, отколкото в началото, и американците оглеждат доволно нетърпеливите пумпъли долу. "Ние представяме сцената на Калифорния, група сме от 10 години, и ето ни сега - в България, аз вече живея в Европа, така че....”,  подхваща вокалистът Carl Schwartz. Гениално! Гостите започват с едноименната, очерталата се като хит, песен от актуалния им албум - "Silence Is Betrayal". Той целият е бърз и тежък, такива са американците и на живо. Веднага след това, преди дори да сме си поели дъх, ни отнасят с:

"I'm not your enemy
We're not your enemy
They're not who they appear to be
Those with the power to
Control our beliefs
".

с "Enemy" и оттук насетне сет листът копае дупки не само в челата, но и стомасите. Фронтменът (член на бивш Terror) е най-нахъсан – истински Рамбо или Сталоун на младини, а зад него е барабанистът - бившия Merauder, Bobby Blood. Нечовек! Сега е като програмиран зад ударните. Иначе е записвал и като китарист, говорител е на организацията за хуманно отношение към животните - PETA, филмов сценарист, режисьор и продуцент, носител на медали от американската армия и… дългогодишен вегетарианец. Удоволствие е да можеш да втренчиш поглед от 2 метра в такава легенда, докато усещаш лекотата, с която свири през 40-минутния сет на групата.

Политическа ангажираност на бандата не е тайна за никого, а е и ярко заявена както в текстовете, така и по щампите на тениските на групата… Но е в разумни граници и "пропагандирането" и премерено. Мош-питът не спира, стейдж дайвингът внушава ефекта на хартиени фойерверки. Клане! Но приятелско и забавно. За край изтряскват много благодатната за хорови изпълнения песен (или т.нар. sing along), "Next Time I See You, You're Dead" от първия им дългосвирещ албум "Killafornia" (2006). Е, все пак, наистина се надяваме да ги видим отново! Следващият път може да е доста скоро, а именно на концерта на Агностик Фронт (Agnostic Front) в Атина на 29 юни. Вендета сами са пожелали да имат специален гост и възможността това да са Фърст Блъд си е жив късмет. А пък и като концепция, и като музика, добре се връзват с родните ветерани на хардкора.

Междувременно голяма част от хората в клуба се е сдобила освен с новия албум на Вендета и с тениски с нов дизайн. Те са много и разнообразни, но най-впечатляваща е тази със същинската обложка на албума. А тя представлява 4-я конник на апокалипсиса – смъртта… Проектът идва 5 -6 години след предишния и година и половина-две откакто групата се събра отново. Може да се отбележи, че тя свири заглавното парче от доста време по концертите си, радва публиката и с изпълнение на песента "Вендета" от същия диск. Заглавието на албума няма нищо общо с книгата или филма, както момчетата споменаха тук-там по медиите.

Но стига сме разсъждавали над заглавието, това се прави вкъщи на спокойствие, надвесени над книжката с текстовете. А сега "да посрещнем края с отворени обятия!" Текстовете, които са дело на Дидо и са в голямата си част на български език (две са на английски), третират хард кор "нещата от живота", лични теми.. И де факто тази вечер сме напълно подготвени, тъй като чухме ексклузивно целия нов албум по специализираното предаване за хардкор и пънк на "Тангра Мега Рок" – Panic Attack, с водещ Сашо от Ласт Хауп (Last Hope) преди седмица. Същият този Сашо естествено беше поканен на сцената, за да изпълни заедно с тях добрата стара песен "Докато умра". Боро от Melekh пък се качи за "На гилотината", за да даде своя вот за това всички педофили да идат под ножа.
 
И както споменаха момчетата в ефира на посоченото предаване, а и както си му е редът, свирят всички песни от проекта – удар след удар, размахват с отривисти движения косата, под която хвърчат глави и се въргалят кецове. Дидо се извинява, че е болен и му е паднал гласът, но не се предава. Въпреки че са закръглили час на сцената. Целият състав е във видимо добро настроение, разпръсква радост от свиренето на живо, а размяната на усмивки и братски прегръдки е съвсем естествена.

Там някъде е "Готови за война" – под N 7 в диска, със Слейърско интро "Няма кой да ни спре сееееееееееега". Ръмжане на сърдит лъв, наслагано двойно и  пуснато на повторение поне 3 пъти. В синхрон с подходящото продуктвото позиоциониране, всички вече са Monster- ясали със или без енергийни напитки, - та това е "Monster Bowl"! "Вендета правят албуми, Вендета правят деца", закачливо пуска от сцената Шута и поздравява колега за първото му дете, родено съвсем наскоро. "Ghost Rider" -  със семпли от филма, но не болка, а наслада от тежката музика изпитваме ние, докато Шута цепи сгъстения въздух. А саундът търпи и експерименти. "Надълбоко в боята" е с лек хип-хоп нюанс, припев "К’во!?К’во!?"и туп-ца туп-ца включване. Както обясни Дикси какво е общото между хард кора и хип-хопа: "И хардкор, и хип-хоп са улична музика - едната е на белите, другата на черните".

И ако от 7 юни насам си счупихме диваните от скачане, докато слушаме две от новите парчета на Вендета във Facebook-a профила на бандата, сега тестваме настилката на Mixtape 5 и главите на другарчетата си. Предполагам, няма да ми е трудно да преброя хората в залата, които знаят кои са Фейс Ъп (Face Up) и са ходили на техни концерти през 90-е… Но това е дълга история, от времето на тази формация с познатите ни участници е и песента "Ангел на смъртта", чиито основи са поставени по онова време като интро инструментал на Фейс Ъп. То е със специалното участие на Ники Панчев и Михаил ЯланджиевЦъро (R.I.P.). Седмица по-рано, някъде в ефира, музикантите  си спомнят за уважавания от мнозина музикант, познат като Църо, и как той им казвал: "Момчета, трябва да има зверска сеч!". Е, "Ангел на смъртта" е точно такова парче. И логично е поосветено на Църето. На всички нас е посветен тракът "Sofia Style" - наследник на "Hate City". Всички се дерат до откат: "Кръъъъъъъъв по паважааааа"… "Hate City", с което парче традиционно бандата завършва концертите си от известно време насам, ни радва и този път.

Какво да се каже за "Време разделно" в заключение? Зверски саунд, бавен и тежък, веднетски албум! И колкото и тежък да е новият, странно или не – барнат така, че да е и catchy в известен смисъл. Да пожелаем успех на музикантите и за изданието, и за представянето им на Exit 2011, което им предстои заедно с Ласт Хоуп на 7 юли, когато ще мерят ръст с Bad Religion и Хаус Ъф Пейн (House Of Pain) на Главната сцена на големия сръбски фестивал.

Вече е 30 минути след полунощ, но, както знаехме предварително, събитието няма ограничение за крайния час, предстои афтърпарти. На него обаче непълнолетни не бяха допускани. Дори и с придружител. Както каза Шута в ефира по-рано: "все пак оставете някои неща ние да ги правим, ха-ха, оставете ги в наши ръце". Е, оставихме ги в техни ръце! А това е краят, но само на партито… или не!? То продължава с екслузивен хип-хоп/хардкор сет на DJ Роулънд (DJ Rawland)…

Стана 7 ч. сутринта, аз довършвам репортажа, а след няколко часа съм на работа.

И това ако не е хардкор!

 

Още от Рок


Mysound.bg
Реклама

Галерия


Judas Priest - "Invincible Shield"

Видео


Албуми


Judas Priest - "Invincible Shield"

Точно 50 години след издаването на дебютния си албум, Judas Priest доказват на света, че за рока няма възраст....

Най-четени новини


виж всички